Shop menü

AMD: EGYELŐRE NEM KÉSZÍTÜNK SOC EGYSÉGEKET OKOSTELEFONOKBA

Az AMD az okostelefonok helyett a táblákra és a hibrid noteszekre koncentrál, miközben az új PC-s formátumokra is kellő figyelmet fordít.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
AMD: egyelőre nem készítünk SoC egységeket okostelefonokba

A legfrissebb információk szerint - amelyek a Gulf News virtuális hasábjairól származnak - , az AMD nem követi ősi riválisát az okostelefonok szegmensébe. Ez azt jelenti, hogy az AMD az Intellel ellentétben - egyelőre - nem tervezi olyan SoC egységek gyártását, amelyek kifejezetten az okostelefonok piacát vennék célba.

Lisa Su, aki az AMD-nél alelnöki és igazgatói posztot tölt be, azt nyilatkozta a Gulf News munkatársának, hogy az AMD jelenleg a táblák, illetve a hibrid noteszgépek piacát tartja fontosnak - ezért a cég az okostelefonoké helyett inkább ezekre a szegmensekre fókuszál. Persze jelenleg nincs is más választása, hiszen legalacsonyabb fogyasztású SoC egysége a becslések szerint közel kétszer magasabb TDP-vel rendelkezik, mint az Intel jelenlegi, kifejezetten okostelefonokba szánt SoC egysége (aminek a pontos TDP-je nem ismert). Persze a szóban forgó AMD SoC ennek megfelelően sokkal ütőképesebb is: a Temash A4-1200 két Jaguar alapú, 1 GHz-es magórajelen ketyegő processzormaggal, illetve egy GCN architektúrát alkalmazó Radeon grafikus processzorral rendelkezik, ami 255 MHz-en ketyeg. Ez a SoC jelenlegi állapotában 3,9 wattos TDP-vel bír, ami az okostelefon szegmensben vállalhatatlanul magas.

Egyszóval, ha a cég tervezné is az okostelefonok szegmensébe való belépést, akkor még el kéne telnie némi időnek, míg elkészül egy olyan alacsony fogyasztású SoC egységgel, ami a riválisok megoldásaihoz képest kellően versenyképes. A cég persze egyelőre nem tervezi ilyen SoC készítését - a vezetés más területeken lát lehetőségeket.

Lisa Su szerint a PC piac manapság több új formátumú eszközzel bővül: ilyenek például az Intel NUC-hoz hasonlító apró asztali számítógépek, de az egybegépek szegmense is felkapott lett az elmúlt időszakban. Ezeken a területeken az AMD jó eséllyel indulhat a konkurenciával szemben, ugyanis mobil processzorai igen komoly grafikus teljesítményt kínálhatnak a kompakt eszközök számára. Pont ez az erősség lehet az, amit az AMD a nem is oly távoli jövőben alaposan kihasználhat.

Az AMD APU egységei nem csak a kompakt asztali számítógépekben, a hibrid noteszgépekben, az egybegépekben, valamint a táblákban, hanem más területeken is jó esélyekkel indulhatnak. A Microsoft és a Sony legújabb játékkonzoljaiban - az Xbox One-ban, illetve a PlayStation 4-ben - már biztos, hogy egyedi AMD SoC egységek teljesítenek szolgálatot, méghozzá olyan példányok, amelyek kifejezetten az adott megrendelő igényeinek megfelelően készültek. A várakozások szerint az ezekhez hasonló egyedi chipek a jövőben komoly bevételforrást jelenthetnek az AMD számára: az idei év végéig akár a cég teljes árbevételének 20%-a is származhat ilyen egyedi chipekből.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére