Shop menü

AZ EDZÉS HATÁSAIT IMITÁLJA EGY ÚJ HATÓANYAG

Az egyelőre csak egereken tesztelt SR9009 mindenféle testmozgás nélkül is izmosabbá és nagyobb állóképességűvé tette az állatokat. 
Jools _
Jools _
Az edzés hatásait imitálja egy új hatóanyag

A Scripps Kutatóintézet munkatársai kifejlesztettek egy olyan hatóanyagot, amely fokozza a vele kezelt egerek vázizmaiban a metabolikus aktivitást. Az SR9009-et kapó állatok karcsúbbak és izmosabbak lettek, illetve jóval nagyobb állóképességre tettek szert társaiknál. Az anyag az aerob edzés hatásait imitálja, és amennyiben embereknél is működőképes lesz, jelentős segítséget jelenthet a különféle okokból (pl. cukorbetegség) történő elhízás kezelésében, illetve az olyan betegek esetében is, akik szív- és légzőrendszerük megbetegedése miatt hagyományos módon nem végezhetnek intenzívebb testmozgást.

A hatóanyag egy Rev-erb-α nevű fehérjéhez kötődik és aktiválja azt, ez pedig befolyással van a májban zajló zsír- ás cukorbontásra, a zsírsejtek termelődési ütemére és a gyulladási folyamatokra. Korábbi kutatások kimutatták, hogy az aktív proteinnel nem rendelkező egerek kisebb izomtömeggel, lassabb metabolizmussal és csökkent állóképességgel rendelkeznek. Viszont ha ugyanezeknek az állatoknak beadták az SR9009-et, a működésbe lépő fehérje jelentős változásokat indukált azok szervezetében, sokkal edzettebbé téve az egereket, tényleges testmozgás nélkül is. Az állatok egyetlen lépéssel sem mozogtak többet nem kezelt társaiknál, mégis másfélszer olyan távolra voltak képesek elfutni, mint ez utóbbiak.

Galéria megnyitása

„Az állatok olyan izmokra tettek szert, mintha kifejezetten edzettük volna őket” – mondja Thomas Burris, a kutatás vezetője. Az anyag hatása nagyon hasonló ahhoz, mint amikor egy metabolikus szindrómában szenvedő beteg edzeni kezd. (A korunk népbetegségének számító kórkép során az elhízás mellett magas vérnyomás, magas vércukorszint és kóros vérzsír-összetétel is sújtja a beteget.) Az SR9009 hatására a koleszterinszint csökkenni kezdett, a trigliceridek mennyisége is kevesebb lett, a glükóz lebontásának üteme pedig fokozódott, magyarázza a szakértő. Amennyiben a hatóanyag emberekben is működik, módosított változata megoldást jelenthet a betegség vagy a magas kor miatti inaktivitás következtében fellépő izomvesztésre is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére