Gyíkszerű izmokat növesztenek az emberi magzatok a méhben

Az újonnan felfedezett vesztigiális szervek aztán a születés idejére el is tűnnek.

Gyíkszerű izmokat növesztenek az emberi magzatok a méhben

Bármely fajt is veszünk példaként, annak evolúciós története tele lesz tekervényes tévutakkal és zsákutcákkal. Ezek pedig időnként a mai napig nyomot hagynak a faj egyedein. Az emberek esetében például ilyen, egykor funkcióval bíró, de mára szerepét vesztett, csökevényes vagy vesztigiális szerv a féregnyúlvány vagy a bölcsességfogak. És esetünkben, illetve más fajoknál is vannak olyan szervek és testrészek, amelyek az embrionális fejlődés során elkezdenek kialakulni, majd nagyrészt vagy teljesen eltűnnek, mielőtt a magzat világra jön. Esetünkben ilyen például a farokcsont.

Egy új vizsgálat kutatói nemrégiben minden eddiginél részletesebben tanulmányozták ezeket a méhben megjelenő ideiglenes szerveket, és végtagok fejlődése során is furcsa vesztigiális izmokat azonosítottak. A fejlett 3D-s képalkotó eljárásokkal végzett kutatás közben a hét hetes magzatok karjában és lábában 30 különálló izmot találtak, amelyek közül a 13. hétre csak 20 maradt.

A kialakuló, majd eltűnő izmok között találjuk például az úgynevezett dorsometacarpalis izmokat, amelyek ugyan a mai napig megtalálhatók a gyíkok és szalamandrák végtagjaiban, saját elődeink esetében viszont a felnőtt egyedekből 250 millió éve eltűntek. A Howard Egyetem kutatói ezen kívül más olyan izmokra is ráakadtak, amelyek hasonlóan ősiek, és egyes esetekben majdnem a 12. hétig megtalálhatók a magzatokban.

 

Galéria megnyitása

Ezek a maradványizmok jól demonstrálják, hogy az evolúció hogyan működik hosszabb távon. Bár emberként napjainkban már nincs szükségünk farokra, genomunk továbbra is tartalmazza azokat az összetevőket, amelyek ennek növesztéséhez szükségesek. Egyes esetekben, ritka mutációk eredményeként a farok meg is jelenhet az újszülötteken, ahogy valószínűleg a most felfedezett izmokkal is hasonló a helyzet.

És bár a kérdéses izmok valószínűleg semmi problémát nem okoznak az így világra jött gyerekekben, a hasonló varianciák és anomáliák jelenléte általában azt jelzi, hogy a magzat valamilyen káros hatásnak volt kitéve a méhben, ami genomját és fejlődésének ütemét is megváltoztatta, ebből pedig egyéb járulékos problémák adódhatnak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap