Shop menü

BEFUTOTT AZ OXYGEN OS

A OnePlus ROM-ja valóban gyors, és csak alapvető funkciókat tartalmaz, minden extráról a saját ízlésének megfelelően gondoskodhat a felhasználó.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Befutott az Oxygen OS

A OnePlus még februárban jelentette be, hogy egy saját operációs rendszert, illetve egészen pontosan egy új Android ROM-ot fejleszt. Az Oxygen OS eredetileg még március végén útnak indult volna, ám végül néhány napos késéssel futott csak be. Az első beszámolók szerint viszont megérte rá várni.

A OnePlus továbbra is egyetlen okostelefonnal rendelkezik csak, de mivel annak a teljesítményére még nem igazán lehet panasz, így ez nem olyan égető probléma, főleg hogy akadnak más újdonságok. Ilyen például az Oxygen OS is. A OnePlus saját szoftvere pontosan azt fogja nyújtani a felhasználóknak, amit anno megígértek. A középpontba a könnyedség, a letisztultság és a sebesség került.

Galéria megnyitása

Azt már rögtön az elején érdemes leszögezni, hogy nem minden felhasználó lesz felhőtlenül boldog a OnePlus fejlesztésével, ez ugyanis távolról sem olyan, mint az eddig alkalmazott CyanogenMod. A CyanogenMod rengeteg funkciót foglal magában alapból, míg az Oxygen OS kis túlzással olyan lett, mint a gyári Android, itt mindenki a magának megfelelő és csak a szükséges appokat telepítheti. Ezúttal az alapot már az 5.0.2-es verziószámú Android adja, ami eleve komoly változtatásokat hoz a színfalak mögött, és ehhez jönnek még a teljesen új ROM apró extrái, melyeket a OnePlus fejlesztői gárdája teljes mértékig a OnePlus One-ra optimalizálhatott. Mindezeknek köszönhető az, hogy azok a felhasználók, akik már próbára tehették az Oxygen OS-t, egyöntetűen arról számolhattak be, hogy még gyorsabb lett vele az okostelefonjuk. A teljesítményteszteken is átlagosan 10 százalékkal magasabb pontszámokat produkál a OnePlus One az újdonsággal, mint a korábbi CyanogenModdal karöltve, hiszen így ez sok terhet vett le a hardver válláról.

Galéria megnyitása

Most pedig lássuk, milyen dolgok is különböztetik meg az Oxygen OS-t a mezei Androidtól, merthogy azért akármilyen puritán is a OnePlus megoldása, azért akadnak benne extrák. Ha a felhasználó már összebarátkozik a rendszerrel, nagyon kézenfekvő lesz a kezelése a különböző gesztusoknak köszönhetően, amik inaktív panelen is működnek. Néhány kézmozdulattal bármikor be lehet kapcsolni a LED-es segédfényt vagy el lehet indítani a kamerát – ez utóbbihoz például elég csak egy kört rajzolni a kijelző felületén. Dupla koppintással fel lehet nyitni, vagy adott esetben le lehet zárni a megjelenítőt, és akár még a zenelejátszóban is van lehetőség gesztussal navigálni. Mindenki a maga ízlésének megfelelően alakíthatja ki a felhasználói felület, a háttereket és a szoftveres gombok sorrendjét is lehet cserélgetni. Kicsi, de kellemes dolog, hogy került a rendszerbe fájlkezelő. A csempés felületű gyorsbeállítások révén pedig pillanatok alatt lehet szabályozni a különböző funkciókat.

Az Oxygen OS 705 MB-os méretben öltött testet. A vállalat mindenkinek szeretné megkönnyíteni az átállást, éppen ezért egy telepítési útmutatót is készítettek hozzá, ami hat lépésben zongorázza végig ezt a műveletet. Az Oxygen OS egyébként eléggé prózai okból késett. A OnePlus március 27-re „ígérte” az érkezését, azonban némi probléma akadt az Android hitelesítés megszerzésével, és ezért alakult úgy, hogy néhány napot késett a rendszer.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére