Ismerd meg Daisy-t, aki rekord idő alatt bont iPhone-t

Az Apple új "alkalmazottja" az eddiginél több iPhone-t fog megsemmisíteni a jó cél érdekében a következő években.

Ismerd meg Daisy-t, aki rekord idő alatt bont iPhone-t

Az Apple kiemelkedően zöldnek számít az IT szegmensben. Nemrégiben jelentette be a vállalat, hogy már annyi megújuló energiát állít elő, amiből teljes egészében képes fedezni a szükségleteit, most pedig egy olyan gépet leplezett le, ami az újrahasznosítást segíti.

Galéria megnyitása

A Daisy névre keresztelt robot a Föld napja alkalmával mutatkozott be, ennek az lesz a feladata, hogy minden korábbinál hatékonyabban és gyorsabban tudjon alkatrészeire bontani használt, meghibásodott iPhone-okat. Az Apple nem most először készített olyan szerkezetet, ami az okostelefonjai újrahasznosítását segíti. Daisy közvetlen elődjének a Liamnek keresztelt megoldás tekinthető. Liamet még 2016-ban állította hadrendbe a cupertinói alakulat, és előre láthatólag Diasy is legalább két évig fogja szorgosan bontani a különböző iPhone-okat. Kiemelendő, hogy Daisy megalkotásakor is szem előtt tartotta az újrahasznosítás fontosságát az Apple, éppen ezért úgy lett megtervezve az eszköz, hogy lehessen benne alkalmazni a korábbi újrahasznosító robot komponenseit, szóval Daisy részben Liam régi alkatrészeire épül.

Galéria megnyitása

A rendkívül komplex berendezés a korábbinál egyrészt hatékonyabban tudja majd alkotóelemeire bontani az Apple mobiljait, másrészt gyorsabban fog haladni, ami azért fontos, mert egyre többen élnek azzal a lehetőséggel, hogy a korábbi készülékeiket beszámíttatják, szóval folyamatosan növekedik a bontásra váró gépek mennyisége. Daisy pihenés nélkül tudja végezni a feladatát, és óránként nagyjából kétszáz iPhone-t képes szétszerelni és begyűjteni azok újrahasznosítható elemeit komponensenként leválogatva. A robot mindig pontosan tudja, hogy milyen modell van a „kezei között”, és ennek megfelelően jár el, szóval nem szükséges a dolgozóknak típus szerint válogatni az okostelefonokat az adagolás során. Sok évre visszamenőleg tudja kezelni a mobilokat Daisy, összesen kilenc különböző készülék lebontására van „kiképezve” jelenleg (az iPhone 5s-től az iPhone 7 Plusig), és ez a szám a jövőben tovább fog növekedni.

Galéria megnyitása

Az új robot munkába állása, valamint a Föld napja alkalmából az Apple elindította a GiveBack programot, ami a hónap végéig tart. Az április 30-ig leadott eszközökből keletkező bevétel összegét a vállalat felajánlja a Conservation International számára. Ez a nonprofit szervezet világszerte több mint 30 országban dolgozik azon, hogy védelmezze a természetet. Azok a felhasználók, akik ezen felbuzdulva szeretnék most beszámítatni a készüléküket, bármelyik Apple Store-ban vagy a vállalat hivatalos weboldalán keresztül is visszaküldhetik a régi, használt mobiljukat. Fontos, hogy az Apple ugyanúgy odaadja a megszokott juttatást, szóval az embereknek nincs semmi vesztenivalója.

Az Apple egyébként a felhasználóit is próbálja arra sarkallni, hogy kimenjenek a természetbe. A vállalat a Föld napja alkalmával minden Apple Watch tulajdonosnak kitűzött egy extra Föld napi kihívást, amivel próbálta rávezetni a felhasználókat arra, hogy több időt töltsenek a szabadban. Legalább 30 perc szabadtéri edzést kellett végigcsinálnia a küldetés keretében az okosórát viselőknek, és akik megcsinálták ezt a különleges kihívást, kaptak egy speciális jutalmat és egy egyedi matricacsomagot, amit az iMessage-ben lehet alkalmazni.

Neked ajánljuk

arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward