Íme, az érkező Windows 10 kiadások közötti különbségek

A Microsoft illetékesei sok érdekes információról rántották le a leplet, amelyekből kiderül, milyen főbb különbségek lesznek az egyes Windows 10 kiadások között.

Íme, az érkező Windows 10 kiadások közötti különbségek

A Windows 10 megállíthatatlanul menetel a megjelenés felé, igaz, az út meglehetősen göröngyös: a bemutató kiadásokban bőven vannak hibák, amelyek javításra várnak, de szerencsére a Microsoft szoftverfejlesztői nem tétlenkednek, így ezek többségét a tesztelői visszajelzések után hamar javítják.

Remek példa erre, hogy a jeles dátum, azaz július 29-e közeledtével sorra érkeznek az újabbnál-újabb Windows 10 Preview buildek: most éppen az ISO fájl formájában is elérhető 10.162-esnél tartunk. Pár nap alatt nem kevesebb, mint három friss kiadás érkezett. A Windows 10-et ingyenes frissítés formájában első körben nem mindenki kapja meg – ahogy arról korábbi hírünkben már beszámoltunk –, de ez remélhetőleg a minőség javára válik, ugyanis a gyerekbetegségeket a tesztelői visszajelzések alapján hamar száműzhetik, így az átlagfelhasználók már zavaró hibáktól mentes szoftvert kaphatnak.

Hogy a Windows 10 pontosan milyen kiadásokban érkezik? A korábbi információkból a lényeg már kiderült: a többséget a Home és a Pro célozza meg, míg az üzleti felhasználók a Windows 10 Enterprise kiadását kapják, az oktatásban résztvevők pedig az Education változatra számíthatnak.

Ezek legfőbb tulajdonságait az alábbi táblázatok összegzik.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Ahogy az az eddigi gyakorlat alapján már várható volt, a Home kiadás kínálja a legkevesebb szolgáltatást. Az előző verziókhoz hasonlóan most sem áll rendelkezésre Active Directory támogatás, de ennél talán többeket érint, hogy BitLocker sincs. Utóbbi egy lemeztitkosító szolgáltatás. Persze adattitkosításra így is van lehetőség, méghozzá az InstantGo segítségével, amit eddig Connected Standby néven ismerhettünk. A Windows 10 Home esetében az InstantGo tulajdonképpen a Connected Standby szolgáltatást és az eszköztitkosítást ötvözi, vagyis az extra biztonságról ennél a változatnál sem kell lemondani.

A Windows 10 Pro esetében az Active Directory támogatás és a Remote Desktop szolgáltatás egyaránt jelen lesz, sőt, ez a kiadás a Windows Update for Business szolgáltatáshoz is hozzáfér, ami a Windows frissítések kezelését és különböző szempontok szerinti telepítésüket segíti.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az Enterprise és az Education kiadások nagyon hasonlítanak egymásra – gyakorlatilag ugyanazokat az alapszolgáltatásokat kínálják. Az Enterprise kiadásnál extraként igénybe vehető a Long Term Servicing Branch opció, míg az Education változatnál erre nincs mód. Ez tulajdonképpen az új szolgáltatások és funkciók aktiválásának évekkel történő késleltetését teszi lehetővé, viszont a biztonsági frissítések ez alól kivételek – azokat muszáj lesz elfogadni.

A Pro, az Enterprise és az Education változatoknál a Business Store for Windows 10 alkalmazás-áruház tartalmához is biztosított a hozzáférés. Alapvetően mind a négy kiadásról elmondható, hogy esetükben a Start Menü testreszabható lesz, de elérhető lesz az InstantGo mellett a Hiberboot támogatás is a még gyorsabb rendszerindítás érdekében. A repertoárból a TPM támogatás, a beépített digitális személyi asszisztens, Cortana, valamint a Windows Hello biztonságtechnikai szolgáltatás sem hiányzik majd, a sort pedig a Continuum és a vadonatúj Microsoft Edge webböngésző zárja.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap