Shop menü

A FOGYASZTÓKNAK KEDVEZ AZ ÚJ BRIT SZERZŐI JOGI RENDSZER

Az új szabályozás értelmében a törvényes úton beszerzett tartalmakat a felhasználó saját elektronikus készülékeire szabadon felmásolhatja, amennyiben szigorúan magáncélra használja fel ezeket. 
Jools _
Jools _
A fogyasztóknak kedvez az új brit szerzői jogi rendszer

Az Egyesült Királyságban új helyi szerzői jogi reformot jelentett be Vince Cable gazdasági miniszter, amely a korábbinál jóval nagyobb szabadságot biztosít a jogvédett tartalmak felhasználásában a fogyasztóknak. A brit kormány célja egy modern, szilárd alapokon nyugvó, ugyanakkor flexibilis szerzői jogi rendszer megalkotása volt, amely egyszerre védi az alkotók és a felhasználók érdekeit is.

A legjelentősebb változás, hogy az új szabályozás értelmében a szabályos úton beszerzett tartalmakat a felhasználó saját elektronikus készülékeire szabadon felmásolhatja, amennyiben szigorúan magáncélra használja fel ezeket, illetve könnyebbé válik a szerzői jogi védelem alatt álló anyagok oktatási és kutatási célból történő felhasználása is. Cable elmondása szerint a rendszer korszerűsítése egyrészt egyértelműen a köz érdekeit szolgálja, ugyanakkor gazdasági szempontból is hasznos döntés volt. A szerzői jogi rendszer ésszerűsítése és a mai kor elvárásaihoz igazítása a miniszter szerint a korábbinál sokkal inkább elő fogja segíteni ezen jogok tiszteletben tartását, ami pedig a kreatív ágazat legfőbb érdeke.

Cable szerint a reformmal sikerült megtalálni a helyes egyensúlyt a két fél érdekei közt, vagyis a fogyasztók minden korábbinál szabadabban élvezhetik ki azokat a tartalmakat, amelyeket törvényes keretek közt megvásároltak, ugyanakkor az alkotók is jobb helyzetbe kerülnek, hiszen az ésszerűbb szerzői jogi követelések sokkal betarthatóbbak a korábbi rendszernél.

Galéria megnyitása

Az új szabályozás legfontosabb pontja, mint már említettük, hogy a fogyasztó a jogszerűen megvásárolt tartalomról saját készülékeire akárhány másolatot készíthet, vagyis zenéit vagy e-könyveit szabadon átviheti táblagépére, laptopjára, telefonjára, felhő alapú tárhelyére, amennyiben magáncélú marad a felhasználás. A reform értelmében a szerzői jogi védelem alatt álló anyagok oktatási célból a továbbiakban minden egyéb engedélyeztetés nélkül is megjeleníthetők az osztálytermi kivetítő eszközökön, interaktív táblákon vagy más hasonló készülékeken, illetve az oktatási intézmény saját belső hálózatán is.

Tisztázódtak a különféle források idézésével, illetve a híradásokkal kapcsolatos kérdések is: általában véve bármilyen anyag részletei szabadon felhasználhatók, amennyiben ezeket az eredeti közlő szándékainak megfelelően idézi a szerző, és feltünteti, hogy mi az adott rész forrása. A filmek, hangfelvételek és közvetítések anyagai, illetve a nem haszonszerzést célzó kutatási adatok a forrás feltüntetése mellett szintén szabadon terjeszthetők. A múzeumok és könyvtárak a továbbiakban minden olyan művet digitalizálhatnak, amely állandó gyűjteményük részét képezi, és ritkának számít, ebben az esetben ugyanis a tartalom megőrzésének érdeke előnyt élvez a jogtulajdonos érdekeivel szemben.

A gazdasági miniszter reményei szerint a reformoknak köszönhetően a következő évtizedben akár 500 millió font is befolyhat a brit gazdaságba, a verseny egészségesebbé válhat, a szerzői jogi védelem alatt álló művek pedig értékesebbé. 

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére