Érdekes információmorzsák az Intel Tiger Lake processzorokkal kapcsolatban

És a jelek szerint egyéb érdekességeket is rejt az új processzor-generáció.

Érdekes információmorzsák az Intel Tiger Lake processzorokkal kapcsolatban

Az Intel Tiger Lake processzorai, amelyek mára Willow Cove architektúra köré épülnek és Gen 12 Xe típusú iGPU-t használnak, várhatóan valamikor a következő év folyamán jelenhetnek meg kereskedelmi forgalomban. Az új processzorokkal kapcsolatban nemrégiben kiszivárgott néhány érdekes információ, így most ezeket szedjük csokorba, hogy egy helyen legyen minden, ami jelenleg erről a generációról tudható.

Úgy tűnik, hogy a friss processzorok esetében több jelentős változás is lesz, amelyek közül az egyik az, hogy a harmadszintű megosztott gyorsítótár méretét alaposan, 50%-kal megnövelik, így a szokásos magonkénti 2 MB-os méret 3 MB-ra növekszik. Erről InstLatX64 rántotta le a leplet a Twitter virtuális hasábjain keresztül, ugyanis hozzájutott egy mérnöki tesztpéldány státuszú Tiger Lake processzorhoz, így gyorsan készített egy processor dump-ot, ami sok érdekességet elárul.

A szóban forgó processzor a 806C0 ID-t viseli, összesen négy maggal rendelkezik, ám a Hyper-Threading támogatás jóvoltából egyszerre akár nyolc szálon is képes dolgozni. A Tiger Lake-U sorozatot erősítő modell egészen alacsony, mindössze 1000 MHz-es magórajelen ketyeg, míg a maximális turbo órajel 3,4 GHz-es értéket képvisel. Mivel mérnöki tesztpéldányról van szó, így az órajelek még nem véglegesek.

Az említett L3 Cache növelés hatására az új négymagos processzor 12 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótárhoz jut a szokásos 8 MB-nyi helyett, ami jól hangzik, viszont az L3 Cache méretének növelése a késleltetést is növeli alap esetben, így ennek negatív hatásait egészen biztosan ellensúlyozzák néhány architektúra szintű változtatással, ám ezekről egyelőre nincs pontos információ. Érdekesség, hogy a Sunny Cove architektúrához hasonlóan, ami az Ice Lake modellek alapját adja, itt is rendelkezésre áll AVX-512 támogatás, ám az avx512_bf flag támogatása hiányzik a sorból, így nem számíthatunk bfloat16 támogatásra sem – utóbbi a jövőre érkező Cooper Lake Xeon processzorok esetében egyébként rendelkezésre áll majd.

Galéria megnyitása

Érdekesség, hogy korábban egy Tiger Lake-Y sorozatú processzor már feltűnt az UserBenchmark adatbázisában. Ez a termék szintén négy maggal és nyolc szállal dolgozott, méghozzá 1,2 GHz-es alap- és 2,9 GHz-es átlagos boost órajelen. A főként kompakt és könnyű mobil konfigurációkba szánt processzor egy Coffee lake sorozatú Core i7-8559U típusú, szintén négy maggal rendelkező processzorhoz képest 4, 2 és 8%-kal lassabbnak bizonyult egy, négy és többmagos terhelés alkalmával, ami nem hangzik túl jól, viszont ha azt is szem előtt tartjuk, hogy „Y” sorozatú processzor lévén jóval alacsonyabb TDP keret mellett hozta ezt a teljesítményt az újdonság, akkor azért máshogy fest a kép. Érdekesség, hogy az ugyancsak négymagos RYZEN 7 3750H processzorhoz képest 24 és 26%-kal gyorsabb egy- és négymagos teszt alkalmával, míg a minden processzormagot munkára fogó tesztben 1%-kal marad le riválisától. Ezek a számok ugyan érdekesek, azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy a UserBenchmarks nem valami megbízható pontszámok terén, így nagyon komoly következtetések levonására sem alkalmasak a fentebb említett eredmények, arra viszont jó a bejegyzés, hogy lássuk: a Tiger Lake sorozat tagjait már javában tesztelik.

A Tiger Lake sorozat várhatóan „Y” és „U” sorozatú mobil kivitelben érkezik meg a piacra, maximum 4 processzormaggal és 8 szállal gazdálkodó modellek formájában, megjelenésükre pedig jövőre számíthatunk. Az elkövetkező hónapok folyamán remélhetőleg további információk is napvilágot látnak az újdonságokkal kapcsolatban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap