Mobilnet megosztva – Edimax 3G-6200N bemutató

Egyre nagyobb teret hódít hazánkban is a mobilinternet, és elkezdtek felbukkanni a routerek is, amelyek képesek kezelni a 3G/3.5G-s modemeket.

Mobilnet megosztva – Edimax 3G-6200N bemutató

Csomagolás és fizikai jellemzők

Az utóbbi néhány évben a mobilinternet gyorsan fejlődött hazánkban, és az árak is elkezdtek emberi szintre beállni, így már reális alternatívát jelentenek a mobilszolgáltatók ajánlatai, melyek között feltűntek az otthoni csomagok is. Van ahol nincs is nagyon más lehetőség, és van ahol csak épp átmenetileg van szükség egy azonnal elérhető megoldásra, így gondoltuk itt az ideje foglalkozni a témával. Mivel az esetek döntő többségében jár egy USB portra csatlakoztatható 3G-s modem az előfizetésekhez, ezért mi inkább a pár hónapja felbukkant forgalomirányítókra helyezzük a hangsúlyt, és első körben egy olyan példányt mutatunk be, amit huzamosabb ideig használtunk.

Edimax 3G-6200N

Az Edimax routere a gyártótól megszokott, sallangmentes csomagolásban érkezett, amin minden fontosabb információ megtalálható 13 nyelven. Bár a magyar nincs köztük, ha valaki routervásárlásra adta a fejét valószínűleg már úgy is tudja mit rakott a kosárba.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Belenézve a dobozba az első, ami a szemünk elé kerül az maga a forgalomirányító lesz, valamint a tápadapter doboza és egy rövid leírás az üzembehelyezésről. Egy szinttel lejjebb találjuk a kiegészítőket: rövid hálókábel, USB kábel, tappancsok a router aljára, mini-állvány, hogy függőlegesen is elhelyezhessük, és ami a legfontosabb a telepítő CD, ami segít a termék gyors konfigurálásában. A választható nyelvek között megtalálható a magyar is, és beállításokon kívül a program tartalmaz ábrákat is az üzembehelyezésről. Ezzel majd egy oldallal arrébb foglalkozzunk, most nézzük magát a routert.

Galéria megnyitása

A csillogó fehér műanyag borítás gyorsan gyűjti a koszt, úgyhogy ha szem előtt lesz a gép, akkor bizony néha tisztítani kell. Két oldalt és alul csak szellőzőrácsok vannak és elöl is mindössze annyi érdekesség van, hogy a szokásos állapotjelző LED-ek közé felkerült egy, a mobilinternet aktivitását mutató darab.

Galéria megnyitása

Hátul már érdekesebb a kép, az állítgatható antenna mellett azonnal van egy manuális kapcsoló, amivel bármikor lelőhetjük azt, így lekapcsolva a router WiFi részét. Ez mellett található a WPS/Reset gomb, mely főleg előbbi miatt lett ilyen nagy. Röviden megnyomva biztonságos vezeték nélküli kapcsolatot építhetünk ki gyorsan egy másik WPS képes eszközzel, míg hosszan nyomvatartva (15-20mp) visszaállítja a routert gyári állapotába. A következő négy RJ-45-ös aljzat a helyi hálózatra van, mindegyik maximum 100Mbites sebességet támogat, akárcsak a WAN csatlakozó, ahová az ADSL- vagy kábelmodemből jövő UTP kábelt dughatjuk. A router ugyanis kezeli az elterjedt vezetékes internet eléréseket is, de egyszerre természetesen csak egy kapcsolat lehet aktív, vagy 3G vagy vezetékes. Ezek között azonban ha már be vannak állítva bármikor válthatunk. Továbbhaladva a tápcsatlakozót találjuk a hozzá kicsit közel helyezett USB csatlakozó társaságában. Utóbbi arra szolgál, hogy a 3G/3.5G-s modemünket csatlakoztathassuk a routerhez. Ezek azonban elég vaskosak szoktak lenni, tehát egy átlag modem nem fér el a tápkábeltől, és ilyenkor jön jól a géphez mellékelt USB kábel. Ráadásul nem biztos, hogy a router olyan helyen van ahol jó a vétel, hiszen épületen belül lesz elhelyezve, így az USB kábelt hosszabbítónak is használhatjuk és a modemet lepakolhatjuk ideálisabb helyre (ablak közelébe például).

Beállítások, sebesség

Beállítások

Kétféleképpen is nekieshetünk a routernek: vagy a hozzáadott CD-t használjuk, amin a legalapvetőbb beállításokat végezhetjük el egyszerűen és magyarul, vagy nekiesünk a webes felületnek. Előbbi csak akkor javasolt, ha még gyári állapotban van a router különben képes egy kicsit összezavarodni és a végtelenségig csatlakozással próbálkozni. Egy reset és utána az újrapróbálkozás mindent megold a lényeg csak annyi, ha cserélgetjük a 3G-s modemet, akkor részesítsük inkább a webes felületet előnyben, ami hasonlóan egyszerű. A CD-n egyébként pdf formátumban megtalálható a kézikönyv is magyarul, de a szokásos automatikusan fordított változatban, úgyhogy csak akkor lapozgassuk, ha lemaradtunk a heti vígjátéksorozatunkról.

Galéria megnyitása

Mivel a mobilnet még mindig nem olcsó mulatság, ezért ha használjuk a router WiFi képességeit, akkor mindenképpen titkosítsunk! Különben lehet, hogy a szomszédnak már teljes filmsorozatai lesznek, mi pedig adhatjuk el a lakást, hogy kifizessük a számlát. A helyi hálózatos beállítások egyébként a szokásosak, már évek óta körülbelül ugyanarra képes minden router, úgyhogy ezt a részt nem is taglalnánk, csak a biztonság mellett ebben az esetben nem lehetett elmenni.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A legtöbb 3G-s modemet azonnal felismeri a 6200n, és a firmware frissítéseknek hála a jövőben megjelenők sem okozatnak problémát neki. A webes felület statisztikái között egyébként megnézhető, hogy milyen típusú modem van rajta, itt kiderül az is ha nem ismerte fel. Nagyon kevés olyan van, amihez külön driver kell majd a gépre, ennek a leírását megtaláljuk a kézikönyvben, de tapasztalataink szerint a hazai választékkal nem lehet semmi gond, több szolgáltató internetével is kipróbáltuk a készüléket. Amire szükségünk lesz az a SIM kártya PIN kódja, a szolgáltató APN-je és a betárcsázási kód, ami általában a szokásos *99#, ez gyárilag be is van állítva a routernek. Ha mindez megvan, akkor újraindítja magát egyszer és már szörfölhetünk is a világhálón.

Sebesség

Egy átlagos társasházi lakásban teszteltük a mobilnet sebességét, kétféleképpen: először a lakás közepe felé volt a router és a 3G-s modem is, ahová a WiFi miatt egyébként is tennénk, másodszorra pedig közelebb helyeztük az ablakhoz, és az USB-s kábelt használva a 3G-s modemet kiraktuk az ablakba (üvegen belül volt). A különbség elég nagy volt, amíg ugyanis az ablaktól távol 60-80KB/s-os sebességet voltunk képesek elérni, addig az ablakban akár 150KB/s-mal is sikerült tölteni. Ez bőven elég átlagos böngészgetésre, csak tisztában kell lenni a korlátokkal és hanyagolni a netes videókat. Ezután a modemet kipróbáltuk egy notebookkal is, és bár a letöltés sebessége eléggé ingadozik, körülbelül ugyanakkora sebesség elérésére voltunk képesek mint a routeren keresztül, tehát a 6200n jól kezeli a modemet.

Összefoglaló

Összefoglaló

A mostani bemutatón és gyorsteszten kívül már volt szerencsénk az Edimax routeréhez, így vannak tapasztalataink azzal kapcsolatban is, hogy mire képes hosszútávon. Mikor új telephelyre költöztünk problémák akadtak az internetelérésünkkel, így ideiglenesen mobilnetre kellett váltanunk. Akkor nem egy routert kipróbáltunk, de mindig volt valami gond, ami általában a kezdetleges firmware-re volt visszavezethető. Az Edimax 3G-6200n volt az első, ami úgy működött, ahogy mi azt elvártuk tőle, és utána tette ezt még hetekig. Beállítása egyszerű, ismeri az itthon elterjedt modemeket, és stabilan nyújtja azt, amit papíron kínál, úgyhogy maximálisan megfelelt a kívánalmaknak. Ára 16000 forint körül mozog jelenleg, ami az ilyen újdonságok esetében teljesen reális, úgyhogy jár neki az Ajánlott vétel plecsni. A 3G-6200n-nek van egy hordozható változata is, saját akkumulátorral, 6210n néven, ami ugyanazt kínálja mint a mostani bemutató alanya, csak teljesen mobil, egy töltéssel 4-5 órát megy el. Az Edimax elég nagy hangsúlyt fektet mostanában a vezeték nélküli internet technológiákra, úgyhogy a jövőben még biztos rengeteg megoldást látunk majd tőlük a témában.

Galéria megnyitása

Edimax 3G-6200n

Hivatalos oldal: Edimax

Webshop: Edimax 3G-6200n

Az Edimax 3G-6200n routert a Kelly-tech Kft.-től kaptuk kölcsön tesztelésre, ezúton is köszönet érte!

 

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap