Shop menü

A BITTORRENT TÖBB ÚJ TERÜLETRE IS BETÖR A KÖZELJÖVŐBEN

Forradalmi újítást hoz a BitTorrent Torque, ami egyszerűbbé teszi a fájlmegosztást, de emellett számos új, rendkívül hasznos szolgáltatást is bevezet.
Víg Ferenc
Víg Ferenc
A BitTorrent több új területre is betör a közeljövőben

Több, mint egy évtizeddel ezelőtt, amikor a BitTorrent technológia bemutatkozott, sokan gondolták úgy, hogy ez az eljárás forradalmasítja a letöltést, illetve a fájlmegosztást. Ez valamennyire így is lett, hiszen a BitTorrent hamar népszerűvé vált, ráadásul már jó ideje van lehetőség arra, hogy ne csak PC-n, hanem egyéb eszközökön is futtassunk BitTorrent klienseket. Több olyan asztali médialejátszó is van, amelyek képesek BitTorrent alapú letöltések kezelésére, de már a routerek piacán sem minősül különlegességnek a torrent támogatás jelenléte, sőt, a hálózati adattárolók is bevethetőek torrentekkel kapcsolatos feladatokra, legyen szó letöltésről, vagy akár seedelésről.

Galéria megnyitása

A napokban a hivatalos BitTorrent blogon egy meglehetősen érdekes bejegyzés jelent meg, amely alapján arra számíthatunk, hogy a nem is oly távoli jövőben egyéb területekre is jelentős hatást gyakorol majd a BitTorrent technológia. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a technológia újabb mérföldkőhöz érkezett, ezt a mérföldkövet pedig BitTorrent Torque-nak hívják.

Galéria megnyitása

Hogy mi is a BitTorrent Torque? Nos, ez egy JavaScript alapú alkalmazásprogramozási interfész, amely lehetővé teszi, hogy a BitTorrent protokollt a webfejlesztők újabbnál újabb területeken vethessék be. A technológiában rejlő lehetőségek kiaknázása ráadásul a hírek szerint nem is lesz bonyolult, ugyanis a webfejlesztőknek mindössze pár sornyi kódot kell bevetniük az adott funkció használatához. A BitTorrent Torque-on alapuló szolgáltatások webes alkalmazás formájában érkeznek, amelyeket bővítményekkel lehet igénybe venni. Maga a technológia egyelőre még csak korai alfa verzióban érhető el, de az újítások demók segítségével már kipróbálhatóak.

Az egyik kipróbálható megoldás a Paddle Over nevet viseli: ez a szolgáltatás drag&drop rendszerű fájlátvitelt tesz lehetővé két PC között, de emellett közösségi hálózatba is integrálódhat, illetve közösségi hálózaton történő megosztást is lehetővé tesz. A plugin az Internet Explorert egyelőre nem támogatja, Chrome alatt azonban működik. Íme, egy kép róla:

Az egyes felhasználók által megosztott tartalmakat úgy tölthetjük le, ha azokat saját nevünkre húzzuk. Lehet fájlokat megosztani, de folyamatban lévő letöltéseket törölni is. Twitteren és Facebookon keresztül másokat is bevonhatunk a megosztósdiba, de meghívó linket is generálhatunk.

A másik újítás a OneClick nevet viseli, segítségével torrent alapú letöltéseinket webböngészőn belüli letöltésekké alakíthatjuk. A torrentfájl tartalmát a beépülő Chrome plugin segítségével egyszerűen, torrent kliens alkalmazása nélkül tölthetjük le úgy, mintha egy weboldalról indítottunk volna fájlletöltést.

A torrentfájl letöltésének elindítása után rövid időn belül megjelenik az alsó sorban a tartalma és láthatjuk, hogy az egyes fájlok letöltése milyen sebesség mellett zajlik - tényleg olyan, mintha egyszerre több fájlt töltenénk le egy weboldalról.

A torque.bittorrent.com/labs weboldalon további alkalmazások ikonjai is jelen vannak, igaz, ezek egyelőre inaktívak. A rövid ismertetők alapján úgy tűnik, hogy lehetőség lesz torrent alapú videó streamelésre, de emellett torrent alapú fájlmegosztást is kezdeményezhetünk, azaz a saját gépünkön található fájlokat egyszerűen, egy direkt link segítségével oszthatjuk meg másokkal. Ezeken kívül sok egyéb érdekesség érkezésére is számíthatunk, úgyhogy izgatottan várjuk, hogy a friss szolgáltatásokat végre aktiválják.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére