Az amerikai igazságügyi minisztérium perbe fogja a Google-t

Példa értékű pernek nézünk elébe, ami a trösztellenes törvények megsértésével vádolja a keresőóriást.

Az amerikai igazságügyi minisztérium perbe fogja a Google-t

Ahogy arról korábban beszámoltunk már, az Egyesült Államok hosszú vizsgálatot követően arra jutott, hogy az Amazon, a Facebook, a Google és az Apple is visszaél a piaci pozíciójával, és a dominanciáját kihasználva elnyomja a többi szereplőt a saját területén. És most részben azoknak a vizsgálatoknak az eredményeként az amerikai igazságügyi minisztérium (Department of Justice) pert indít a Google ellen.

Az eljárásban nemcsak az igazságügyi minisztérium fog szerepet vállalni, hanem mások is csatlakoznak ehhez. Összesen 11 állam is részt vesz ebben az eljárásban jelen állás szerint. Arkansas, Florida, Georgia, Indiana, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana, Dél-Karolina és Texas csatlakozott a trösztellenes ügyhöz.

Galéria megnyitása

A vádak szerint a Google jelentős visszaéléseket követ el azzal, hogy a keresők piacán egyeduralkodóként tevékenykedik. Az online kereskedelemben is meghatározó szerepe van a cégnek, amihez a hirdetési profilja is hozzájárul, amiből messze a legnagyobb bevétele származik. A vádak szerint nemcsak, hogy nem hagyja levegőhöz jutni a frissebb fejlesztéseket a Google, hanem külön tesz is azért, hogy mindenhol elsőszámú pozícióba kerülhessen.

A szakemberek külön kiemelték, hogy a Google platformtól függetlenül uralkodik. Legyen szó személyi számítógépről, okostelefonról vagy táblagépről, messze a Google keresőjét használják a legtöbben. A vállalat az Android operációs rendszeren a Google Kereső alkalmazást különösen kiemelt szerepben kezeli, és tekintve, hogy az elmúlt 10 évben a mobilpiac óriási növekedett, és egyértelműen az Android lépett a domináns szerepbe, ez magával vonta a keresőnek a további erősödését is.

Az is probléma, hogy a legtöbben a Chrome böngészőt használják, amiben nem meglepő módon a Google a gyárilag használt keresőmotor. Viszont ezen a fronton még nagyobb gond a szakértők szerint, hogy a vállalat igazából más böngészők fejlesztőinek is fizet azért, hogy a Google keresőt állítsák be elsőszámúnak. Arra ugyan ügyel a Google, hogy minden szolgáltatásnál lecserélhető legyen a keresőmotort, de tudjuk jól, hogy a legtöbb felhasználó igazából nem foglalkozik azzal, hogy a különböző szolgáltatásokat ilyen szinten konfigurálja.

Galéria megnyitása

A per külön említi, hogy a Google több milliárd dollárt fizet azért is, hogy más cégek is az általa fejlesztett keresőt alkalmazzák. Érintett itt egyebek mellett az Apple, az LG és a Motorola. Továbbá külön szó esik a mobilszolgáltatókról is, akiknek ugyancsak fizet a Google a szolgáltatásai megsegítéséért, ilyen téren érintett például az AT&T, a Verizon, és a T-Mobile is az Egyesült Államokban.

Az is említve van a perben, hogy a Google azzal is versenyellenesen jár el, ahogy az egyéb szolgáltatásait tolja az előtérbe. A Google Térkép is domináns szereplő már a maga nemében azáltal, hogy nagyon sok okostelefonon egyedüli navigációs szoftverként van előre telepítve. Az egész csomagajánlatos gyakorlata kifogásolható a vállalatnak az igazságügyi minisztérium szerint.

A Google szerint a per több szempontból is problémás, és nem látja a vállalat, hogy hibázott volna. Ahogy azt említi, mindenhol biztosít lehetőséget a Google keresőmotorjának a cseréjére, és más appokat is leválthatóan kínál, csak egyszerűen arról van szó, hogy az emberek a Google fejlesztéseit választják, mert azok jó minőségűek. „Ez a per semmiben nem szolgál arra, hogy a fogyasztókat segítse” – jelentette ki Kent Walker, a Google illetékese.

A vállalatot egyébként Európában már többször is büntették az elmúlt években antitröszt eljárások keretében. 1,49 milliárd eurós büntetést kellett fizetnie a hirdetések kezelése miatt, majd 4,3 milliárd dollárt a Google Chrome és a Kereső szolgáltatások alapértelmezettként kiemelése miatt. Kíváncsian várjuk, hogy az Egyesült Államokban mire jutnak az egymással szemben álló felek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap