Shop menü

BEMUTATKOZIK AZ NVIDIA KÉT GPU-S VGA SZÖRNYETEGE

Az Nvidia legfrissebb felsőkategóriás videokártyájának eredetileg március 22-én kellett volna megjelennie, ám a termék ehhez képest csak két nappal később, ma mutatkozott be a nagyközönség előtt. A szóban forgó újdonság a GeForce GTX 590-es típusjelzést viseli, két GF110-es sorozatú grafikus processzorral rendelkezik és az AMD Radeon HD 6990-es videokártya szörnyetege ellen száll harcba a piacon.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Bemutatkozik az Nvidia két GPU-s VGA szörnyetege

Ma elrajtolt az Nvidia legfrissebb felsőkategóriás videokártyája, a GeForce GTX 590-es, amely két GF110-es GPU-t cipel a magán. Az Nvidia újdonsága az AMD Radeon HD 6990-ese ellen száll harcba a leggyorsabb kártya címéért.

A terméken elhelyezett GF110-es sorozatú grafikus processzorok esetében mind az 512 CUDA magot munkára foghatjuk, így a videokártya összesen 1024 CUDA magot kínál. A 40 nm-es csíkszélességgel készülő GF110-es GPU-k 2 x 384-bites adatsínen keresztül kapcsolódnak a 3 GB-nyi GDDR5-ös típusú fedélzeti memóriához, azaz egy-egy GPU számára 1536 MB-nyi memória áll rendelkezésre, csak úgy, mint a GeForce GTX 580 esetében. A 11 hüvelyk hosszú csúcskártya összesen hatmillió tranzisztort tartalmaz és több, mint 2200 egyedi összetevőből épül fel. Érdekesség, hogy a Radeon HD 6990 hossza 12 hüvelyk. A Gemini kódnévre keresztelt videokártya újdonság 328 GB/s-os memória sávszélességgel bír, ami 8 GB/s-mal magasabb érték, mint a Radeon HD 6990-é, de ez ebben a magasságban már nem sokat számít. A memóriachipek 854 MHz-es valós, azaz 3416 MHz-es effektív órajelen ketyegnek. A GPU-k magórajele 607 MHz-es, így a CUDA egységek 1214 MHz-en üzemelnek. Ezek az értékek nagyjából a GeForce GTX 570 szintjén helyezkednek el, de ez nem véletlen, ugyanis a GeForce GTX 590-es modellnek bele kellett férnie egy adott TDP keretbe, amit csak így, azaz mérsékelt órajelek alkalmazásával lehetett megoldani.

A két GPU-val ellátott csúcskártyán két darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozó helyezkedik el, a termék maximális TDP-je pedig 365W-os értéket képvisel, ami így 10W-tal a Radeon HD 6990-é alatt helyezkedik el. A referencia modellek egyébként tízfázisú digitális tápellátással érkeznek

A két GF110-es GPU között egy NF200-as PCIe híd chip teremt kapcsolatot, amely belső SLI mód használatát teszi lehetővé: a chip az egyes GPU-khoz 16 PCIe 2.0-s sávon keresztül kapcsolódik, egy harmadik PCIe 2.0 x16-os kapcsolat segítségével pedig az adott rendszer alapapjával kapcsolja össze a GPU-kat. Természetsen igény esetén két ilyen videokártya felhasználásával akár QUAD SLI konfigurációt is építhetünk, ha nekünk semmi sem elég.

A videokártya egyébként egy kétslotos, egyetlen ventilátorral ellátott hűtővel kerül forgalomba, amely két hőkamrás részből áll - gyakorlatilag ezek hűtik a két GPU-t. Az egyik GPU által termelt hő a kártya videó kimenetei között, míg a másik GPU hője a videokártya tápcsatlakozók felőli oldalán távozik. A videokártya hűtője az Nvidia belső mérései alapján 48 dB(A) zajszintet generál, természetesen csak akkor, ha a videokártyát teljes terhelés éri.

A videó kimenetek között három darab dual-link DVI port és egy mini-DisplayPort csatlakozó található. Ez utóbbi, vagyis a mini-DisplayPort csatlakozó csak 1.1a szabványra épül, szemben az újabb Radeon HD sorozatú videokártyákon található 1.2-es szabványú mini-DisplayPortokkal. A GeForce GTX 590 esetében a dual-link DVI csatlakozókkal egyszerre akár három darab, 2560*1600-as vagy 2560*1440-es felbontással dolgozó DVI monitort is használhatunk, de ha az Nvidia 3D Vision technológiájában rejlő lehetőségeket is ki szeretnénk használni, akkor három 1080p-s 120 Hz-es DVI monitor alkalmazására nyílik mód.

Az Nvidia új videokártyája már elérhető kereskedelmi forgalomban, a termék ajánlott végfelhasználói ára pedig 699 dollár. A gyártó partnereinek kínálatában már kezd megjelenni a GeForce GTX 590, így hamarosan csokorba szedjük a friss újdonságokat is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére