Shop menü

ANDROID: 50 SZÁZALÉK FELETT A JELLY BEAN

A Google operációs rendszere újabb mérföldkőhöz érkezett a szegmentáció elleni harcban. Immáron minden második androidos telefonon jobbára friss rendszer fut.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Android: 50 százalék felett a Jelly Bean

A Google a jó szokásához híven ebben a hónap is nyilvánosságra hozta a legfrissebb adatokat arról, hogy mi a helyzet az Androidon rendszerekkel. Az Android esetében ugyanis eléggé kardinális kérdés a szegmentáció, és sokan joggal kritizálták ilyen téren korábban a keresőóriást, ami minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy csökkentse a széthúzást.

A sokáig nyomasztó előnyben jelenlevő Gingerbread mostanra kezd háttérbe szorulni. A 2.3-as verziószámú rendszereket összefogó nagy öreg a maga 26,3 százalékos szerepvállalásával persze továbbra sem elhanyagolható résztvevő, de a fejlesztők felől már nem sok támogatást kap. Nem úgy, mint az Android 4.0, ami még a legtöbb alkalmazásnak ideális terepet biztosít. Az Ice Cream Sandwich kódnevű kiadás mostanra 19,8 százalékra zsugorodott, és még ma is előkerül olyan Jelly Bean frissítés, ami némi részt von el ettől a kiadástól, így a háttérbeszorulása folytatódni is fog. Az Android 4.0 mindazonáltal sok olcsó tablettel társulva még ma is előfordul a boltok polcain, és vélhetően sokáig jelen lesz az Android vérkeringésében a már meglévő masinákon.

Galéria megnyitása

Most viszont lássuk, hogy is áll a legfőbb alanyunk, a Jelly Bean. A hírünk főszereplője a nyáron leleplezett Android 4.3-nak köszönhetően három jelentősebb verzióból áll. Ezen, és a teljes androidos körön belül is a legnépszerűbb a 4.1-es verziószámmal jelölt kiadás. A 37 százalékot meghaladó szeletével egyértelműen domináns szerepet tölt be az első Jelly Bean. Az Android 4.2 főleg a tablet felhasználóknak kedvező kiadás volt, és immáron 12,5 százalékos a piaca, míg a mindössze 2,3 %-os Android 4.3 fontos új API-kat és egyéb támogatásokat hozott, melyek javarészt a felsőkategóriás gépeknek kedveznek. Tehát mégis van szegmentáció? Nos, igen továbbra is van, de a Jelly Bean fejlesztői szempontból már nagyon jó alap, és örömteli, hogy ennyire jól áll a részesedése. Persze így is lesznek olyan dolgok, amik nem mennek egy adott Jelly Beanes masinán, míg egy másikon igen. Ilyen példának okáért a Netflix, vagy minden OpenGL ES 3.0-ra épített játék, de körpanoráma fotókat sem lehet bármelyik JB rendszert futtató géppel lőni, és több felhasználói fiók is csak az újabbaknál hozható létre. Ám itt látni kell azt is, hogy az új lehetőségek egy részénél a hardvernek is szükségeltetik megfelelni bizonyos szempontoknak. Sok esetben, mikor egy gyártó úgy dönt, hogy nem frissíti az egyik termékét, már nem az áll a háttérben, hogy nem éri meg a támogatást anyagilag, hanem hogy eleve nem lenne értékelhető előrelépés, csak esetleg néhány kisebb újdonság.

A Jelly Bean égisze alatt összesen 52,1 százalék aktív, androidos megoldás van. Aktívnak egyébként az számít, amelyre a vizsgált ciklusban új alkalmazásokat töltöttek le, avagy a meglévőeket frissítették, tehát látogatták a Google Play-t. Ez azért fontos szempont, mert így a fejlesztők viszonylag pontos képet kapnak a célpiacukról, meg tudják állapítani, hogy mennyire lehet érdemes elkészíteni adott esetben a támogatást, akár az Android 2.3-nál korábbi gépek számára is.

Galéria megnyitása

Természetesen a Google mérnökei sem pihentek, mialatt a "legfrissebb" rendszerük a csúcsra ért. A napokban leleplezésre került a KitKat, ami az Android 4.4-es főverziót takarja. Ennek a kiadásnak az érdekessége a széthúzás szempontjából az, hogy jelentősen csökkenteni tudták a memóriaigényét. A KitKat így a specifikáció szerint már akár 512 MB-nyi rendszermemória mellett is akadásoktól jobbára mentesen dolgozik majd. Megnyílhat tehát olyan mobilok előtt is az út, amelyek az alsóbb árszegmenseket veszik célba a jövőben (vagy akár jelenleg is, frissítés formájában). Persze ennek is lesznek a hardveres támogatásból adódó hiányosságai egy-egy gépezeten, de ez elkerülhetetlen. A KitKat elsősorban a Nexus és Google Edition eszközökön kerül bevetésre, kíváncsian várjuk majd, hogy milyen ütemű lesz a térnyerése az erős Jelly Bean mellett.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére