Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Hírek

Elindult a digitális átállás: lezajlott az első ütem

 • Dátum | 2013.08.01 08:01
 • Szerző | J.o.k.e.r
 • Csoport | FŐ EGYSÉG
Hatalmas mérföldkőhöz érkezett a hazai televíziózás 2013. július 31-én, ugyanis az ország 14 megyéjében ezen a napon 12:30 perckor végérvényesen megszűnt az analóg földfelszíni műsorszórás. Azok az érintettek, akik még nem álltak át, televíziójukon tájékoztatót láthatnak, ami segít az átálláshoz szükséges lépések elvégzésében.

Tájékoztatásból jeles - de azért így is sok kérdés merült fel

Szerencsére a dolog abszolút nem váratlanul történt, ugyanis az elmúlt hetek folyamán mind a közszolgálati, mind pedig a kereskedelmi televízió csatornákon intenzíven folyt a kampány, amelyben felhívták a televíziónézők figyelmét arra, mi várható július 31-e után. Persze más úton is megpróbálták elérni a televíziónézőket: hirdetések és óriásplakátok is segítették a minél hatékonyabb tájékoztatást, egyszóval ezen a téren abszolút nem volt baj.

Az már talán nagyobb probléma volt, hogy még ennek ellenére is sokakban merültek fel kérdések - a többeket érintő problémákra most dióhéjban megpróbálunk választ adni. Első, és talán legfontosabb dolog az, hogy aki jelenleg kábeltelevízió szolgáltatást, műholdas szolgáltatás, vagy IPTV szolgáltatást használ, annak semmi teendője nincs, hiszen nem földfelszíni sugárzással jut el hozzá a tartalom. Aki tetőantennával, vagy egyszerű szobaantennával fogja a televíziós adásokat, annak már lesz teendője, ha augusztus elsejétől kezdve továbbra is élvezni szeretné megszokott televízió csatornáinak műsorait.

Így indult a digitális földfelszíni műsorszórás

Az analóg földfelszíni sugárzást leváltó digitális földfelszíni sugárzás 2008 decemberében indult el, amelynek keretén belül először a Duna TV műsorát lehetett elérni. A kínálat szerencsére idővel bővült, sőt, 2010. május 25-től kezdve a Mindig TV Extra szolgáltatás is bemutatkozott, amelynek keretén belül kódolt, fizetős digitális adások is megjelentek a kínálatban, így 31-re nőtt a szolgáltatás keretén belül fogható televízió csatornák száma.

Az átállás jó: szebb kép, jobb hang, sok extra funkció

Az alap szolgáltatás ingyenesen, bárki számára elérhető, aki rendelkezik a vételhez szükséges erősítős szobaantennával, vagy megfelelő tetőtéri antennával, valamint DVB-T MPEG-4-es dekóderrel - utóbbi a manapság forgalomban lévő modern televíziók többségében már jelen van, de azért vásárlás előtt nem árt tájékozódni. Akik régebbi televízióval rendelkeznek, be kell, hogy szerezzenek egy dekódert - amit set-top-box néven is szokás emlegetni -, így régi televíziójukon is elérhetik az ingyenes digitális csatornákat. A dekóder kiválasztásakor fel kell mérni, milyen csatlakozókkal rendelkezik az adott televízió, majd ennek megfelelően ki kell választani a szimpatikus dekódert, amelynek ára 5000-7000 forint körüli összegről indul és az extra szolgáltatások függvényében emelkedik. A többség a kódkártya nélküli, azaz a kódolt digitális csatornák vételére alkalmatlan, de az ingyenes digitális adásokat gond nélkül fogadó, olcsóbb változatokat választja, amelyek az említett összegért cserébe már hazavihetőek.

A digitális földfelszíni sugárzás jóvoltából a megszokott M1, RTL Klub és tv2 csatornák mellé négy új csatorna is érkezik: az M2, a Duna, a Duna World és az angol, német, illetve francia nyelven elérhető euronews. Előbbiek közül az M1, az M2 és a sima Duna csatornák HD felbontásban érhetőek el. A televízió csatornák mellé három digitális rádió csatorna is érkezik: az MR1-Kossuth Rádió, az MR2-Petőfi Rádió és az MR3-Bartók Rádió. A digitális átállásnak köszönhetően új szolgáltatások is bemutatkoztak, ugyanis elérhetővé vált az elektronikus műsorújság, a nyelvválasztás lehetősége és a gyermekvédelmi zár funkció is.

Az első ütem érintettjei

Július 31-én 12 óra 30 perctől az alábbi, világoskékkel jelölt megyékben szűnt meg az analóg földfelszíni műsorszórás, ami csaknem 60 éves pályafutással a háta mögött ment nyugdíjba:A második ütem idén október 31-én jön el, ekkor egész Magyarország területén megszűnik az analóg földfelszíni műsorszórás. A második ütemben érintett megyéket sötétkék szín jelöli.

A mérföldkő jelentőségét remekül mutatja, hogy az első ütem nagyjából 570 000 háztartást érint, amelyek közül 55 000 háztartás kért támogatást az átálláshoz szükséges infrastruktúra kiépítéséhez.

A Samsung e napra időzítette ünnepségét, amelynek céges vonatkozása is volt

A jeles eseményre a Samsung egy ünnepséggel készült, ugyanis a vállalat is mérföldkőhöz érkezett, hiszen hazánkban immár 25. éve folyik a termelés a vállalat modern, remekül felszerelt jászfényszarui gyárában, ahol manapság éves szinten nem kevesebb, mint 15 millió televízió és számítógépes monitor hagyja el a futószalagokat.

A jászfényszarui Samsung gyár, ami korábban az Orion üzemének adott helyet
A jászfényszarui Samsung gyár, ami korábban az Orion üzemének adott helyet

A jászfényszarui Samsung gyár, ami korábban az Orion üzemének adott helyet

A vállalat egy ünnepséget rendezett e jeles esemény alkalmából, amit gyárlátogatással fűszereztek meg. Sajnos az üzemben nem engedélyezték a fotózást, így nem közölhetünk képeket, de annyit elmondhatunk, érdekes volt a látvány, még ha sietősre fogták is a bemutatást.

Kép a sajtótájékoztatóról
Kép a sajtótájékoztatóról

Az ünnepség

Az eseményen sok érdekesség elhangzott, például az is, hogy a Samsung idehaza gyárbővítést tervez, így a V1-es és V2-es üzemrészek mellé hamarosan érkezhet a V3-as részleg is, ami természetesen új munkahelyeket teremt a térségben. Kiderült az is, hogy a kiváló magyar szakembereknek köszönhetően sikerült fokozni a gyártósorok működésének hatékonyságát - a hazai sikeren felbuzdulva a magyar leleményesség okozta változásokat a Samsung többi gyárában is bevezették. Ez azért nagy szó - kifejezetten jól esett hallani.

A tegnapi nap egyszóval több szempontból is hatalmas jelentőséggel bírt, ami ünneplésre adott okot. Akinek esetleg maradtak kérdései a témában, itt és itt bővebb tájékoztatást talál.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 21.
  2013. 08. 06. 19:02
  @easy90rider
  Erről írtam (#15) - 800 és 2600 MHz a tervezett!
  Pár cikk, az NMHH oldaláról:
  http://nmhh.hu/cikk/155122/Spektrumstrategia_kozeppontban_a_szelessavu_mobil_adatatvitel
  http://nmhh.hu/cikk/854/Hazai_szakmapolitikai_siker_a_regios_hirkozlesi_megallapodas
  http://nmhh.hu/cikk/159506/Romanmagyar_frekvenciakoordinacios_megallapodas_a_800_MHz_es_2600_MHz_savban

  "...a digitális televíziózásra történő átállással felszabaduló 800 MHz-es illetve a korábban értékesített 900 MHz-es sáv elsősorban arra szolgál, hogy növekedhessen a harmadik (3G) és a negyedik (4G) generációs szolgáltatások által lefedett területek aránya..."
 • 20.
  2013. 08. 04. 22:16
  @thedeveloper 60Mhz-es savot fogal a 954Mbites LTE, nem azon a frekvencian van!! http://en.wikipedia.org/wiki/LTE_%28telecommunication%29#Frequency_bands
 • 19.
  2013. 08. 03. 10:49
  szabicsorvas
  Ez az hogy csak szüneteltetve van nem megszüntetve, na mindegy Eurosport 2 valamiért így is bejön meg pár Román vagy Orosz csatorna, nézem azokat
 • 18.
  2013. 08. 03. 08:30
  Már azt hittem, nem kell többet néznem a sok MindigTV-s reklámot, mert már megy az agyamra. A csapból is az folyik! Lekapcsolták az analógot, utána rögtön jött a Rózsagyuri reklám (vagy a Gundeltakács - egykulya). @%§ !! Akkor jöttem rá, hogy az ország másik felén még 4 hónapig lesz analóg.
  Nem lehetne valahogy megoldani, hogy csak és kizárólag az analóg adást barmolják szét a MindigTV-jükkel kb. öt percenként?
 • 17.
  2013. 08. 02. 13:04
  Szerintem attól, hogy bent van a digi, még jogosult lehetsz támogatásra ha a többi feltételnek megfelelsz. Már ha a szerződésed megszüntetted, és nem csak szüneteltetik, vagy hasonló...
 • 16.
  2013. 08. 02. 09:49
  xoki88Xx
  Tévedsz! Már azt is kikapcsolták lassan egy éve, rokonhoz járok át internetezni.
 • 15.
  2013. 08. 01. 19:16
  A 800 MHz feletti sávban lesz LTE - a tervek szerint - miután leköltöztették a MUX-okat a lekapcsolt analóg csatornákra. Pl. Szentes MUX C a 65-ről (826 MHz) a 23-asra (490 MHz).
  Viszont a minősége egy rakás sz*r. A kép még csak-csak (persze közel sem fullHD), viszont a hang......... a ker tévéké szinte sérti a fülemet, mint egy 56 kbit/s-mal tömörített mp3. Csőhang amit huszonéve még a betárcsázós internet korában hallottam utoljára! Ez fejlődés?
 • 14.
  2013. 08. 01. 18:54
  Nem tudtam mit szabadítanak fel, ezért is írtam hogy tudtommal, de köszi az infót
 • 13.
  2013. 08. 01. 17:03
  A VHF I-es sávot szabadítják majd fel. (48.5MHz - 66MHz).
  Van már 60MHz-n üzemelő LTE technológia, igaz, még nagyon nem terjedt el. De ami késik, nem műlik.
 • 12.
  2013. 08. 01. 16:07
  Nem akarok hülyeséget sem írni de tudtommal az LTE az 2 GHZ feletti frekvenciatartományban van, szóval az UHF el nem igazán fog mit kezdeni
 • 11.
  2013. 08. 01. 15:42
  mythbuster: Ahogy proton írja, szükségük van az analóg frekvenciákra.
  Egyetlen analóg frekvenciatartományba legalább 10 digitális fér hangsávval együtt.
  De ha jól tudom, lesz olyan analóg tartomány, amire a mobilszolgáltatók pályázhatnak majd, hogy bevezethessék az LTE, vagy a leendő még gyorsabb mobilinternetet. Ezekre a 80-as években értelemszerűen nem volt szükség, de ma már más a helyzet.
 • 10.
  2013. 08. 01. 15:16
  Digitális műsorszórásra azért kell átállni mert így rengeteg frekvencia felszabadul és nő a szolgáltatás színvonala. Ez uniós szabvány.
 • 9.
  2013. 08. 01. 13:44
  Ezek meg itt ünnepelhetnek.. amikor a saját dolgozóikat is lesz@rják... persze most az ottani magyar "vezetőségről" beszélek... meg csak a felfele nyalás megy.

  Persze "kifelé" ez nem látszik, mert nagy a marketing.
 • 8.
  2013. 08. 01. 13:32
  Fail.

  Aki rá van szorulva kap ingyen dobozt. Bár engem nem érint mert előfizetős a Tv, meg amúgy is tudják a digitális szabványt, de szerintem elfért volna azon a tornyon az 2 antenna pluszba. Szerintem így akarnak spórolni az árammal.
 • 7.
  2013. 08. 01. 13:32
  #1; de azért látom internetre van pénz ...
 • 6.
  2013. 08. 01. 13:22
  @Philips20: Nem megy a szövegértés?
  Az analóg földfelszíni sugárzásról volt szó. Rózsa Gyuri és társai elmondták, hogy azokat érinti, akik antennával tévéznek.
 • 5.
  2013. 08. 01. 12:27
  Philips20: Soha nem volt róla szó, hogy minden analóg adást megszüntetnek.

  Az embereket pedig nem beetették, hanem tájékoztatták róla, hogy megszűnik majd az analóg földfelszíni műsorszórás.
  Szerinted a kábeltv-re vonatkozik a 'földfelszíni műsorszórás' kifejezés? noob..
 • 4.
  2013. 08. 01. 12:26
  Vagy te vagy a hülye. Megsugom te vagy a hülye.
 • 3.
  2013. 08. 01. 12:10
  Ez az egész digitális átállás egy kamu sza...

  Nem úgy volt hogy teljesen meg szűnik az analóg adás ?

  Mer rohadtul csak a tetőantennás tv szűnt meg, ha elő vagy fizetve mondjuk a t-home nál akkor ugyanúgy megy tovább az analóg adás és nem változik semmi.

  A sok embert meg beetették hogy vegyen mindenki ilyen szar set top box ot mert nem tud majd tv-ni.

  Hát nálunk van 4 tv abból 1 régebbi fajta és azon is megy ugyanúgy a tv-tovább, szóval nem tudom most vagy hülyén tájékoztatták az embereket, vagy volt pár fölös box amit el kellet adni.
 • 2.
  2013. 08. 01. 10:41
  Egyszerű, én nem nézek szutyok tv-t. Minden érdekes dolog amit leadnak, azt netre is felrakja az igényesebb csatorna... Régen nekünk is DIGI volt, a net miatt imádtam, most meg szenvedek a *** UPC-vel.
 • 1.
  2013. 08. 01. 10:29
  Tök jó én meg nem tudok itthon tv-t nézni mert nekünk Digi tv van, de kb fél éve kivan kapcsolva, de mivel bent van így ingyen dekódert nem kaptunk, pénz meg nincs rá hogy vegyünk egyet, így most még tv-t sem tudok nézni. Fantasztikus!