Olcsó és praktikus, kávékapszulás COVID-19-tesztet fejlesztenek

Az új, otthoni tesztelésre is alkalmas módszert Vittorio Saggiomo szerves kémikus, a Wageningen Egyetem kutatója alkotta meg kollégáival.

Olcsó és praktikus, kávékapszulás COVID-19-tesztet fejlesztenek

Jelenleg a SARS-CoV-2-fertőzés tesztelésének két legfőbb módját a PCR-tesztelés és az úgynevezett laterális tesztek (lateral flow test, LFT) jelentik. A legbiztosabb módja a vírus kimutatásának a PCR, vagyis a polimeráz-láncreakció, amely a vírus RNS-ének betegmintából való felszaporításán alapul, így rendkívül kis mennyiségben is képes detektálni az örökítőanyag jelenlétét.

A felszaporításhoz ismételten 50–90 °C között kell melegíteni és hűteni a mintákat, és minden ciklus megduplázza az előzőleg DNS-sé alakított vírus-RNS mennyiségét. Így 30 ciklus után több mint egymilliárd másolat készíthető egyetlen vírusszekvenciából is, ami aztán a fluoreszcens címkézének köszönhetően világosan látszik. Mindehhez azonban megfelelő anyagokra és gépekre van szükség, ezért kell laborba küldeni a mintákat, és ezért telik olykor napokba, mire megjön az eredmény.

A laterális teszt a vírus fehérjeburkának töredékeit érzékeli: a tesztcsíkon speciális fehérjéket megkötő antitestek vannak, amelyeket arany részecskékkel címkéztek fel, így piros sávokban látszik, hogy mely antitestek kötöttek meg valamit a mintából. Az ilyen tesztek olcsók, gyorsak és könnyen használhatók, így akár otthoni tesztelésre is alkalmasak lehetnek, viszont közel sem olyan érzékenyek, mint a PCR-tesztek. Alapvetően csak a magas vírusterhelésű mintákat mutatják pozitívnak, ami azt jelenti, hogy a fertőzés korai szakaszában nem szűrik ki a fertőzötteket.

Az ideális az lenne, ha létezne olyan otthon is használható teszt, amely a laterális tesztek egyszerűségét a PCR-tesztek érzékenységével párosítja. Erre remek jelölt a LAMP-teszt, amely szintén felszaporítja a vírus genetikai anyagát, de sokkal egyszerűbb a PCR-nél. Az egyik ilyen egyszerűsítés, hogy szabad szemmel látható színváltással jelzi a pozitivitást, mivel a reakció maga a minta savasításán alapul. Így ha a megfelelő pH-ra érzékeny közegbe helyezzük, jól látható lesz az eredmény. A másik nagy előny, hogy a LAMP fix hőmérsékleten, nagyjából 65 °C-on zajlik, így nincs szükség melegítésekre és hűtésekre.

Ezt a fix hőmérsékletet viszont biztosítani kell, ami otthoni körülmények között nem magától értetődő. Saggiomo ezért egy fázisváltó anyagot keresett, amely elnyeli a hőt és felolvad, hogy állandó hőmérsékleten tartsa a rendszer. Erre egy fajta viaszt talált, amely pontosan a kívánatos hőfokon olvad meg, majd nekilátott összeállítani a tesztet, amely alkalmas a LAMP-reakcióhoz szükséges csövecskék tárolására. A Nespresso-kávékapszulák doboza pedig tökéletes megoldásnak bizonyult erre a célra: ezt fel lehet tölteni a viasszal, és ebbe beleágyazni a többi összetevőt, majd egyben a megfelelő hőfokra melegíteni a rendszert.

Galéria megnyitása

A melegítésre a legjobban egy főzőlapra helyezett, vízzel teli lábos vált be, ezzel sikerült a legstabilabban tartani a hőmérsékletet a reakcióhoz. A kutatócsoport hat ember mintáin tesztelte a CoroNaspresso névre keresztelt tesztet, akik közül hárman igazoltan fertőzöttek voltak. A módszer teljes mértékben bevált, ahogy arról a kutatók most közzétett, lektorálásra váró tanulmányukban beszámolnak.

A tesztek előállítási ára mindössze 72 forint körüli összegbe kerül, ezek könnyen használhatók, és nagyrészt újrahasznosíthatók. A tesztelni kívánt személytől csak mintát kell venni az orrból vagy a garatból, majd a pálcát belelógatni az oldatos csövekbe, amelyeket aztán a viaszkapszulákban felmelegít az ember. Az eredményt az oldat színe jelzi.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap