Szárnyas kijelzővel jöhet mobil a Huawei-től

Egészen izgalmas hajtogatható szerkezeten munkálkodhat a vállalat.

Szárnyas kijelzővel jöhet mobil a Huawei-től

A hajtogatható, flexibilis megjelenítők nagy szabadságot nyújtanak az okostelefonok kialakítását illetően, és éppen ezért szinte egymást érik az izgalmas koncepciók. Most éppen a Huawei nevéhez kapcsolódóan bukkantak fel különleges tervek, melyek eléggé eltérnek a szeptemberben forgalomba kerülő Mate X-től.

Egy olyan dizájnt védetett le a kínai gyártó, aminél a megjelenítő teljes felülete három részből tevődik össze. És a panel lényegében folyamatosan felül lesz, hasonlóan a Mate X hez, nem „bújik el”, mint a Galaxy Fold panelje. Az új dizájn esetében csak a megjelenítő az, ami hajlik, az okostelefon fő komponenseinek az elhelyezésével ebből fakadóan nem kell trükközni. A koncepció lényege, hogy a nyitás során az eszköznek jobbra és balra is kihajlik a kijelzője, innen jön a szárnyas hasonlat, hiszen úgy fest a mobil széthajtva, mintha kettő szárnya volna. Zárt formában pedig a hátoldalon átlapolja önmagát a kijelző jobb és bal flexibilis területe.

Galéria megnyitása

Arról egyelőre nem esett szó, hogy milyen képátlókkal lehet itt számolni, de az biztos, hogy eléggé látványosan meg tud növekedni a gépezet felülete teljesen kinyitva. A Huawei számára ebben az esetben az jelentheti a legnagyobb kihívást, hogy megfelelő merevséget tudjon biztosítani a kihajtott szekcióknak. Itt egyrészt kellően erős anyagot kell választani a panel alapjául, másrészt az is fontos, hogy a zsanérokat rendkívül tartósra kell gyártani, mivel akár azt is el kell viselnie, ha csak az egyik szárnyánál fogja a tulajdonosa. Ráadásul mindezt rendkívül kompakt kivitelben megoldani, hiszen a vázlatok alapján csak néhány milliméter vastag a kihajtható, flexibilis panellel szerelt terület.

Galéria megnyitása

Három kisebb mértékben eltérő vázlatot mutat a szabadalomban a Huawei, az elsőnél felül van káva, ezen helyezkednek el a szenzorok, a kamerák és a hangszóró, a másodiknál egyáltalán nincs keret, minden el van rejtve, a harmadiknál pedig alul és felül is akad káva, és még egy nagy nyomógomb is, ami minden bizonnyal az ujjlenyomat-olvasót is magában foglalhatja, miközben a vezérlésből is kiveheti a részét. Az utolsó formánál a megjelenítő kihajtásának több fokozata lehet, és olyan móddal is rendelkezhet, amikor az egyik oldala lényegében állvány szerepet tölt be egy sík felületre lefordítva. Ehhez az szükséges, hogy megerősített legyen a zsanér, plusz az is igazán lényeges, hogy a karcokkal szemben megfelelő védettséget élvezzen.

Galéria megnyitása

Örömteli, hogy a Huawei ennyi energiát fektet a hajtogatható mobilokba, de jelenleg egyébként alapvetőbb problémákkal kell szembe néznie, mint az, hogy ezt a szerkezetet hogyan tudja majd megvalósítani. Mikor a szabadalmi rajzokat, leírásokat benyújtotta a cég az illetékes hatóságoknak, akkor még nem tudta, hogy mire elfogadásra kerülnek a dolgok, az lesz a legnagyobb kérdés, hogy milyen operációs rendszer futhat majd a masinán, vagy honnan lesz benne megfelelő teljesítmény biztosítására képes rendszerchip.

Galéria megnyitása

Érdekesség, hogy a Xiaomi lehet egyébként az első, aki kereskedelmi forgalomba szánt okostelefont mutat be három részben hajtogatható kijelzővel, de a cég korábban megvillantott működő prototípusa merőben eltért a Huawei által levédetett formációtól. A Xiaomi készülékének az egész háza hajlik, és a két széle nem egymásra, hanem csak egymás mellé zárható be, ebből fakadóan a teljes felülete kisebb lehet hasonló méretű zárt kivitelben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap