Shop menü

COMPUTEX: SSD KÁRTYA 16 SSD VEZÉRLŐVEL, OCZ MÓDRA

Az OCZ standján érdekes SSD kártyákra, illetve SSD meghajtókra bukkanhatnak a Computex-re kilátogatók.
Víg Ferenc
Víg Ferenc
Computex: SSD kártya 16 SSD vezérlővel, OCZ módra

[bold]Natív PCIe támogatással ellátott Kilimanjaro alapú SSD kártya

[/bold]

A Z-Drive R5 névre keresztelt újdonság különlegessége, hogy egy speciális SSD vezérlő kapott rajta helyet, amit a Marvell és az OCZ mérnökei közösen fejlesztettek ki. A Kilimanjaro SSD vezérlővel ellátott SSD kártyát a Computexen akció közben is meg lehetett tekintetni. A termék 4 KB-os véletlenszerű írási feladatok alkalmával 800 000 I/O műveletet tud elvégezni egyetlen másodperc leforgása alatt – a demó alkalmával az AnandTech szerint 570 000 IOPS-os véletlenszerű 4K-s írási teljesítményt és 2 GB/s feletti adatátviteli sebességet mutatott fel.

A Z-Drive R5 esetében 16 darab PCI Express 2.0 x1-es csatolófelülettel ellátott Kilimanjaro SSD vezérlő áll rendelkezésre, amelyek egy PCI Express 3.0 x8-os switch mögött sorakoznak fel, így hatalmas mennyiségű sávszélességgel gazdálkodhat a nem mindennapi SSD kártya.

Galéria megnyitása

Az OCZ persze egyéb Kilimanjaro alapú terméket is bemutatott, amelyek között 2,5 colos formátummal rendelkező modell éppúgy van, mint mini-PCIe formátummal érkező SSD kártya. A 2,5 colos példány ugyan első ránézésre hagyományos SSD meghajtónak tűnhet, de a látszat bizony csal: ez a termék SATA port helyett PCIe csatolófelülettel érkezik.

A 2,5 colos példányon két darab Kilimanjaro SSD vezérlő lapul a PCIe swhitch mögött, míg a mini-PCIe formátumú újdonság mindössze egyetlen egy Kilimanjaro vezérlővel érkezik.

Bemutatkozott az OCZ Intrepid 3 is

Az Intrepid 3 már nem Kilimanjaro, hanem Indilinx Everest 2-es SSD vezérlőre alapoz – pont olyanra, mint amilyet a korábban bemutatott Vertex 4-es SSD meghajtóknál már láthattunk. A különbség a Vertex 4-es és az Intrepid 3-as SSD-k között az, hogy utóbbiak kifejezetten üzleti felhasználók számára készültek. A 2,5 colos formátumú SSD-k SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódnak az adott rendszerhez és MLC, eMLC, illetve SLC típusú NAND Flash memóriachipeket egyaránt tartalmazhatnak.

Galéria megnyitása

A család tagjai maximum 120 000 I/O művelet elvégzésére képesek egyetlen másodperc leforgása alatt, adatátviteli sebesség tekintetében pedig maximum 550 MB/s-os tempót kínálnak. A családban modelltől függően 64 GB-tól egészen 1 TB-ig terjed majd a tagok adattároló kapacitása.

A várható árakról sajnos nem szól a fáma, de az biztos, hogy a PCIe alapú újdonságok nem lesznek olcsók.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére