Shop menü

CUKORMOLEKULÁKAT TALÁLTAK EGY KÖZELI CSILLAG KÖRÜL

A felfedezés arra utal, hogy az élet építőkövei már azt megelőzően is jelen lehetnek egy-egy csillag körül, hogy annak bolygói elkezdenének kialakulni.
Jools _
Jools _
Cukormolekulákat találtak egy közeli csillag körül

Európai és amerikai csillagászok egy csoportja egyszerű cukormolekulák, glikolaldehidek nyomait mutatta ki egy fiatal csillag körül elhelyezkedő por- és gázfelhőben. A négyszáz fényévnyire található, IRAS 16293‒2422 katalógusjelű égitest az első példája annak, hogy az élet építőkövei már azt megelőzően is jelen lehetnek egy-egy csillag körül, hogy annak bolygói elkezdenének kialakulni.

A kutatók a chilei Atacama-sivatagban található rádiótávcső-rendszerrel (ALMA) végezték megfigyeléseiket, amely rendkívül érzékeny a milliméteres és a milliméternél rövidebb hullámhossztartományban.

Nem ez az első alkalom, hogy glikolaldehidre bukkantak a csillagközi térben, de ez az első eset, hogy ezeket egy Naphoz hasonló csillag közelében azonosították, nagyjából olyan távolságra, ahol rendszerünkben az Uránusz kering. A glikolaldehid az RNS egyik alapvető építőeleme, így az élet kialakulásának rendkívül fontos komponense.

A kutatás kapcsán felmerülő legfontosabb kérdés, hogy mennyire válnak összetetté ezek a molekulák, mielőtt beépülnének a csillag protoplanetáris korongjából kialakuló bolygókba. Az IRAS 16293‒2422 csillagászati léptékben egészen közel van a Földhöz, így a kutatók a gázfelhő folyamatos megfigyelése révén remélik, hogy az eljövendő évek során új információkat tudhatnak meg az abban lefolyó molekuláris folyamatokról, és így az élet kialakulásának kezdeti lépéseiről is.

Galéria megnyitása

 

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére