Shop menü

AZ OKOS SZEMÉTKOSÁR MINDENT ELKAP, AMIT FELÉ DOBNAK

Valószínűleg mindenki tapasztalta már, milyen idegesítő, ha a messziről a kukába dobni kívánt szemét lepattan az edény széléről és a földre esik, így végül nem spóroljuk meg az utat a kukáig.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az okos szemétkosár mindent elkap, amit felé dobnak

Valószínűleg mindenki tapasztalta már, milyen idegesítő, ha a messziről a kukába dobni kívánt szemét lepattan az edény széléről és a földre esik, így végül nem spóroljuk meg az utat a kukáig.

Mi lenne, ha léteznének olyan intelligens szemetesek, amelyek képesek elkapni a feléjük dobott papírgalacsinokat, illetve egyéb dolgokat? Nos, a jelek szerint egy japán feltaláló is eljátszott a gondolattal, sőt, ő az elméleti síknál sokkal-sokkal tovább jutott, hiszen megalkotta a szóban forgó intelligens szemétkosár első prototípusát.

Galéria megnyitása

A rendkívül gyorsan mozgó kuka teljes egészében saját tervezés, még a motorokat vezérlő elektronika nyomtatott áramköri lapját is a feltaláló készítette. A rendszer egy speciális mechanikát alkalmaz, amely villanymotor alapú, fogaskerék- és szíjhajtással üzemelő meghajtásra támaszkodik. A speciális kialakításnak köszönhetően a szerkezet rendkívül mozgékony, így nem jelent számára problémát a szemét elkapása.

A videó eredetileg a Youtube-on is elérhető volt, de szerzői jogi követelések miatt eltávolították.

Hogy a kukaedény hogyan érzékeli a felé dobott tárgyakat? Nos, Kinect segítségével, amely a falra szerelve foglal helyet. A feltaláló által készített alkalmazás a Kinect szenzortól érkező adatok alapján kiszámolja a tárgyak röppályáját, majd a szoftver ennek megfelelően vezérli a kuka mozgását, így végeredményként minden szemét hajszálpontosan célba talál. A rendszer tápellátásáról négy darab AA formátumú ceruzaelem, illetve akkumulátor gondoskodik.

Az innovatív újdonság még fejlesztés alatt áll: jelenleg az elkapás hatásfokán próbál javítani a fejlesztő. Itt valószínűleg az elemek merülésével jelentkező problémák áthidalására is sor kerülhet. A terméket valószínűleg a nem is oly távoli jövőben szabadalmaztatni fogja alkotója.

Elméletben rövidesen akár kereskedelmi forgalomban is találkozhatunk majd az okos szemétkosárral, de hogy gyakorlatban is így lesz-e, az majd idővel kiderül.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére