Shop menü

AZ AMD N4 GYÁRTÁSTECHNOLÓGIÁVAL KÉSZÜLŐ TERMÉKEINEK EGY RÉSZÉT A TSMC HELYETT A SAMSUNG GYÁRTHATJA

A váltás a Phoenix APU egységeket illeti, amelyek egyetlen nagy monolitikus lapkából épülnek fel.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az AMD N4 gyártástechnológiával készülő termékeinek egy részét a TSMC helyett a Samsung gyárthatja

Elég régóta keringenek a pletykák azzal kapcsolatban, hogy az AMD a Samsung félvezetőipai bérgyártó szolgáltatásai feli kacsintgat, ám eddig nem igazán szivárogtak ki konkrétumok azzal kapcsolatban, pontosan mely csíkszélességek jöhetnek szóba, illetve az is rejtély volt, pontosan mely termékcsaládok tagjainak gyártását végezhetné a dél-koreai óriásvállalat. Jelenleg az AMD a tajvani TSMC szolgálatait veszi igénybe, ahol több termékcsalád tagjai is készülnek, viszont úgy tűnik, a legfejlettebb gyártástechnológiáért igazi küzdelem dúl, amiben az AMD számára kevés babér terem.

Az iparági források szerint arra számíthatunk, hogy az AMD a 4 nm-es gyártástechnológiát használó termékeinek egy részét nem a TSMC, hanem a Samsung üzemeiben gyártathatja le. Itt lényegében a monolitikus felépítésű, azaz egyetlen nagy lapkából álló Phoenix APU sorozat tagjairól van szó, ugyanis jelenleg csak ezek, vagyis a RYZEN 7040-es sorozatú mobil APU egységek használják az említett csíkszélességet. A probléma az, hogy a 4 nm-es gyártástechnológiáért az Apple és a Qualcomm chipjeivel kell versenyeznie az AMD-nek, márpedig ez a jelek szerint nem igazán megy: nem tud extra kapacitást lekötni a vállalat, illetve tárgyalási pozíció terén sem feltétlenül olyan ütőképes, mint a Qualcomm vagy az Apple. Utóbbinak alighanem köze van a megrendelések mennyiségéhez is, azaz a nagyobb tételben gyártatók élvezhetnek előnyt.

Galéria megnyitása

Éppen ezért dönthettek úgy az AMD illetékesei, hogy a RYZEN 7040-es mobil APU család tagjainak egy részét a Samsung üzemeiben készíttetik el, természetesen ugyanúgy 4 nm-es csíkszélességgel. Itt nyilván lesznek különbségek a chipek tulajdonságai terén, hiszen a TSMC és a Samsung 4 nm-es gyártástechnológiái között vannak eltérések, ám a jelek szerint ez így rendben lesz, ugyanis legalább elegendő mennyiségben készülhetnek a lapkák. Az nem derült ki, hogy pontosan mely chipeket készítheti a Samsung, talán a kisebb teljesítményű, olcsóbb lapkák gyártását vihetik át, amelyek kevésbé komplexek, így az átállás során jelentkező problémákkal is könnyebb lehet megbirkózni, illetve ezeknél a lapkáknál kevésbé vannak kihegyezve az órajelek is, így nagyobb biztonsággal vihetőek át egy másik partnerhez. A hírek szerint az átállás egyébként már megkezdődött, az viszont nem derült ki, pontosan melyik 4 nm-es csíkszélességet használhatják a lapkáknál a rendelkezésre álló ötből.

A Phoenix APU egységek rajtja eléggé döcögős, hiszen az eredeti megjelenést a platform készültségi fokára hivatkozva elcsúsztatták, így a termékekkel felszerelt noteszgépek éppen mostanában kezdhetik elárasztani az üzletek polcait. Ez természetesen probléma, ugyanis ennyivel kevesebb idejük marad az újdonságoknak a térhódításra addig, míg megjelennek az Intel következő generációs mobil processzorai, a Meteor Lake sorozat tagjai, amelyek valamikor az év második felében debütálhatnak. Addig, míg a Phoenix APU sorozat Samsunghoz átvitt példányainak gyártása felpörög, az AMD-nek a Dragon Range, illetve a Rembrandt-R sorozatú APU egységekkel kell helytállnia a noteszgépek szegmensében, ahol most az Intel Raptor Lake-U és a Raptor Lake-P termékcsaláddal szemben kell felvennie a kesztyűt.

Hogy a Samsung gyártástechnológiájára történő átállás mennyire lesz zökkenőmentes, illetve hogyan alakul majd a kihozatali arány? Ez két kulcsfontosságú kérdés, már ami a termékcsalád sikerességét illeti. Reméljük, az elkövetkező hetek folyamán erre is fény derülhet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére