Drónokon és robotoknál használható kamerával állt elő az Intel

A RealSense Tracking Camera T265 térlátással szolgál, képes pozicionálni bárhol, és nem szükséges hozzá külön képfeldolgozó rendszer.

Drónokon és robotoknál használható kamerával állt elő az Intel

Az Intel már régóta fejleszti a RealSense kamerákat, és a legújabb megoldása akár egészen széles körben is bevethető lesz. Egy olyan eszközzel ismerkedhetünk meg, ami jó lehetőségeket biztosíthat számos felhasználási területen, ahol önműködő szerkezetek létrehozása a cél – akár egészen kicsi méretben.

A RealSense Tracking Camera T265 alapját kettő kamera jelenti, amelyek néhány centiméteres távolságra helyezkednek el egymástól. Az Intel szakemberei ultraszéles-látószögű, 163±5 fokos optikákkal társított egységeket használt itt fel. A kamerák alapját az OmniVision által fejlesztett szenzor adja; az OV9282 nem egy megszokott érzékelő, ez csak 1 megapixeles (1/4 colos), de rendkívül gyorsan működhet annak köszönhetően, hogy nagyon sok fény befogadására képes (3 mikronos), és még aránylag rossz látási viszonyoknál is lehet majd rá számítani. A szerkezet 6DoF mozgáskövetésre képes egységgel lett ellátva, ami a Bosch fejlesztése, és a kamerái révén olyan dolgokat is meg tud oldani, amiket a LIDAR-ral és mélységérzékelőkkel szerelt gépek nem, például a falakon, a plafonon vagy a padlón található minták kielemzésével is be tudja tájolni a helyét egy szobában.

Galéria megnyitása

A készülék rendelkezik SLAM (Simultaneous Localization And Mapping) képességgel, vagyis a szenzorjai révén egyszerre tudja feltérképezni az őt körülvevő területet és meghatározni a pozícióját teljesen friss környezetben is. És itt már bevetésre került egy Movidius Myriad 2 vizuális feldolgozó is, ami nemcsak a kamerák által látott képet elemzi, hanem össze lesz fonódva a SLAM-mel is, erre a kombinációra az Intel már V-SLAM néven hivatkozik. A Movidius VPU képes arra, hogy minden szükséges algoritmust valós időben futtasson, szóval a RealSense Tracking Camera T265 lényegében nem fog külső hardveres segítséget igényelni, a fejlesztőknek csak azt kell megoldaniuk, hogy az általa biztosított adatokat a hozzá csatlakozó eszköz megfelelően alkalmazza. A rendszer nagyon alacsony késleltetési idővel üzemel extrémként definiált hatékonyság mellett, mindössze 6 milliszekundum alatt képes lereagálni a környezeti változásokat.

Az Intel meglátása szerint a kiterjesztett valóságot felhasználó RealSense Tracking Camera T265 elsősorban a drónok esetében tehet majd igazán jó szolgálatot, ahol nemcsak a lokalizációs képességre, hanem a fejlett térlátásra is kiemelkedően nagy szükség van. Ennek köszönhetően belső terekben és a szabad ég alatt is képes lesz egy repülő eszköz elkerülni az elé kerülő akadályokat, megelőzve ezzel a baleseteket, és megóvva az épségét. A drónok mellett a robotikában is bevethető lesz, és kiterjesztett vagy virtuális valósággal kapcsolatos környezetben is lehet helye.

Galéria megnyitása
Az újdonság és mögötte két korábbi RealSense kamera

A szerkezet mindössze 108 x 24,5 x 12,5 milliméteres vonalakkal határolt és szabványos rögzítési felülettel lett ellátva, hogy könnyen fel lehessen tenni a megfelelő helyre. USB 2.0 vagy USB 3.1 csatlakozási felületen is lehet majd alkalmazni. És az Intel azt is megemlítette, hogy igény szerint társítható hozzá akár egy RealSense Depth Camera D400 egység is, amivel még sokoldalúbb megoldás hozható kalap alá. Végül azt is el kell mondani, hogy legfeljebb 1,5 wattos fogyasztással fog üzemelni a kompakt kamerarendszer, szóval valóban kiemelkedő hatékonyság mellett teheti a dolgát – egy drónnál például nem fog emiatt érezhetően csökkenni az üzemidő.

Az Intel RealSense Tracking Camera T265 már csak a következő hónap végén, február 28-án válik elérhetővé, szóval még egy kicsit várat magára. Az ügyes szerkezetnek a vállalat nem szabott túlzottan meredek árat, 200 dollárba fog kerülni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap