Tovább csúszik a Christopher Nolan-féle Tenet, nem nyitnak a mozik

Az amerikai moziszövetség szerint viszont butaság eltolni a filmeket.

Tovább csúszik a Christopher Nolan-féle Tenet, nem nyitnak a mozik

A Warner Bros. hivatalosan is bejelentette, hogy levette a Christopher Nolan által rendezett Tenet című filmet a hivatalos megjelenési listájáról. A nagyszabású thriller eredetileg július 17-én jelent volna meg, ezt azonban a vírus okozta bizonytalanság miatt előbb július 31-re, majd augusztus 12-re tolták el. Most már ezt is törölték, és egyelőre nincs is új hivatalos megjelenési időpont, habár a Warner szerint "hamarosan döntésre fognak jutni" ezzel kapcsolatban.

"Az egész folyamat során az volt a célunk, hogy megadjuk a lehető legnagyobb esélyt a sikerre a Tenet számára, és közben tudjuk támogatni a mozikat üzemeltető partnereinket egy új, nagyszabású tartalommal" - közölte Toby Emmerich, a Warner Bros. igazgatótanácsának elnöke.

A jelenlegi állás szerint könnyen lehet, hogy a Tenet először a külföldi piacokon, így Európában és Ázsiában mutatkozhat majd be, ahol a különböző országok jóval előrébb járnak a mozik újranyitásával. Belsős források úgy tudják, hogy a Warner hajlandó lemondani a hagyományos világpremierről jelen esetben, és akár lépcsőzetesen bevezetni a filmet különböző régiókban.

Ezzel viszont az a probléma, hogy a John David Washington és Robert Pattinson főszereplésével készült film részleteit eddig is a lehető legnagyobb titokban őrizték, hiszen Nolantől megszoktuk, hogy az alkotásai tele vannak csavarokkal és meglepő fordulatokkal. Egy fokozatos kiadás viszont magával hordozza a spoilerek veszélyét, meg persze azt is, hogy a neten idő előtt ellepik a kalózverziók.

Habár összességében az Egyesült Államok a legnagyobb moziba járó ország, így nem csoda, hogy a hollywoodi stúdiók számára fontos a hazai piac, azonban összességében Európa és Ázsia az utóbbi időben már jellemzően az amerikai blockbusterek bevételeinek 50%-át adja, de néha ez egészen odáig is elmehet, hogy akár a mozis bevétel 75%-a a külföldi piacról érkezik.

A hatalmas piacnak számító Kínában azonban problémák vannak: egyrészt ott is éppen az aktuális helyzettől függ, hogy nyitva vannak-e épp a mozik vagy sem, másrészt pedig jelenleg legfeljebb 2 órás filmeket lehet vetíteni, a Tenet pedig 2 és fél órás játékidővel rendelkezik.

A Warner Bros. bejelentette azt is, hogy az eredetileg idén szeptember 11-re szánt The Conjuring 3-at eltolták 2021. június 4-re. Ennek a legfőbb oka, hogy áprilisban terveztek még pótforgatásokat, azonban a járványhelyzet miatt ezeket a mai napig nem tudták elkezdeni. Egyelőre úgy tűnik, hogy az október 2-re szánt Wonder Woman 1984, és  a december 18-ra tervezett Dűne megjelenési időpontja változatlan marad, de persze a helyzet alakulásának függvényében később ezek is módosulhatnak. 

Mindezek után jelenleg a Disney-féle Mulán augusztus 21-re tervezett premierje lehet az első nagyszabású hollywoodi mozifilm a járvány kitörése óta, ennek a megjelenési dátumán ugyanis egyelőre nem változtatott a vállalat.

Az Egyesült Államokon belül egyébként New York és Los Angeles közönsége teszi ki a filmes bevételek 20%-át, ám pont ezt a két várost érinti nagyon erősen a járvány, így teljesen bizonytalan, hogy mikor nyithat ki a mozik többsége. A Warner azt sem zárja ki, hogy még belföldön is lépcsőzetes megjelenéssel induljon el a Tenet olyan államokban, ahol nincs már komoly járványveszély.

A moziszövetségnek is megvan a véleménye

Az amerikai mozitulajdonosok szövetsége (National Association of Theatre Owners, vagyis NATO) viszont azon a véleményen van, hogy a filmeket igenis el kellene kezdeni bemutatni a mozikban. Míg néhány héttel ezelőtt reális szituációnak tűnt, hogy a mozik fokozatosan újranyithatnak, azóta a koronavírus-járvány új lendületet vett az Egyesült Államokban, és az egész piac helyzete bizonytalan.

A helyzet kaotikus: a mozitulajdonosok több esetben pert indítottak a városok, vagy akár az állam ellen is, és már nagyon újranyitnának, azonban kérdés, hogy a közönség egyáltalán menne-e a moziba, mikor azt látják, hogy bizonyos városokban napról napra súlyosbodik a helyzet. Mindenesetre a NATO elnöke, John Fithian a következő véleményen van:

"A filmstúdióknak ragaszkodnia kellene a kijelölt megjelenési dátumaikhoz, hiszen semmi garancia nincs arra, hogy több piac meg fog nyílni ebben az évben" - kezdte.

"Amíg nincs széles körben elérhető vakcina, addig biztosan nem elérhető a piac 100%-a. Éppen ezért a filmeket igenis ki kellene adni azokon a helyeken, ahol ez biztonságos és legális, ami nagyjából az amerikai és globális piac 85%-át jelenti. Persze, a stúdiók nem kaszálnak majd annyit, mint korábban, de ha nem kezdik el terjeszteni a filmeket, akkor csúnya lesz a pénzügyi zárás. Ez egy évi 42 milliárdos piac. A legtöbb üzlet inkább elfogadná ennek a 85%-át, mint semennyit, márpedig az utóbbi lesz, ha arra várnak, hogy minden piac megnyisson" - zárta véleményét az elnök.

Ez persze igaz, de azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a Tenet költségvetése például 200 millió dollár volt, és erre jönnek még rá a marketingköltségek, így a szakértők szerint alsó hangon 400 millió dollárt kellene behoznia a filmnek, hogy egyáltalán nullszaldós legyen. Nem csoda, hogy ilyen feltételek mellett és a jelenlegi helyzetet nézve a Warner nem érzi túl jó ötletnek a film piacra dobását.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap