Teljes, bár miniatűr szíveket nyomtattak betegek saját sejtjeiből Izraelben

Az szervecskék a beültetésre ugyan még nem állnak készen, mivel csak akkorák, mint egy nyúl szíve, de nagyon fontos lépést jelentenek a beültethető 3D nyomtatott szervek megvalósulása felé.

Teljes, bár miniatűr szíveket nyomtattak betegek saját sejtjeiből Izraelben

Bár a szerv- és szövetnyomtatás terén az utóbbi években rengeteg fontos eredmény született, voltak olyan akadályok, amelyek legyőzésére eddig nem nagyon sikerült megfelelő megoldást találni. Ilyen például, hogy ereket nem igazán tudtak nyomtatni a szakértők, ami gátat szabott minden komolyabb három dimenziós struktúra létrehozásának, mivel a szerkezet belsejében lévő sejtek tápanyagok hiányában idővel elkezdtek elhalni.

A Tel Avivi Egyetem kutatói azonban sikerült megoldaniuk ezt a problémát, mégpedig úgy, hogy a beteg saját sejtjeiből kitenyésztett sejtekből, illetve cukrokból és fehérjékből álló biokompatibilis anyagokból hozták létre a 3D nyomtatáshoz szükséges biotintát. A kutatócsoport tagjai először is emberek és sertések hashártyájából, ennek is a gyomorhoz vezető lemezeiből, a csepleszből vettek mintákat biopsziával. A minták sejtes elemeit aztán pluripotens őssejtekké programozták át, amelyekből a test szinte bármely sejtje létrehozható.

A kutatók ezt követően kollagénből, glikoproteinekből és hidrogélből létrehoztak egy extracelluláris mátrixot, majd ebbe belekeverték a sejteket. Utóbbiakat előtte két irányba differenciálták, a vér- és nyirokerek falát bélelő endotél sejtekké, illetve szívizomsejtekké. A mátrixba kevert sejtekből készült kétféle tintával aztán szöveteket kezdtek nyomtatni: a módszerrel először a beteggel teljesen immunkompatibilis, erekkel is rendelkező szívszöveti „tapaszokat” hoztak létre, majd teljes szíveket is sikerült növeszteniük.

Galéria megnyitása

Utóbbiak ugyan egyelőre nagyon picik, és nagyjából egy nyúl nagyságú élőlényt tudnak ellátni, de a szakértők szerint ugyanezzel a technológiával elviekben nagyobb szervek is létrehozhatók lehetnek. Ehhez ugyanakkor még meg kell oldani néhány felmerült problémát. Először is hatékonyabbá kell tenni a sejtek növesztését, mivel az emberi szívhez több millió sejt helyett több milliárdra van szükség.

A másik pedig, hogy az így kapott szerv még nem működik szívként. A sejtek ugyan képesek összehúzódni, de nem működnek együtt, ehhez valószínűleg egy kicsit tovább kell fejleszteni a szervet, illetve pumpálással „edzeni” azt, mielőtt készen állna a beültetésre. A kutatók jelenleg ennek megvalósításán dolgoznak az aprócska szervekkel, és ha sikerül megfelelő működésre bírni ezeket, állatokba beültetve fogják tesztelni a szíveket.

Az eredmény azonban minden hiányossága ellenére rendkívül fontos lépést jelent a szervnyomtatás területén. A szívproblémák világszerte a vezető halálokok közé tartoznak, és a súlyosabb esetek jelentős részében az egyetlen megoldást jelenleg a szívátültetés jelenti a túléléshez. Ehhez viszont alkalmas szervekre van szükség, amelyek nemcsak hogy jókor és jó helyen állnak rendelkezésre, de a beteg immunrendszere sem támadja meg ezeket. A személyre szabottan létrehozott szervek pedig erre kiváló megoldást jelentenének.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap