Dél-Korea, Svájc, Kuvait – Ez a trió vezet az 5G hálózatok terén

Az Omdia elmondása szerint az 5G jó tempóval terjed, és tisztán lehet azt látni, hogy mely országok fordítanak erre kiemelt figyelmet.

Dél-Korea, Svájc, Kuvait – Ez a trió vezet az 5G hálózatok terén

Ha az 5G-ről van szó, akkor a legtöbbször azt lehet hallani, hogy Kínában áll a legjobban ennek a penetrációja. Ugyanakkor azt szem előtt kell tartani, hogy ezt általában ez eladott 5G-s okostelefonok darabszáma alapján szokták kijelenteni. Amennyiben azt vizsgáljuk, hogy a hálózati infrastruktúrát tekintve mi a helyzet, akkor már egészen már a helyzet.

Az Omdia friss felmérést közölt arról, hogy milyen állapotban vannak globálisan az 5G hálózatok, és bizony ebben már közel sem Kína áll a legjobban. Persze ez betudható annak is, hogy Kína óriási területű, ami egyértelműen megnehezíti például a lefedettség biztosítását. Öt különböző szempont alapján vizsgálta az Omdia, miként alakul az 5G terjedése a hálózatok szempontjából, és ezen a téren toronymagasan Dél-Koreai végzett az élen.

Dél-Korea volt az első, aki 5G hálózatot indított el kereskedelmi céllal, ott rendkívül hamar elkezdődött a sűrűbben lakott területeknek a hálózati fejlesztése, és ma pedig már nagyjából kijelenthető, hogy szinte az egész országra kiterjedően biztosítja az új generációs hálózat elérését. Amióta az Omdia készít 5G-ről szóló helyzetjelentéseket, azóta Dél-Korea az első, és ez nem is mostanában fog megváltozni.

Galéria megnyitása

A második helyet Svájc szerezte meg egy előzést követően. Európa szívében Svájcban rendkívül dinamikusan alakul az 5G technológia hálózati biztosítása. Igazán jó lefedettség biztosított országos szinten (a szolgáltatók már 80-90%-os arányokról beszélnek), jól áll az ökoszisztémája, viszont vannak még olyan dolgok, amiben van hova javulnia.

Kuvait követi Svájcot, ami részben azzal magyarázható, hogy nagyon kicsi a területe. A lefedettséget tekintve hasonlóan áll, mint Svájc, de a teljes rendszer fejlettsége egészen alacsony szintet mutat az Omdia összeállításában, szóval bőven van még miben javulnia.

A toplista első három helyezettjét az Egyesült Államok követi Katarral a nyomában, és ezt követően már egy komolyabb lemaradásban jön Kína, az Egyesült Királyság és szorosan egymás mellett haladva Finnország és Japán.

Galéria megnyitása

Az USA gyengéje a lefedettség, ami egyáltalán nem meglepő. Technológia szinten nagyon jól áll, de az ország hatalmas területén nem egyszerű kiépíteni egészséges hálótati lefedettséget. Viszont van már olyan szolgáltató a tengerentúlon, aki az Államok jelentős részére kiterjedően gondoskodik az 5G elérésről. Kína ugyanilyen cipőben jár, a fejlettséggel nem lenne probléma, viszont a lefedettségben súlyosak a hiányosságok. Katar a jó lefedettségével tudja egyelőre megelőzni a Omdia listáján.

Az Egyesült Királyságban a kormány nagyon komolyan támogatja az 5G hálózatoknak és úgy általánosságban is az internet-hozzáférésnek a fejlesztését. 1,1 milliárd fontot költ a különböző kapcsolódási formáknak az előre mozdítására. És ebből a pénzből 400 millió font megy a különböző infrastruktúrákra.

Összesen 22 ország szerepel az Omdia által összeállított kimutatásban. A legutolsó helyen Indonézia található Brazília és India mögött lemaradva. Érdekes módon Szingapúrban sincs jelenleg túl komoly 5G hálózat üzembe állítva, de ez a lista még biztosan jelentősen át fog alakulni a következő években.

Galéria megnyitása

Stephen Myers, az Omdia kiemelt elemzője elmondta, hogy a koronavírus-járvány igazából nem vetette vissza jelentősen az 5G fejlesztéseket globálisan. Az eredményeik alapján a szolgáltatók szépen haladnak az új generációs hálózati technológia terjesztésével, folyamatosan egyre nagyobb területeken biztosított az 5G hozzáférés.

Az Omdia listájára Magyarország nem került fel, itthon az 5G még meglehetősen gyerekcipőben jár. Az elmúlt időszak leginkább arról szólt, hogy a szolgáltatók megvásárolhatták a szükséges frekvenciasávokat, amelyeket elsősorban az 5G terjesztésére fognak használni. A Vodafone és a Telekom már biztosít fogyasztói 5G elérési lehetőséget. Hazánkban jelenleg a lefedettség területét tekintve a Telekom áll a legjobban, de még a kezdeti szakaszában vagyunk az 5G bevezetésének.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap