Shop menü

BEMUTATTA A GALAXY S23 ULTRA 200 MPIXELES SZENZORÁT A SAMSUNG

Az új érzékelő az előzetes várakozásoknak megfelelően az ISOCELL HP2 jelölést kapta, és ez már a negyedik 200 megapixeles egység a vállalattól.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Bemutatta a Galaxy S23 Ultra 200 MPixeles szenzorát a Samsung

A Samsung nagyon vehemensen szaporítja a 200 megapixeles érzékelőket, mintha csak egy teljesen hétköznapi megoldásról lenne szó, de valójában a cég minden technológiai tudása benne van ezekben. Most az eddigiektől eltérő méretű egységről számolhatunk be, miután az ISOCELL HP3 és a HPX korábban ugyanakkora volt.

2021-ben jelentette be a Samsung az első 200 megapixeles képérzékelőjét, és nagyjából 1,5 évvel később érkezünk el arra a pontra, hogy a vállalat ezt a technológiát a saját okostelefonjában is használatba veszi. Az ISOCELL HP1 volt az első fecske, majd jött a lényegesen kisebb és olcsóbb HP3, ebből pedig megszületett a Xiaomi számára exkluzívan biztosított HPX, és most itt a HP2 szenzor.

Érdekes módon az új ISOCELL HP2 kisebb lett, mint a HP1 volt, amit mindenképpen szomorúan veszünk tudomásul, hiszen minél nagyobb egy képérzékelő, annál magasabb minőséget lehet belőle kihozni. Az 1/1,22 colos méret helyett itt be kell érni 1/1,3 colos átlóval, ami jobb, mint az ISOCELL HP3 és HPX esetében mérhető 1/1,4 hüvelyk.

Galéria megnyitása

0,6 mikronos pixelmérettel tud dolgozni a szenzor a natív felbontásában, de erre nagyon kevés alkalommal lesz szükség, általában össze fogja vonni a pixeleket, amit két lépésben is megtehet. Elérheti a lapka az 1,2 mikronos pixelméretet, és ebben az esetben 50 MPixeles felvételeket tud lőni, és képes 2,4 mikronnal dolgozni, persze ilyenkor a felbontás már 12,5 MPixelre csökken. Az utóbbi esetben már összesen 16 pixel van összevonva virtuálisan egyetlen képpontba (Tetra²pixel).

Az új érzékelő révén kiváló minőségben lehet majd 8K Ultra HD videót rögzíteni. Mivel ilyenkor kb. 33 MPixeles felbontásról beszélhetünk, összevonja majd a szenzor a képpontokat 1,2 mikronos méretre, ennek köszönhetően több fényt tud majd hasznosítani a felvételeknél a kamera. Ilyenre például a Galaxy S22 Ultra nem képes. A 8K UHD módban 30 FPS-sel megörökített videók élesebbek, részletesebbek és erőteljesebb filmes élményt idézők lesznek a Samsung elmondása alapján.

Valószínűleg mindenkinek ismerős az a hiba, hogy mikor van egy nagyon erős fényforrás a képen, akkor az erős torzulást tud okozni a felvétel jelentős részén. Nos, itt a Samsung ennek a mérséklésére bevezeti a Dual Vertical Transfer Gate (D-VTG) technológiát. Itt minden pixelnél dupla feszültségátvivő kapu van, ennek köszönhetően több elektront tud hatékonyabban átvinni a szenzor a mögötte álló lapkára.

A D-VTG révén 33%-kal nőtt a pixelek kapacitása a cég közleménye szerint, és ennek köszönhetően kontrolláltabbak lesznek a világos részek, kevésbé lesz jellemző a túlexponált fotó, és még a színhűség is javulni fog.

Támogatja a lapka a Smart ISO Pro eljárást is, ami már ismerős a Samsungtól. Jelen esetben a kamera képes lesz már 12,5 MPixeles fotót és 4K UHD videót 60 FPS-sel HDR-ben rögzíteni egyidejűleg, mérsékelt zajszint mellett. Újítás itt, hogy már lesz egy úgynevezett Dual Slope Gain (DSG) nevű funkció is, amivel 50 MPixeles módban is képes lesz a kamera HDR felvételt lőni, mivel meg tudja majd oldani, hogy az összevont pixelek két különböző expozíciós érték mellett kerüljenek kiolvasásra.

Galéria megnyitása

Ahogy azt már korábban láttuk, a Samsung a Super QPD AF rendszert használja. Ebben az esetben az automatikus fókuszáláshoz minden pixel hozzájárul, tehát lényegében 200 millió AF mező dolgozik azon, hogy a felvételen az élesség megfelelő és pontos legyen. Szerény fényviszonyok mellett is jól teljesít majd az az ISOCELL HP2. A fókuszpontok négyesével vannak csoportosítva, ennek köszönhetően minden irányba azonnal tudják érzékelni az elmozdulást, így lesz még jobb a fókuszkövetés is.

A Galaxy S22 Ultrához képeset valójában nem lesz nagy különbség a szenzor a fizikai adottságait tekintve, mert eddig egy 1/1,33 colos szenzor volt a főkameránál használatban, ami a képpontok összevonása után ugyanúgy 2,4 mikronos pixelmérettel szolgált, mint az új érzékelő, csak ott 12 megapixeles volt a végén a fotó, nem 12,5 MPixelen. Inkább a járulékos extrák miatt lehet majd érdekes az új érzékelő megjelenése.

Elmondta a vállalat, hogy az ISOCELL HP2 már tömegtermelésbe került, ami magától értetődő annak fényében, hogy hamarosan fogalomba kerül egy kész okostelefon fedélzetén. A Samsung február elején fogja bemutatni a Galaxy S23 szériát, és ezzel együtt a Galaxy S23 Ultra modellt is, ami szokás szerint már a Galaxy Note sorozat szerepét is betölti, szóval lesz hozzá toll is. A kamerát tekintve pedig egészen biztos, hogy sok újításról beszél majd a gyártó.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére