Shop menü

AZ ARM OPTIMISTA A PC PIACI LEHETŐSÉGEKKEL KAPCSOLATBAN

Az ARM első embere meglehetősen optimista az architektúra hosszabb távú esélyeit illetően.
Víg Ferenc
Víg Ferenc
Az ARM optimista a PC piaci lehetőségekkel kapcsolatban

Az Intel jelenleg azon munkálkodik, hogy sikeresen betörhessen a táblák és az okostelefonok szegmensébe, ezzel egy időben az ARM célja pedig az, hogy az architektúrája köré épülő központi egységek – helyesebben SoC egységek – meghódítsák az átlagfelhasználók számítógép konfigurációit, valamint a szerverpiacot is. Az ARM első embere szerint a jövőben az ARM architektúra köré épülő konfigurációk nagyobb piaci részesedéssel rendelkezhetnek majd a PC piacon, mint amekkora piaci részesedést az Intel x86 alapú megoldásai elkönyvelhetnek az okostelefonok szegmensében.

Optimista jövőkép

Warren East szerint a különböző ARM alapú chipek segítségével a notebookok szegmensében 10 és 20% közötti piaci részesedést könyvelhet majd el az ARM 2015 környékén. Ezzel egy időben az ARM első embere úgy véli, hogy az Intel az elkövetkező évek folyamán csak 5-10% közötti piaci részesedést tud majd felmutatni az okostelefonok piacán.

Az ARM vezetője szerint az átlagfelhasználók számítógépein általában csak nagyon kevés féle alkalmazás található meg: az emberek többnyire webböngészőt, e-mail klienst, Office szoftvercsomagot és Adobe Photoshopot, vagy valamilyen hozzá hasonló képszerkesztő szoftvert használnak – ezeknél sokkal több szoftvert a többség egyáltalán nem is használ. Szerinte emiatt az ARM alapú processzorok asztali számítógépekbe kerülhetnének és a felhasználói követelmények közül többet is kielégíthetnének.

A PC-kbe szánt ARM alapú chipek jelentősen kedvezőbb árcédulával rendelkezhetnének, mint az x86-os architektúra köré épülő társaik, így ezeknek köszönhetően a számítógép konfigurációk elméletben még megfizethetőbbé válnának.

Buktatók, amik aláássák az optimizmust

A fentiek nagyon jól hangzanak, de van egy pár apró hiba. Az olcsó PC konfigurációk – mint amilyenek például a netbookok – sosem tudtak szert tenni igazán jelentős piaci részesedésre. Plusz ott van még az a tény is, hogy a CPU csak egy PC előállítási költségének a töredékét teszi ki.

Nagyobb probléma a kompatibilitás kérdése: a specifikusan x86-os architektúrát és utasításkészleteket használó alkalmazások egyáltalán nem futhatnak Windows 8 RT alapú eszközökön, portolni kell őket.

Az ARM alapú megoldások előnye azonban kétségtelenül az, hogy könnyedén integrálható beléjük harmadik fél által készített technológia, így viszonylag gyorsan bővíthető a funkcionalitásuk – ez egy olyan tulajdonság, ami az x86 alapú megoldásokból hiányzik.

Az Intelnél nem aggódnak

Az Intel persze saját szemszögéből továbbra is pozitívan látja a PC piac helyzetét. A cég egyik illetékese szerint a világ legnagyobb processzorgyártója ár tekintetében versenyképes megoldásokat küld majd harcba az ARM alapú eszközök ellen.

A téma már nem először röppen fel, de érdemi előrelépést eddig még nem igazán fedezhettünk fel a piacon, már ami az ARM PC piacra történő látványos belépését illeti.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére