Új címkével figyelmeztetnek a loot boxokra

sad

Új címkével figyelmeztetnek a loot boxokra

A loot boxok körüli felháborodás az elmúlt másfél évben érte el azt a szintet, amikor már konkrétan országok törvényhozói is elkezdtek foglalkozni vele, aminek következtében több országban is szerencsejátéknak minősítették a pénzért megvásárolható, véletlenszerű holmikat. Ez pedig ugyebár számos helyen azt jelentette, hogy a véletlenszerű in-game vásárlásokat ki kellett venni a játékokból, hiszen onnantól kezdve tiltott szerencsejátéknak minősültek. Az ügy kapcsán hirtelen számos játékfejlesztő "morálja" is javulni kezdett az ügyben, és a loot box-helyzet talán már nem olyan vészes, mint amire korábban számítani lehetett. ám ennek ellenére az amerikai korhatárbesorolásért felelős szervezet, az ESRB további intézkedéseket vezet be.

Az ESRB egyébként is az elsők között lépett az üggyel kapcsolatban, amikor 2018-ban úgy döntöttek, hogy a játékok dobozain az életkori ajánlás alatt feltüntetik az "In-Game Purchases", vagy az "In-Game Vásárlások" feliratot. Erről akkor azt mondták, hogy a fő cél a szülők tájékoztatása, akik így tudni fogják, hogy a játékon belül további, pénzért megvásárolható tartalmak találhatók.

Ez azonban nem árult el mindent, vagyis, nem elég pontosan. Az "In-Game Purchases" felirat alá ugyanis minden beletartozott, legyen szó a szezonbérletekről, a pénzért megvásárolható egyéb egzakt tartalmaktól kezdve, a soundtrackekig és a loot boxokig bezárólag. Ez az ESRB magyarázata szerint azért történet így, mert a szülők jelentős része nem tudja, mi az a loot box, így ezt az egészet nem akarták túlságosan részletezni, hanem egybe vettek mindent, hogy a szülők tudják, a csemetéjük esetleg elkezdhet pénzt költeni a játékban.

A szervezet most ezt a rendszert fejlesztette tovább, és mostantól egy újabb felirat jelenhet meg a korhatári ajánlás, valamint az "In-Game Purchases" alatt, mégpedig az "Includes Random Items".

Vagyis az ESRB ezzel már nem csak azt közli, hogy van lehetőség tartalmakat vásárolni, hanem hogy a vásárlások között feltűnhetnek a véletlenszerű holmikat tartalmazó loot boxok (valamint minden hasonló, randomizált dolog, tehát például kártyacsomagok és hasonlók). Az "In-Game Purchases" továbbra is használatban marad, azonban ha pusztán ez áll a játék dobozán, akkor arról tudni lehet, hogy szerencsejátékszerű vásárlások nincsenek benne.

A megnevezés ismét a szülők tudásához igazodik: a loot boxokról a jelentős részük továbbra sem tudja, hogy micsoda, viszont a "véletlenszerű" holmikról már be fogják tudni azonosítani. Érdekes módon azonban ez az új figyelmeztetés már nem is kifejezetten a szülőket szem előtt tartva került fel a dobozra, hanem a komolyabb játékosok kérték, akik jellemzően maguknak veszik meg a játékokat, de értesülni szeretnének róla, hogy számíthatnak-e loot boxokra.

Ezzel együtt az ESRB szerint az "Includes Random Items" megnevezés még így is jobb, hiszen ezt azok is értik, akik tudják, mi az a loot box, meg azok is, akik nem.

Az európai besorolásért felelős PEGI az ESRB-vel párhuzamosan szintén 2018-ban vezette be az "In-Game Purchases" feliratot a dobozokra, ami szintén érvényes mindenre, amit játékon belül valódi pénzen tudunk megvásárolni, így Európában egyelőre nem jelölik külön a loot boxokat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap