Shop menü

AMD-S SZAKEMBERREL GYARAPODOTT AZ APPLE GÁRDÁJA

A Trinity APU egységek mögött álló szakember új munkát kapott, igaz, nem az AMD-nél, hanem az Apple berkein belül.
Víg Ferenc
Víg Ferenc
AMD-s szakemberrel gyarapodott az Apple gárdája

John Bruno egészen pontosan tavaly novemberben távozott az AMD kötelékéből, de nem önszántából, hanem az akkori létszámleépítés egyik áldozataként. Azóta a szakember új munkahelyet talált, méghozzá az Apple-nél. LinkedIn profilja szerint John Bruno jelenleg rendszermérnöki pozíciót tölt be az Apple-nél.

A szakember elég sokáig dolgozott az AMD-nél, illetve az ATI-nál. Utóbbinál ASIC Designer Manager-ként dolgozott, majd később az AMD-nél a vezető ASIC Designer Manager pozíciót töltötte be. John Bruno a létszámleépítést megelőzően rendszermérnök volt az AMD-nél, majd ezt követően az Apple-nél kapott munkát.

Ez persze nem az első eset, amikor az AMD egyes szakemberei az Apple-höz szerződtek. Három évvel ezelőtt Bob Drebin és Raja Koduri egyaránt átpártolt az Apple-höz. Ebben eddig semmi különös nincs, viszont, ha korábbi pozíciójukat vizsgáljuk, egyből más a helyzet. Bob Drebin vezető technológiai igazgató volt az AMD grafikai részlegénél, majd miután átigazolt az Apple-höz, korábbi pozícióját Raja Koduri kapta meg, még 2008 elején. Nem sokkal ezután Koduri is követte Drebin példáját és ő is az Apple-höz pártolt át.

Hogy miért van szüksége az Apple-nek ennyi szakemberre? Nos, azzért, hogy házon belül fejleszteni tudja "A" sorozatú SoC egységeit. Az Apple 2008 folyamán felvásárolta a PA Semiconductor-t, majd két évvel később bemutatta A4-es SoC egységét, amely az iPad-ben, az iPhone 4-ben, a negyedik generációs iPod Touch-ban, valamint a második generációs Apple TV-ben is jelen van. Azóta az A5-ös SoC is bemutatkozott, ami az iPhone 4S-ben, illetve az iPad 2-ben teljesít szolgálatot. A legfrissebb újdonság az A5X SoC, ami az új iPad-ben lapul.

Az említett SoC egységeket egyébként házon belül, harmadik felektől származó licencek – ARM, PowerVR – felhasználásával fejleszti a cég.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére