Shop menü

ÉRDEKES STATISZTIKÁK A TÁBLÁK SZEGMENSÉBŐL

Az IDC elemzői publikálták a tábla szegmensre vonatkozó legfrissebb piaci adatokat, amelyek meglehetősen érdekesek.
Víg Ferenc
Víg Ferenc
Érdekes statisztikák a táblák szegmenséből

Az adatok alapján a tábla PC-k piacán szállítási mutatók tekintetében csökkenés mutatkozott, legalábbis a 2011-es év negyedik negyedévében felmutatott eredményhez képest. Az idei év első negyedévében a szegmensben összességében 17,8 millió táblát szállítottak le a vállalatok, ami az előző negyedéves eredményhez képest 38%-os csökkenést jelent. A csökkenés mértéke az IDC korábbi várakozásainál is brutálisabb volt, viszont máshogy fest a kép, ha az eredményt az elmúlt év azonos időszakával vetjük össze: utóbbihoz képest már több, mint duplájára nőtt a szállítási mutató. Mivel a 2011-es év utolsó negyedévében döbbenetesen sok tábla PC fogyott, így ehhez az időszakhoz képest nem meglepő, hogy az első negyedév a szállítási mutatókat tekintve gyengébben alakult, összességében azonban így is jól teljesít a szegmens.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása
Az Apple az első negyedév folyamán hatalmasat ugrott: a gyártó termékei a negyedik negyedévben a leszállított táblák 55%-át tették ki, most pedig 68%-ot tudhat magáénak az almás óriás. A javulást az elemzők szerint az új iPad-nek, valamint az iPad 2-t érintő árcsökkentésnek köszönheti a cég.

A fenti eredmény meglepő, de amellett sem mehetünk el szó nélkül, ahogyan a Kindle Fire teljesített. Az Amazon olcsó táblája a tavalyi év utolsó negyedévében szállítási mutatók tekintetében még 16,8%-os részesedést könyvelhetett el, ám ez az érték az idei év első negyedévében 4%-ra csökkent. A brutális visszaesés miatt az Amazon a táblák piacán el is vesztette második helyét, így a Samsunggal helyet cserélve a harmadik helyre esett vissza. További érdekesség, hogy az ASUS nem került be az első ötbe.

Az IDC elemzői a második negyedév folyamán az Androidos táblák szállítási mutatóinak erősödését várják. Tom Mainelli, az IDC egyik szakembere azt is megjegyezte, hogy a különböző táblák gyártóinak olcsóbban kellene kínálniuk termékeiket ahhoz, hogy versenyre kelhessenek az Apple megoldásaival.

Galéria megnyitása

A DigiTimes szintén optimista az Androidos táblák jövőjével kapcsolatban: az online hírforrás szerint az Android alapú táblák az idei év harmadik negyedévében meghatározó szerepet töltenek majd be a táblák piacán – várhatóan annyira, hogy túlsúlyba kerülnek az említett szegmensben. Utóbbi kijelentés persze túlzottan is optimistának tűnik, de tény, hogy az elkövetkező hetek, illetve hónapok folyamán több új Androidos tábla is megjelenik majd. lyen újdonság lesz a 10 colos Kindle, valamint az ASUS 7 colos táblája is, ami 200 dollár alatti áron érkezhet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére