Shop menü

ANDROID DISZTRIBÚCIÓK: HOGY ÁLL EGY ÉV UTÁN A NOUGAT?

Frissült a disztribúciós statisztika, az új adatokból kiderül, hogyan állnak egymáshoz képest a különböző kiadások jelenleg.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Android disztribúciók: Hogy áll egy év után a Nougat?

A Google ismét megosztotta a nagyközönséggel az Android verziók statisztikáját, amiből nem sok jó olvasható ki. A Nougat most szülinapos, szóval az alábbiakban megnézhetjük, hogy mit ért el egy év alatt.

Az Android virtuális tortájából a legnagyobb szeletet az Android 6.0 hasította ki, szóval kezdjük is ezzel a legfrissebb számok elemzését. A Marshmallow neve mellett 32,2 százalékos részesedés szerepel, szóval nagyjából minden harmadik aktívan használt androidos eszközön ez a rendszer van jelen. Az Android 6.0 eddig minden hónapban egyre nagyobb szeletet hasított ki a tortából, de csaknem két évvel a rajtját követően a szeptemberi adat már mást mutat. Ezúttal már csökkent a Marshmallow részesedése. Augusztusban még az Android 6.0 neve mellett 32,3 százalék szerepelt, most viszont ez 32,2%-ra redukálódott. Nagy visszaesésről tehát szó nincs, de egy hosszú ideje tartó tendencia szakadt meg. A Marshmallow most egy ideig valószínűleg ezen a szinten fog mozogni, és csak lassan kezd majd érezhetően visszaesni. Egyébként még napjainkban is előfordul néha olyan okostelefon vagy tablet, ami ezzel fut be – ami persze már elég nagy baj.

Galéria megnyitása

Nézzük, hogy meddig jutott egy év alatt a Nougat, hiszen ahogy azt már fentebb előre vetítettük, ezt éppen tavaly szeptemberben indította el a Google az LG V20 kíséretében. A Nougat, az Android 7.0 és Android 7.1 kiadásokat fogja össze, és ez a kettő együttvéve most 15,8%-ig jutott. Ez már nem tűnik egy rossz érték – legalábbis androidos viszonylatban –, de ha figyelembe vesszük, hogy ehhez egy évre volt szükség, finoman szólva is kiábrándító a dolog. A hetes Android eddig rettenetesen gyengén szerepel, ugyanis ha egy kicsit visszatekintünk a múltba, akkor láthatjuk, hogy egy évvel ezelőtt az Android 6.0 sokkal jobban állt; a Marshmallow neve mellett 2016 szeptemberében 18,7 százalékos piaci rész szerepelt. 2015-ben az akkori aktuális Android pedig még jobb helyzetben volt: 21%-on volt anno az Android 5.x Lollipop. Ebből jól látszik, hogy az újabb Android kiadásoknak mindig egyre nehezebb dolga van, szóval hiába próbál javítani az adaptáción a Google generációk óta, a törekvései eddig mit sem érnek.

Ezzel a mostani eredménnyel a Nougat egyébként felállhat a képzeletbeli dobogóra, ugyanis maga mögé utasította a pillanatnyilag 15,1 százalékkal bíró Android 4.4-et. A KitKat elég komoly ütemben épül le, jóformán kijelenthető, hogy az elmúlt időszakban havonta egy százalékkal zsugorodott a részesedése. Júliusban még 17,1 százalékon állt, ami augusztusra 16-ra csökkent, a friss felmérés pedig már csak 15,1%-ról tanúskodik. Ez a tendencia valószínűleg folytatódik majd, és csak 10 százalék alá érve lassulhat az piacvesztés ütem. Ugyanez volt megfigyelhető a Jelly Bean esetében is, ami az Android 4.1, 4.2 és 4.3 verziók összefogásával most 6,9 százalékon áll, és néhány tizeddel csökken a jelenléte minden hónapban.

Galéria megnyitása

A Google disztribúciós táblázatának az említettek mellett két tagja van még, az Android 4.0 és az Android 2.3. Ezek ugyanolyan szinten állnak az adatok alapján, hiszen az Ice Cream Sandwich és a Gingerbread is 0,6 százalékkal bír. És egyébként érdekes módon mindkettő éppen most bukott el egy tized százalékot, korábban több hónapig 0,7%-on álltak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére