Megint túlterheltek az Intel 14 nm-es gyártósorai?

A DigiTimes iparági forrásai erről árulkodnak, ám a gyártó egyelőre nem kommentálta a helyzetet.

Megint túlterheltek az Intel 14 nm-es gyártósorai?

Az Intel háza táján komoly problémákat okozott a 14 nm-es csíkszélességgel dolgozó gyártósorok túlterhelése, amely miatt tavaly augusztusban hiány alakult ki bizonyos processzorokból, a hiányállapot pedig elég lassan, csak hónapok leforgása alatt kezdett enyhülni. Egy ideje úgy tűnt, a 10 nm-es csíkszélesség szolgálatba állításával végre kezdenek egyenesbe jönni a dolgok, azaz a 14 nm-es gyártástechnológiával dolgozó gyártósorok valamelyest fellélegeznek majd.

Galéria megnyitása A kellemetlen helyzet idén kitarthat, jövőre viszont javulás várható Nemrégiben újabb 14 nm-es csíkszélességgel készülő mobil processzorokat jelentett be a gyártó, valamint a tervek szerint a következő HEDT platform bemutatása is küszöbön áll, sőt, a sok pletykában szereplő Comet Lake-S modellek is érkeznek, ezek pedig mindannyian a 14 nm-es csíkszélességet veszik igénybe, vagyis a terhelés fokozódik.

A helyzetet már eddig is próbálta javítani a gyártó különböző azonnali intézkedésekkel, valamint extra 1 milliárd dolláros tőkebefektetést is segítségül hívtak annak érdekében, hogy a gyártósorok kapacitását növeljék. Ez a jelek szerint kevés volt ahhoz, hogy az újabb termékrajtokhoz szükséges igényeket kielégítsék az üzemek, ugyanis a DigiTimes értesülései szerint megint nagyobb igények mutatkoznak a szóban forgó processzorok iránt, mint amekkora gyártókapacitás rendelkezésre áll.

Az iparági információk szerint a 14 nm-es gyártósorok leterheltsége most a noteszgépgyártók számára lesz fájó pont, ugyanis nem kapnak elegendő processzort ahhoz, hogy új termékeiket megfelelő mennyiségben piacra dobhassák, ami azt eredményezi, hogy a negyedik negyedévre tervezett termékrajtokat 2020-ra halasztják el, amikor az újabb intézkedések hatására enyhülhet a hiány. Hogy a jelenlegi helyzet miatt várható-e áremelkedés a processzorok szegmensében? Ez egyelőre rejtély, de idővel mindenképpen kiderül, mennyire súlyos a a leterheltség.

Az Intel egyelőre nem kommentálta a helyzetet, de amennyiben változás történik az ügyben, arról természetesen be fogunk számolni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap