Remek lehetőségekkel bővült a Google Assistant

Ha kell, a Tini Nindzsák ébresztik az embert, mindig ideális receptet tud kínálni, és haza is lehet vele "telefonálni".

Remek lehetőségekkel bővült a Google Assistant

A Google Assistant nagy népszerűségnek örvend, és a fejlesztők minden erejükkel azon dolgoznak, hogy a digitális személyi asszisztens szolgáltatás minél több felhasználó szívébe lopja be magát. A vállalat komoly versenyt folytat az Amazon által dédelgetett Alexával, és talán a friss fejlesztések lesznek azok, amikkel elcsavarhatják akár azoknak a felhasználóknak a fejét is, akik éppen alexás termékeket használnak.

A keresőóriás több új trükköt is bevet. Az egyik legjobb lehetőség, ami most került be a Google Assistantba, az a szimpla Android Clock alkalmazás és a digitális segítő összefonódása. Ennek köszönhetően a felhasználók olyan ébresztőket állíthatnak be a mobiljukon, amikhez tetszőleges rutinok kapcsolódnak a Google Assistant révén. A rutin már ismerős lehet azoknak, akik alkalmazzák a szolgáltatást, ez lehetőséget nyújt arra, hogy egymást követő műveleteket hajtson végre az okosotthonban az Assistant, szóval meg lehet adni, hogy kapcsolja fel a szobában a lámpát, indítson el egy halk zenét, lejátszási listát, kapcsolja be a kávéfőzőt, és hangolja át a klímát 2 fokkal melegebbre. Amit most felsoroltunk példaként, az egy átlagos embernek a reggeli rutinja lehetne. És a Google Assistant a Clock révén már lehetőséget nyújt arra, hogy a felhasználónak egyáltalán ne kelljen ehhez semmilyen hangutasítást kiadnia, a folyamat indulását hozzá lehet rendelni az ébresztőórához. Ez azt jelenti, hogy amikor a készülék tulajdonosa lenyomja az ébresztőt, akkor a digitális asszisztens magától mozgásba lendül, és elvégzi az összes feladatát.

Az új funkciót nagyon egyszerűen lehet majd használni. Az okostelefonon a Clock applikációban az ébresztő beállításakor meg kell nyomni az óra alatt látható „Google Assistant Routine” gombot, és itt bejön egy komplett lista azokkal a lehetőségekkel, amiket a rutin funkció keretében be lehet állítani. Csak egyesével ki kell jelölni a különböző műveleteket, és el kell menteni a jobb felső sarokban található gombbal az egész rutint. Néhány lehetőségnek vannak részletes beállításai is, melyet az adott pont melletti fogaskerék megbökésével lehet elérni, például egy podcast esetében ki lehet választani, hogy pontosan melyik beszélgetős műsor induljon.

Galéria megnyitása

Szintén remek újítás, hogy a broadcast funkció már nemcsak a lakáson belül elhelyezett hangszórók között fog működni, hanem távolról is használható lesz. A broadcast révén eddig az összekapcsolódó hangszórókon keresztül beszélhettek az emberek a lakáson belül, de a frissítést követően már az okostelefonján is kiadhatja majd a „Hey Google, broadcast” parancs révén az otthon elhelyezett hangszórókra az üzenetét. Tehát a „Hey Google, broadcast ’Sziasztok, vigyek haza tejet?’” kérdést mindenki hallani fogja, aki a lakásban tartózkodik, és tud válaszolni is egy „Hey Google, reply” hangutasítással, ami a példánknál úgy nézhetne ki, hogy „Hey Google, reply ’Hello, igen, mert a hűtőben már nincsen.’”. A válaszok ráadásul nemcsak hangüzenetként fognak megjelenni az emberek mobilján, hanem átiratban is olvashatóak lesznek, ha a hangot éppen nem tudja meghallgatni az érintett.

Galéria megnyitása

A konyhában is jobban segíthet majd a Google Assistant a jövőben. A szolgáltatás képes lesz úgy recepteket ajánlani, hogy figyelembe vesz több változót is. Tisztában lesz azzal, hogy éppen milyen napszak van, így délután például vacsoraötlettel szolgál, ráadásul azt is tudni fogja, hogy éppen mi az adott időszakban a jellemző étel, szóval Amerikában a hálaadás környékén pulykás recepteket fog kínálni. Ezt a funkciót a Smart Display platformra épülő termékek (pl. Home Hub, JBL Link View) esetében fogja bevetni a Google, hiszen ott tudja részletesen mutatni az összes információt. Családbarát funkciókkal is gazdagodott a Google Assistant. A keresőóriás megállapodott néhány olyan vállalattal, akik mesékkel kapcsolatos tartalmakkal szolgálnak majd, és ezeket többféle módon fogja hasznosítani. Be lehet majd például azt állítani, hogy reggel a gyerekek a Tini Nindzsa Teknőcökből kölcsönvett hangra ébredjenek, este pedig a Nickelodeon valamelyik történetére aludjanak el.

Galéria megnyitása

Végül még néhány kisebb változatás is történt. A podcast adások és a hangoskönyvek esetében például már meg lehet változtatni a sebességet. Erre rögtön kétféle utasítás is van, az egyik esetben pontosan megadható a tempóváltás mértéke („Hey Google, play at 1.8x”), a másiknál pedig csak annyit kell mondani, hogy legyen gyorsabb – vagy éppen lassabb – a hang („Hey Google, play faster”). És már arra is képes a Google Assistant, hogy a lakásban tartózkodó családtagok okostelefonját azonnal lenémítsa, erre a „Hey Google, silence the phones” utasítás szolgál – ha pedig nem otthon adja ki az utasítást az ember, akkor a fiókjához kapcsolódó eszközöket némítja el a rendszer.

Az új lehetőségek a következő hetekben fognak megjelenni, a Google fokozatosan terjeszti ki ezeket a felhasználók eszközeire.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap