Shop menü

FURCSA SZABADALOM BUKKANT FEL A VISION PRO KAPCSÁN, ÉS MÉG JONY IVE NEVÉHEZ IS KÖTHETŐ

A külső képernyő felhasználási lehetőségeit latolgatja az a szabadalom, ami a napokban látott nyilvánosságot, és eléggé szokatlan dolgokat mutat.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Furcsa szabadalom bukkant fel a Vision Pro kapcsán, és még Jony Ive nevéhez is köthető

Előre láthatólag februárban elindulhat az Apple Vision Pro szemüveg forgalmazása, miután a cég már a tavalyi WWDC keretében bejelentette a terméket. Több különleges megoldást is használ a VR/AR eszköz, ami az Apple széles ökoszisztémájának a legújabb tagja lesz. A piacon jelenleg kapható megoldásoktól leginkább a külső képernyő különbözteti meg, és most ennek kapcsán jelent meg egy érdekes szabadalom.

EyeSight néven hivatkozik az Apple a Vision Pro külső képernyőjére, ami képes némi betekintést nyújtani az eszköz működésébe. Ezen keresztül lehet látni a felhasználó szemeit, mikor keresztül néz a szemüvegen a kiterjesztett valóság módban, vagy látható a panelen az is elhomályosítva, hogy a szemüvegben éppen mit lát az ember. Az EyeSight egy érdekes extra, de sokan csak szokatlan pénzpazarlásnak találják, ráadásul nem pozitív értelemben vett szokatlan pénzpazarlásnak.

Galéria megnyitása

A fejlesztők az EyeSight képernyőt egy a szemüveg alakjához formált AMOLED technológiás panelre építették. Ezen igazából bármi megjeleníthető lenne, amit az Apple szeretne. A szerkezeten futó operációs rendszer fogja kontrolálni a panelen megjelenő tartalmakat, és a most felbukkant szabadalom alapján az Apple eléggé érdekes dolgokban gondolkodott/gondolkodik ennek kapcsán.

Azt nehéz megmondani, hogy a szabadalomban foglalt dolgok mennyire aktuálisak. Nem tudni, hogy jelenleg is megvan az esély arra, hogy ezek a fejlesztések visszaköszönnek majd a szemüvegen, vagy csak korábbi ötletek voltak ezek, amiket mostanra az Apple elvetett. De mindenképpen érdemes ezeket szemügyre venni, vannak egészen jó ötletek, vicces opciók és meglepő elképzelések is.

Galéria megnyitása

A szabadalom alapján az EyeSight kijelzőt lehetne használni a szemüveg divatosabbá tételére, mintázatokkal lehet ezt feldobni, háttérképek jelenhetnek meg rajta. Akár egy napszemüveget imitáló képet is megjeleníthet. Ilyen formában az önkifejezés egyik eszköze is lehetne az AMOLED képernyő. Az elképzelések szerint widgeteket is ki lehetne erre tenni, így megjelenhetne a szemüveg borításán például a jelenlegi időjárási információ. Ha pedig nem akarja az ember, hogy megzavarják, akkor egy hatalmas „Ne zavarj” feliratot is ki lehetne rá akasztani.

Galéria megnyitása

Ezen felül lehetne külön grafikája annak, amikor a felhasználó csak egy filmet néz, ilyenkor egy nagy lejátszás ikon rajzolódhatna ki az EyeSight panelen. Ha pedig videokonferencián vesz részt a Vision Prót viselő ember, akkor az adott szoftver – például a Zoom – logóját lehetne látni az EyeSight panelen. Az egyik szabadalmi grafikán szívecskéket ábrázol a külső képernyő. Hogy ezt vajon milyen esetre gondolta az Apple fejlesztőcsapata? Nos, azt már mindenkinek a saját képzeletére bízzuk.

Galéria megnyitása

Azon szabadalmak utolsó példányáról beszélhetünk, ami egyébként még Jony Ive nevéhez is kapcsolódik. Ive már évekkel ezelőtt elhagyta az Apple-t. De az nem titok, hogy az elismert szakember még dolgozott a Vision Prón a fejlesztés korábbi szakaszában, és ezt a mostani szabadalom is bizonyítja.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére