Shop menü

EGYSZERŰBBÉ VÁLIK SIRI ELŐHÍVÁSA

Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Egyszerűbbé válik Siri előhívása

A Google magában marad azzal, hogy továbbra is köszönni kell az asszisztensének, legalábbis nagyon úgy fest, hogy az Apple is ebbe az irányba mozdul el, és a jövőben már nem lesz szükség arra, hogy a „Hey” kulcsszót használnia kelljen az embereknek. Egyelőre ez még csak egy pletyka, de a döntés egyáltalán nem lenne meglepő, mivel ez most a trend.

Az Amazon Alexát egy ideje már úgy lehet munkára fogni, hogy elegendő megszólítani, nem kívánja meg a rendszer azt, hogy a felhasználó tisztelettudóan üdvözölje a szolgáltatást, mielőtt kérne tőle valamit. Ennek köszönhetően a felhasználók gördülékenyebben tudnak utasításokat osztani a digitális segítő számára. Hasonló volt a helyzet a Cortana esetében is, ahol korábban ugyancsak szükség volt a „Hey” parancsszót kiadni a „Cortana” előtt, de a végén már enélkül is ment a szolgáltatás.

Siri, vedd feljebb a fűtést, de csak 19 fokig.

Mark Gurman számolt be arról, hogy a Siri esetében jövőre már nem lesz szükség a „Hey” kimondására, magától is tudni fogja a szolgáltatás, hogy megszólítják, és hallgatóznia kell. A Bloomberg hasábjain megjelent beszámoló alapján az iOS következő főverziója hozhatja majd el ezt a változást. Persze továbbra is hallgat majd a Siri a Hey Siri parancsokra is, csak már nem fog ehhez ragaszkodni, így a beszélgetés a digitális asszisztenssel természetesebb lehet.

A Google maradhat az egyesül, akinek a segítőjét még úgy kell munkára fogni, hogy „Ok Google” vagy „Hey Google”. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy a keresőóriás már rég megoldotta azt, hogy az embereknek ne kelljen minden egyes kérés előtt kimondani a varázsszavakat. Szóval, miután az ember szólt a Google Assistant számára, utána már beszélgetésbe elegyedhet vele, fülelni fog, ameddig azt érzékeli, hogy neki beszél az ember.

Galéria megnyitása

Apró módosításnak tűnik ez, de komoly technológiai megoldások kellenek ahhoz, hogy a rendszer képes legyen pontosan felismerni azt, hogy mikor kell a digitális asszisztensnek működésbe lépnie. Két kulcsszó esetén sokkal egyszerűbb az észlelés feladata, mintha egyetlen szóra kellene figyelőállásba lépnie a rendszernek. Az pedig, hogy megbízhatóan működjön a dolog, alapvető elvárás akkor, ha kényelmi fejlesztésről van szó. Hiszen, ha ezt úgy vezeti be az Apple, hogy nem igazán kapcsol pontosan a Siri, hogy mikor szóltak neki, akkor onnantól csak több lesz vele a nyűg, romlik a használati élmény.

A gépi tanulást különös körültekintéssel kell arra trenírozni, hogy jól vegye a jelet a legkülönbözőbb helyzetekben is. Ráadásul itt arra is kell ügyelni, hogy ne kapcsoljon be a mobil akkor, amikor éppen nem lenne rá szükség. Biztonsági okokból is lehet ez aggályos, mert bár az Apple a hangparancsokat mindig igyekszik helyben feldolgozni, de azért mondanunk sem kell, hogy lennének olyan emberek, akik aggódva vennék azt tudomásul, hogy a mobiljuk még könnyebben kapcsolhat hallgatódzó állásba.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére