Firefox Reality: webböngésző a virtuális valósághoz

Az új webböngésző 1.0-s kiadása még eléggé hiányos, de már így is körvonalazódik, milyen irányba indultak a Mozilla fejlesztői.

Firefox Reality: webböngésző a virtuális valósághoz

A Mozilla fejlesztőcsapata egy teljesen új, speciális igényekre szabott webböngészővel rukkolt elő, ami a Firefox Reality nevet viseli, célkeresztjében pedig azok a felhasználók találhatóak, akik kevert vagy virtuális valóságra támaszkodó headseteket használnak, közben azonban webböngészni is szeretnének, méghozzá hatékonyan, újszerű felhasználói élmény mellett. Az új webböngésző segítségével kiaknázhatjuk a háromdimenziós webböngészésben rejlő lehetőségeket (360 fokos képek, videók, egyebek), amire a kétdimenzió-centrikus webböngészők nem teljesen alkalmasak. Annak érdekében, hogy az új webböngésző minél jobban passzoljon az új igényekhez, a fejlesztők új felhasználói kezelőfelületet készítettek, új navigációs lehetőségeket építettek be és a felhasználói adatbevitelt is a célterületek igényeihez igazították.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A fejlesztéseknek köszönhetően a kereséseket akár hangvezérléssel is el lehet végezni, ehhez pedig az adott headset mikrofonját, illetve külső mikrofont is lehet használni. A különböző újításokat több ezer órán át tesztelték, a fejlesztés során pedig a felhasználói visszajelzéseket is figyelembe vették, hogy a webböngésző végleges változata minél jobban illeszkedjen az igényekhez. A Firefox Reality természetesen új kezdőlapot is kapott. A webböngésző alapját az új Quantum motor adja, ami mobil webböngészéshez készült, így a webböngészési élmény zökkenőmentes, a teljesítmény kiszámítható és stabil. És a privát böngészés nyújtotta előnyökről sem kell lemondani, hiszen ez a funkció is bekerült a repertoárba.

Az 1.0-s kiadás persze még hiányos, hiszen számos olyan szolgáltatás hiányzik belőle, amit kétdimenziós társától már megszokhattunk, például nincsenek könyvjelzők, de a fejlesztők ígérete szerint az 1.1-es kiadás érkezésével ezt a hiányosságot is javítják. Ezzel együtt a felhasználói fiók kezelésére sincs mód, ami egyebek mellett a webböngésző egyedibbé varázsolását is segítené. Egy fokkal nagyobb probléma, hogy a 360 fokos videók kezelésére is csak az 1.1-es változattól kezdve lesz képes az új szoftver, ám erre a verzióra szerencsére már nem kell sokat várni.

A Firefox Reality minden nagy és ismert VR áruházból letölthető, így az Oculus, a Daydream és a VivePort eszközökhöz egyaránt használhatjuk – igaz, a Viveport kínálatban hírünk írásakor még nem szerepelt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap