Shop menü

EGYÉVES A WINDOWS 7, KÉT ÉV MÚLVA ITT A WINDOWS 8

Víg Ferenc
Víg Ferenc
Egyéves a Windows 7, két év múlva itt a Windows 8

A Windows 7 picit több, mint egy éve jelent meg, egészen pontosan 2009 október 22-én, és az elmúlt hónapok folyamán bizony igen jól fogyott, így eljött az idő, hogy a Microsoft lerántsa a leplet a pontos adatokról, már ami az eladott licencek számát illeti. Az MS által kiadott közlemény szerint egy év leforgása alatt nem kevesebb, mint 240 millió Windows 7 licenc talált gazdára, így a szoftver rekordot döntött: még soha egyetlen operációs rendszerből sem fogyott el ennyi a megjelenést követő első évben.

Galéria megnyitása

A statisztikák szerint szeptember folyamán a világszerte eladott mobil- és asztali konfigurációk közül nem kevesebb, mint 93%-nyit értékesítettek előtelepített Windows 7 operációs rendszerrel. Hogy a Windows 7 most pontosan hogyan is áll az operációs rendszerek piacán részesedés tekintetében? Nos, az október elsején mért adatok szerint manapság a második legnépszerűbb operációs rendszernek minősül a maga 17%-ával. Az első helyet természetesen még mindig a kissé már korosodó Windows XP foglalja el.

A Microsoft néhány érdekes statisztikáról is lerántotta a leplet, amelyek azt mutatják be, hogy a Windows 7 egyes funkcióit az elmúlt egy év alatt mennyiszer vették igénybe a felhasználók.

[list type="unordered"]

[*]Start menü megnyitása: 14,139,925,439 alkalommal,

[*]Aero Snap használata: 150,957,478 alkalommal,

[*]Aero Shake használata: 20,555,528 alkalommal

[*]Jump List (ugrólista) használata: 339,129,958 alkalommal,

[*]12,643 darab egyedi alkalmazás kitűzése a tálcára.

[/list]

[bold]Itt a Családi csomag! (Windows 7 Family Pack)

[/bold]

Galéria megnyitása
A korábbi hírek alapján nem túl meglepő a Microsoft legfrissebb bejelentése, amelyben a Windows 7 Family Pack elérhetőségéről esik szó. Október 22-től a Magyarországon is elérhető a csomag, aminek megvásárlói legfeljebb 3 meglévő és eredeti Windows Vista, vagy Windows XP rendszerű otthoni számítógépüket frissíthetik a Windows 7 Home Premium verziójára. A dobozban egy 32 és egy 64 bites szoftvert tartalmazó DVD mellett egyetlen licenckulcs található, ennek segítségével egymást követően 3 PC-n aktiválható a Windows 7 rendszer.

A Családi csomag piacra dobásával a Microsoft abban kívánja segíteni az otthoni felhasználókat, hogy a Windows 7 Home Premium verzió teljes funkció-kínálatának kihasználásával minél gazdagabb szolgáltatásokat élvezhessenek. Az egységes otthoni Windows 7-es környezet új lehetőségeket kínál például azzal, hogy az „Otthoni csoport” létrehozásával a korábbiaknál egyszerűbben valósítható meg a fájlok és nyomtatók megosztása és közös használata. A Windows 7 rendszert futtató számítógépek összekapcsolásával az „Otthoni csoport” tagjai a zene-fájlok, képek, videók vagy dokumentumok tárolására szolgáló könyvtárakat könnyebben, automatikusan oszthatják meg egymással.

A Windows 7 Family Pack ajánlott kiskereskedelmi bruttó ára 49.990 forint – ami mintegy 50 százalékos kedvezményt jelent 3 önálló dobozos Windows 7 Home Premium Upgrade termék vásárlásához képest.

[bold]

Már készül a Windows 8, ami két év múlva akár debütálhat is

[/bold]

Most, hogy a Microsoft a Windows 7 első születésnapját ünnepli, kiszivárgott néhány információ az utóddal, azaz a Windows 8-cal kapcsolatban is. Steve Ballmer szerint a következő generációs operációs rendszer a Microsoft jelenleg készülő szoftverei közül a legkockázatosabb projektnek minősül. Hogy miért? A sok újítás miatt az illetékesek valószínűleg tartanak attól, hogy a közvélemény és a felhasználók vajon hogyan fogadják majd az újdonságot, ami tulajdonképpen érthető is.

Konkrétumokat maga a vállalat nem árult el azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a fő csapásirány az új operációs rendszer esetében, illetve pontosan milyen főbb újításokat várhatnak a felhasználók. Egyelőre a pletykák alapján annyit lehet tudni, hogy a cég szakemberei a Windows boot idejét próbálják a lehető legrövidebbre lefaragni, valamint erőfeszítéseket tesznek annak érdekében is, hogy az operációs rendszerrel szerelt asztali- és noteszgépek alvó állapotukból (sleep mode) hamar felébreszthetőek legyenek és hamar munkára tudjuk őket fogni. A kósza híresztelések alapján még alkalmazásbolttal is gazdagodik majd az új Windows, ami a mai trendek alapján teljesen hihető pletyka.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére