Meg is érkezett az első negyedéves AMD Radeon Pro driver

A Radeon VII támogatás azonban kicsit másképp valósul meg, mint ahogy azt a korábbi pletykák alapján sejthettük.

Meg is érkezett az első negyedéves AMD Radeon Pro driver

Az AMD kiadta az idei év első negyedéves Radeon Pro sorozatú eszközillesztő szoftvercsomagját, amely a 19.Q1 jelölést kapta. Az új csomag egyebek mellett a Radeon VII-hez is kínál támogatást, ahogy arra már a korábbi pletykák is utaltak, ám a végső támogatás egy picit szerényebb lett, mint azt vártuk: sok-sok olyan exkluzív szolgáltatás és tulajdonság maradt ki belőle, amelyekhez mindenképpen Radeon Pro sorozatú videokártyát kell vásárolni. Amit megkapunk, az a kereskedelmi szoftverek futtatásának lehetősége, valamint az alap szolgáltatáskészlet és a driverre jellemző stabilitás. Járnak még a Radeon VII mellé az üzleti szintű biztonsági szolgáltatások is, ami ugyancsak jó hír.

Galéria megnyitása

Azonban nem kapjuk meg a munkaállomás-alkalmazásokhoz járó tanúsítványokat, optimalizációkat, valamint a munkaállomás szolgáltatáscsomagot és a távoli elérés lehetőségét sem, mert ezek csak a Radeon Pro sorozatú videokártyákkal használhatóak. Hogy mégis mi értelme van akkor a Radeon VII támogatásának? Lényegében annyi, hogy azok a cégek, amelyek konzumer és üzleti videokártyákat egyaránt használnak munkáik során, könnyebben implementálhatják az egyes megoldásokat rendszereikbe, hiszen a Radeon Pro driver a Radeon VII videokártyát is támogatja – ez egységes telepítési bázist eredményez, ami a rendszergazdák dolgát és az infrastruktúra menedzselését egyaránt megkönnyíti. És itt érdemes kiemelni, hogy az AMD új programot is indít, amelynek köszönhetően a Radeon VII mellett a Radeon R5 300, R7 és RX sorozatú videokártyákkal is kompatibilis lesz a Radeon Pro szoftvercsomag, ami az üzleti felhasználók számára összességében jó hír lehet.

Az új Radeon Pro driver nem kevesebb, mint 431 alkalmazás, operációs rendszer és eszköz-konfigurációhoz kínál új tanúsítványokat, így a professzionális szintű alkalmazások használata zökkenőmentesebb lehet. Ezek az új tanúsítványok nagyrészt a Radeon Pro WX sorozatú videokártyákat célozzák, de néhány FirePro sorozatú termék is szerepel a listán, ami itt található.

Galéria megnyitása

Az AMD belsős mérései alapján éves szinten ismét teljesítménynövekedésre számíthatunk néhány CAD és munkaállomás-alkalmazás esetében – valamint SPECviewperf13 alatt is. Az összehasonlítás alapját a Radeon Pro 18.Q1 szoftver mellett mért teljesítmény adta.

Ezzel együtt az AMD Remote Workstation funkció is bővült, így most már a Citrix Virtuális Alkalmazások és Asztalok támogatása is jelen van a kínálatban, valamint a vezeték nélküli VR megoldások támogatása is megérkezett, amelyek egyebek mellett az Unreal Studio és a SolidWorks eDrawings esetében jöhet jól. Az új kiadással megérkezett a konzumer szegmensből ismerős Virtual Super Resolution funkció üzleti változata, a Radeon Pro Image Boost, ami gyakorlatilag annyit tesz, hogy nagyobb felbontáson rendereli le a képet, mint amekkora felbontásra végül szükség lesz – a nagy képet pedig leskálázza a megfelelő, natív szintre.

Galéria megnyitása

Ez a funkció jelenleg maximum 5K-s felbontásig tud dolgozni. Fontos újítás, hogy az AMD XConnect névre keresztelt eGPU technológia esetében a Radeon ProRender használatakor mind a belső, mint pedig a külső Radeon Pro GPU-t képes gyorsításra használni a rendszer bizonyos konfigurációk esetén.

Az új driver számos korábbi hibára kínál orvosságot:

  • Adobe Premiere Pro alatt 10-bites pixelformátum mellett színhibák jelentkezhettek
  • Adobe Photoshop alatt villódzó képhibákat tapasztalhattak a felhasználók
  • Probléma volt a 10-bites pixelformátumú videók lejátszásával
  • A Radeon Pro Settinsg nem indult el a driver telepítése után
  • „Nincs telepített AMD grafikus driver” hiba jelenthetett meg, amikor a Gaming Mode-ról Professional Mode-ra váltott a felhasználó

Ismert, de kijavításra váró hibák

  • Kijelzőhibák jelentkezhetnek, ha a legfrissebb gamer/professzionális driverre váltunk
  • A DOPP-ot használó alkalmazások problémákba ütközhetnek, ha a Display Overlay engedélyezve van
  • VMware alatt renderelési hibákat lehet tapasztalni több kijelzőből álló rendszereknél a megjelenítők gyors csatlakoztatásakor
  • Houdini alatt számítás-intenzív robbanási effektek készítésekor problémák jelentkezhetnek az AMD FirePro sorozatú videokártyáknál

Az AMD Radeon Pro 19.Q1-es drivercsomagja már elérhető, letöltéséhez ide kell ellátogatni. A driverhez kiadott dokumentációt itt találják az érdeklődők.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap