Kiszámolták az Apple Watch Series 6 anyagköltségét

A karóra többe kerül, mint azt sokan gondolnák, de azért nem kell attól tartani, hogy nagyítóval kell keresni a hasznot.

Kiszámolták az Apple Watch Series 6 anyagköltségét

Az Apple elképesztő mennyiségű okosórát ad el. A legutóbbi információk alapján az összes értékesített eszközből minden harmadik okosóra a cég nevéhez köthető. A 33%-os részesedéssel toronymagasan vezeti a piacot. De vajon mennyibe kerül az anyagköltsége az aktuális csúcsmodellnek, ami 400 dollárról, illetve itthon 160 ezer forintról indul?

A Counterpoint alapos utánajárással felderítette, hogy nagyjából milyen gyártási költsége lehet az Apple Watch-nak, mármint a Series 6 modellnek, nem a Series SE-nek, ami tavaly jelent meg először, és egy kicsit szerényebb képességekkel bír. És arra jutottak a szakemberek, hogy nagyjából 136 dollárba kerülhet az Apple-nek egy eszköz előállítása.

A szóban forgó eszköz legdrágább része a benne található processzor és memória. Magasan ennek van a legnagyobb költsége a gyártás során. Ezek 23,7 százalékban viszik a pénzt a gyártás során. Az Apple S6 lapka egyébként nem egy nagyon komplikált valami, csak kétmagos, az Apple A13 kisebb magjából, a Thunderből van benne egy 1,8 GHz-es páros. Ide van még számolva az Apple W3 vezeték nélküli kapcsolatokért felelő chip is, és az U1, ami pedig az UWB funkcióért felel. A RAM és a tárhely pedig 1 és 32 GB, ezeket az SK Hynix szállítja az Apple-nek.

Galéria megnyitása

Érdekes módon a második legköltségesebb terület a tokozás 13,3%-os résszel. Az okosóra nagyon kifinomult és rendkívül magas minőségben előállított házzal rendelkezik, és ennek bizony meg is van az ára a jelek szerint. Arról nem szólt a fáma, hogy pontosan melyik modellel számolt a Counterpoint, pedig ez lényeges lenne, mert a különböző anyaghasználatú tokoknál a költségek is minden bizonnyal eltérnek. Olyan anyagokat alkalmaz az Apple, mint az alumínium, a rozsdamentes acél, a kerámia, a zafír és még lehetne sorolni.

A kijelző 13,2%-ban veszi ki a részét az előállítási költségekből az óra talán legfontosabb részeként. Itt a vállalat már nem egy nyomásérzékeny panelt használ, amivel költséget takarított meg, azonban növekedett is ennek az ára a korábbi generációkhoz képes a fejlesztések miatt. Egy LTPO OLED képernyőről beszélhetünk, ami remek felbontással és akár 1000 nites fényerővel szolgál. A védelméről pedig egy megerősített ION-X üveg gondoskodik alapesetben.

Galéria megnyitása

Elképesztő mennyiségű szenzor található már az Apple Watch Series 6-ban, amik segíthetnek a sporttevékenységek monitorozása mellett a balesetek, és még a betegségek felismerésében is. A szenzorok száma generációról generációra gyarapodik, és itt van már gyorsulásmérő, új generációs pulzusmérő, véroxigénszint szenzor, giroszkóp, magasságmérő, és egyebek mellett környezeti fény érzékelő is. Ezek a megoldások együtt 12%-át teszik ki a költségeknek.

Galéria megnyitása

A csomagolás és a dobozba kerülő dolgok sem olcsók, legalábbis 10 százalékban teszik ki az Apple Watch Series 6 előállításának az árát. Az akkumulátor és a töltéssel kapcsolatos komponensek a szerkezetben mindössze 6%-os arányban állnak az összköltséghez képest. Ennél a Counterpoint által külön kiemelt dolgok közül már csak a hangrendszer és a fogyasztást menedzselő áramkörök olcsóbbak, meg az összeszerelés és a gyors tesztelés. Itt a korábbiaknál 50%-kal hangosabb lett a hangszóró, a telep pedig 303,8 mAh-s kapacitással bír.

Sok apró alkatrészt külön nem részletezett a Counterpoint a jelentésben, ezeknek az összértéke az Apple Watch Series 6 előállítási költségének nagyjából a 14 százalékát teszik még ki.

Galéria megnyitása

Az ilyen elemzések kapcsán azért azt mindig hozzá kell tenni, hogy természetesen az olyan járulékos költségek ebben nincsenek benne, mint a promóciós célokra költött pénz, márpedig a reklám komoly összegeket tud elvinni adott esetben. És a fejlesztésnek az ára sem mutatkozik meg a számításban, márpedig az sem szerény összeg, főleg, hogy az Apple még a központi chipet is magának tervezi, mint ahogy a szoftvert is.

Szóval összességében azért szép összeg a haszon az eladásokból, de rengeteg olyan járulékos költsége van a készüléknek, amit kénytelen a vállalat az eszköz előállításán felül elkönyvelni. És, ha már itt tartunk, akkor azt is meg kell jegyezni, hogy százalékos arányban egyébként a jobban jövedelmező termékek közé sorolható az Apple Watch a cupertinóiak palettáján.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap