Shop menü

A LEGINKÁBB ÉLHETŐNEK ÍTÉLT EXOBOLYGÓK

A Gliese 581g jelű bolygó a legvalószínűbb jelölt a Naprendszeren kívüli élet helyszínére ‒ legalábbis ez az eredménye a potenciálisan élhető bolygók legutóbbi rangsorolásának. 
Jools _
Jools _
A leginkább élhetőnek ítélt exobolygók

A Gliese 581g jelű bolygó a legvalószínűbb jelölt a Naprendszeren kívüli élet helyszínére ‒ legalábbis ez az eredménye a potenciálisan élhető bolygók legutóbbi rangsorolásának. Az égitest azt követően került a lista élére, hogy egy új tanulmány megerősítette sokat vitatott létezését.

Az exobolygót 2010 szeptemberében fedezték fel, majd alig pár héttel később kétségek merültek fel létezésével kapcsolatban. Nemrégiben azonban újabb bizonyítékokkal álltak elő a felfedezők, amelyek kellően meggyőzőnek bizonyultak ahhoz, hogy az égitest felkerüljön a Puerto Ricó-i Egyetemen működő Planetary Habitability Laboratory (PHL) rangsorába.

Következzék tehát az öt leginkább élhetőnek ítélt bolygó:

[bold]Gliese 581g

[/bold]

A kőzetbolygó 20 fényévnyire található a Naprendszertől. Mérete a becslések szerint két-háromszorosa lehet a Földének, és nagyjából harminc nap alatt kerüli meg központi csillagát, a Gliese 581 katalógusjelű vörös törpét. Csillagától való távolsága az élhető zónába helyezi, vagyis elképzelhető, hogy folyékony víz és esetlegesen élet is lehet a felszínén. Az exobolygón kívül legalább négy vagy öt másik bolygót is tartalmaz a rendszer.

Galéria megnyitása

[bold]Gliese 667Cc

[/bold]

Az égitestet 2012 februárjában fedezték fel, és 22 fényévnyire kering egy vörös törpe körül, valahol a Skorpió csillagképben. Az exobolygó egy úgynevezett szuperföld, legalább 4,5-ször akkora, mint szülőbolygónk. 28 nap alatt kerüli meg központi csillagát, amely egy hármas csillagrendszer tagja, így a bolygóról nem mindennapi látványban lehet részük az esetlegesen ott lakóknak. A rendszer még legalább egy másik bolygót tartalmaz.

Galéria megnyitása

Kepler 22b

Az exobolygót a Kepler űrtávcső fedezte fel 2011-ben, amely több mint 2300 potenciális bolygójelöltet talált 2009 márciusi fellövése óta. Ezek közül eddig csak kevésnek a létezését sikerült megerősíteni, de a kutatók szerint csak idő kérdése, és a jelöltek többsége exobolygó státusba kerülhet.

A bolygónk méretének 2,4-szeresével bíró szuperföld 600 fényévnyire található tőlünk. Ha légköre hasonló rendszerben működik, mint a Földé, akkor felszíni hőmérséklete 22 Celsius fokos átlagot mutathat. Központi csillaga nagyban hasonlít a Naphoz, és az exobolygó körülbelül 290 földi nap alatt ér körbe pályáján.

Galéria megnyitása

[bold]HD 85512b

[/bold]

Ez az exobolygó is egy szuperföld, amely 3,6-szor akkora, mint a Föld. A tőlünk 35 fényévnyire található világot 2011 szeptemberében fedezték fel. A felszín becsült átlaghőmérséklete 25 Celsius fok.

Galéria megnyitása

[bold]Gliese 581d

[/bold]

A Gliese 581g-nél távolabb keringő exobolygó mérete hétszerese a Földének. Amikor 2007-ben felfedezték, a kutatók többsége úgy vélte, hogy túlságosan hideg ahhoz, hogy élhető legyen. Az elmúlt évek légköri modellezései alapján azonban úgy tűnik, hogy ha működik az üvegházhatás a bolygón, akkor kellően meleg lehet az élet jelenlétéhez. Ennek bizonyításához a légkör részletesebb vizsgálatára lenne szükség, amelyre azonban várni kell egy pár évet, amíg új technológiájú távcsövek kerülnek kifejlesztésre.

Galéria megnyitása

 

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére