Kína legújabb falát 3D nyomtatással hozták létre

Az 500 méteres partvédőmű Szucsou egyik csatornája mellett húzódik.

Kína legújabb falát 3D nyomtatással hozták létre

A projekt újabb kiváló demonstrációja annak, mire lehet használni a 3D nyomtatást az építőiparban. A partvédőművek feladata, hogy magas vízállás, jeges ár és egyéb extrém helyzetek esetén megakadályozzák a part erózióját, illetve hogy korlátozottan útját állják az árvizeknek. Mindezt azonban nehéz úgy megoldani, hogy közben a partmenti élővilágot ne érje nagyobb kár.

A WinSun nevű sanghaji tervezőcég azonban kidolgozott egy nagyon flexibilis módszert a problémák áthidalására. A védőmű elemeit rétegről rétegre, 3D nyomtatással hozzák létre, így azok formáját rugalmasan lehet alakítani a költségek jelentős növekedése nélkül is. Ennek köszönhetően a fal jobban tud idomulni a partvonalhoz, esztétikusabb kinézetűre alakítható, és a vízi és partmenti élővilágot is figyelembe lehet venni a gyártáskor.

A védőmű elemeit üvegszál, acél, homok, cement, újrafelhasznált anyagok és egyéb kötőanyagok keverékéből nyomtatták. Az elkészült elemek erősek, de sokkal könnyebbek a klasszikus betonelemeknél, ráadásul üregesek is, így magas vízállásánál a vízi élőlények gond nélkül birtokba vehetik ezeket is, akár a part többi részét.

Ahogy a mellékelt videón látható, a fal természetesen követi a csatorna partvonalát, és mivel a tetejére akár növények is telepíthetők, idővel gyakorlatilag észrevétlenül olvad majd bele a partba, amellett, hogy feladatát maximálisan ellátja. Ha hasonló elemeket hagyományos módszerekkel próbáltak volna legyártani, az elképesztően költséges és időigényes lett volna, így valószínűleg egy sokkal egyszerűbb, az ökológiai és a látványszempontokat figyelembe nem vévő fal került volna a helyére, amely még így is drágább lett volna a mostani a megoldásnál.

A cég képviselőinek elmondása szerint az új fal 30–60 százalékkal kevesebb anyagból készült, mint amennyiből egy ugyanide épült hagyományos partvédőmű készült volna, míg az építési idő 50–70 százalékkal, a ráfordított munka 50–80 százalékkal, a költségek pedig 50 százalékkal voltak alacsonyabbak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap