Microsoft: Nem lehet megkerülni a Windows 11 minimális hardverkövetelményeit

A vállalatnál mindent megtesznek majd azért, hogy csak a támogatott hardverre települhessen az új operációs rendszer.

Microsoft: Nem lehet megkerülni a Windows 11 minimális hardverkövetelményeit

A Microsoft már egy ideje elárulta, nagyjából mire lehet számítani következő generációs operációs rendszerével kapcsolatban, plusz az is kiderült, hogyan alakulnak a Windows 11 minimális rendszerkövetelményei. Az elvárások egy kissé magasak lesznek, ugyanis a jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint Intel fronton legalább 8. generációs, míg AMD fronton legalább ZEN 2 alapú processzorra van szükség – egyik sem egy régi fejlesztés, igaz, a fejlesztőcsapat a régebbi processzorokkal való kompatibilitást is teszteli, így később akár bővülhet is a támogatott központi egységek köre.

Nagyobb meglepetést okozott viszont az a tény, hogy a Windows 11 esetében szükséges lesz a TPM 2.0 támogatás megléte, amely a DIY piacra szánt alaplapok esetében nem volt egy népszerű szolgáltatás, az esetek többségében ezeknél az alaplapoknál egyenesen le is tiltották az fTPM 2.0 támogatást, de ezt viszonylag könnyedén lehet engedélyezni. Egyes alaplapgyártók már arra is kitértek, mely termékcsaládjaik rendelkeznek fTPM 2.0 támogatással – ezeknél a termékeknél nincs szükség külön külső TPM 2.0-s modul alkalmazására. Amikor a TPM 2.0 támogatással kapcsolatos elvárás megjelent, a nyerészkedők el is kezdték felvásárolni a modulokat, valamint egyes felhasználók is vásároltak maguknak egy-egy modult, így ezeknek a kiegészítőknek az ára alaposan felment, viszonylag rövid időn belül.

Azóta újabb dolgok is kiderültek, ugyanis egy kérdezz-felelek webcast során a Microsoft illetékese, Aria Carley elárult néhány információt a Windows 11 terjesztésével és telepítésével kapcsolatban. Ezek alapján a Windows Update szolgáltatáson keresztül terjesztett frissítőcsomag nem települ majd azokra a rendszerekre, amelyek nem felelnek meg a minimális rendszerkövetelményeknek, sőt, egyszerűen letölteni sem engedi majd a rendszer, úgyis felesleges idő- és sávszélesség-pocsékolás lenne az egész móka.

Galéria megnyitása

A korlátozást megkerülni sem lehet majd, ugyanis a nem támogatott hardverre semmiképpen sem engedik a Windows 11 telepítését, a cél ugyanis az, hogy csak támogatott rendszereken fusson a Windows 11 és a lehető legbiztonságosabb legyen. Ezt a megkötést azért is vezetik be, hogy a rendszerek produktívabbak lehessenek, jobb felhasználói élményt kínálhassanak, valamint a biztonság is magasabb szintre emelkedjen, mint eddig valaha, így a felhasználók védettek lehetnek. A TPM 2.0-s támogatás követelményként való elvárása igen sokat segíthet majd a biztonság növelésében, és ez az elvárás igazából régóta jelen volt az OEM piacon, most csak kiterjesztik a DIY piacra is.

A TPM 2.0-s támogatást lényegében 2016 óta követeli meg a Microsoft az OEM noteszgépek és asztali számítógépek esetében. Az viszont, hogy a DIY piacon is elvárás lesz, problémákat okozhat, hiszen nem minden alaplap támogatja a funkciót, így extra modulra is szükség lehet majd, amennyiben a támogatott platformok körét tovább bővítik – lefelé.

A Microsoft tehát mindent el akar követni annak érdekében, hogy a Windows 11 csak a hardverkövetelményeket teljesítő rendszereken futhasson, ez pedig egyes esetekben új konfiguráció vásárlását, illetve építését követeli majd meg azoktól, akik régi, de egyébként – a saját szükségleteik alapján – jó teljesítményű hardvert használnak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap