Kisebb módosításokon esett át az új Chromecast

A multimédiás lehetőségek terén nem brillírozik az apróság, cserébe viszont tényleg nagyon olcsón lehet megvásárolni.

Kisebb módosításokon esett át az új Chromecast

A Google egyebek mellett lerántotta a leplet egy friss Chromecast kiegészítőről is. A ráncfelvarráson átesett multimédiás átjátszó sajnos nem lépett túl nagyot előre az evolúciós létrán, de egy fokkal így is jobb lehetőségeket biztosít, mint a közvetlen elődje, ami még 2015-ben került a boltokba.

Az új Chromecast nem éri el a Chromecast Ultra szintjét, az alá sorol be a palettán. Az új eszköz továbbra is csak Full HD támogatásról képes gondoskodni, de ezen a felbontáson már képes lejátszani a 60 FPS-es tartalmakat is, míg az elődje legfeljebb a 30 FPS-es videókkal boldogult. Nagy kár, hogy a 4K-ról le kell mondani, de cserébe továbbra is egy nagyon olcsó és apró termékről beszélhetünk, és a Google valószínűleg egyébként sem szeretett volna konkurenciát állítani a Chromecast Ultrának a felbontás fentebb tornászásával. (Nincs HDR sem, aki erre vágyik, annak szintén a Chromecast Ultra jelentheti a megoldást.) Az újdonság esetében jön a Chromecast Audio támogatás, szóval zenei tartalmak streamelésekor bátran használatba lehet majd venni – viszont ez a funkció csak később lesz aktiválva.

Galéria megnyitása

Ez már a harmadik generációs Chromecast kiegészítő, de egyelőre nem sokat tudhattunk meg arról, hogy milyen hardver lapul benne. Az előző modell egy Marvell rendszerchipre épült, az új pedig elvileg nem lesz sokkal gyorsabb annál, 15 százalékos teljesítménybeli előrelépésre lehet számítani a második Chromecasthez viszonyítva. Így azonnal magyarázatot nyer, hogy miért nem lehet 4K-val vagy éppen HDR támogatással számolni. A Chromecast Audio megjelenése viszont mindenképpen jó dolog, ezáltal képes lesz arra is, hogy szinkronizálja a zenelejátszást a lakásban található, támogatott eszközök körében.

Galéria megnyitása

Az újdonság ugyanúgy működik, mint az eddigi Chromecastek, szóval HDMI csatlakozón kell hozzákapcsolni a televízióhoz, amin a tartalmakat szeretné fogyasztani a felhasználó, az áramellátásról pedig a Micro-USB csatlakozón keresztül kell gondoskodni – vagy opcionálisan egy Ethernet adapter is csatlakoztatható is. A kapcsolati lehetőségek terén a Google kiemelte, hogy van már 5 GHz-es frekvenciatámogatás, de igazából ez már a második generáció Chromecast esetében is biztosított volt. Az viszont valós előrelépés, hogy a korábban használt 2.1 dBi-s antenna helyét egy 4 dBi-s megoldás vette át, így stabilabb kapcsolatra lesz képes és nagyobb távot hidalhat át. A Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac szabványoknak felel meg azon túl, hogy kétsávos támogatást biztosít. Az eszköz szinte minden készülékkel használható, támogatott az Android, az iOS, a macOS, a Windows és persze a Chrome OS is. És képes együttműködni az apróság a Google Home eszközökkel, és azokkal a hangszórókkal, amik a Google Assistant digitális asszisztenst vonultatják fel.

Galéria megnyitása

A Google az új Chromecast árát ugyanakkora összegben állapította meg, amennyibe az elődje is került, 35 dollárt kell leszurkolni a termékért. És bár a 4K támogatás valószínűleg egyre több embernek hiányzik majd, ilyen szerény ár mellett sokaknak az érdeklődését kelti majd fel. Viszont a szintén friss Amazon Fire TV Stick 4K komoly konkurenciát jelenthet a számára, mert bár van egy 15 dolláros a felára, de sokkal jobb lehetőségeket nyújt. A keresőóriás újdonságának a forgalmazása néhány kiemelt piacon máris elindult (USA, Ausztrália, Kanada, Dánia, Finnország, Nagy-Britannia, Japán, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Szingapúr és Svédország), szélesebb körben pedig 2019-től lesz elérhető. A vásárlók fekete vagy fehér színben férhetnek hozzá.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap