Apple WWDC: új Macbookok és szoftveres megújulás

Az idei Worldwide Developers Conference a Macbookok megújulásáról, az OS X következő frissítéséről és az iOS 6-ról szólt.

Apple WWDC: új Macbookok és szoftveres megújulás

Az Apple idei showja (itt nézhető meg, ha valaki szeretné bepótolni) három témakörrel foglalkozott: a megújuló MacBook vonulattal, az OS X 10.8-cal (Mountain Lion) és a mobil eszközökre készülő iOS 6-tal. Sajnos ez azt is jelenti, hogy ha valaki iMac frissítésre várt, annak csalódnia kellett, csak a Mac Pro specifikációja változott minimálisan a desktop vonulatban.

Frissített MacBook Air és MacBook Pro kínálat

A 11 és 13 colos Macbook Air, valamint a 13 és 15 colos MacBook Pro gépek legnagyobb változása annyi, hogy processzort cseréltek, immár Ivy Bridge architektúrás Intelek találhatóak mindegyikben, a hozzájuk tartozó hetes sorozatú lapkakészlettel. Utóbbinak köszönhetően végre az összes gépen van USB3-as csatlakozó.  Az Ivy Bridge processzorokkal ráadásul erősebb integrált grafikus vezérlő is jár, ennek főleg a 11-13 colos kategóriákkal szemező vásárlók örülhetnek. Mivel minden gépben i5-ös processzor van, ezért a HD Graphics 4000 a legrosszabb VGA amivel összefuthatunk. A 15 colos MacBook Pro-ba ezen felül bekerült az nVidia legkisebb Kepler architektúrájú GPU-jára (GK107) alapozo GT650M is, hogy némi extra erős biztosítson, ha szükség van rá. Sajnos az olcsóbb 15 colos változatban még mindig csak 512MB memóriát kap a grafikus vezérlő, érthetetlen ez a spórolás. Mivel nem óriási változásokról van szó, ezúttal nem sorolnánk fel a gépek specifikációit, itt megtekinthető minden információ.

Bizonyára feltűnt mindenkinek, hogy a 17 colos Pro-ról semmi hír nincs. Nos, nem véletlenül, megszűnik ugyanis a kategória, de hogy ne maradjunk zászlóshajó nélkül…

Új, Retina kijelzővel szerelt MacBook Pro érkezett

Úgy látszik a nagyobb felbontású kijelzővel kapcsolatos pletykák nem voltak alaptalanok. Az új MacBook 15,4 colos képátlójú kijelzővel érkezik, ám a szokásos 1440*900-as felbontást mindkét irányba megduplázták, így a végeredmény 2880*1800 pixel lett. Az új operációs rendszer fel is lesz készítve ennek a támogatására, hogy ne legyen szükségünk nagyítóra a hírek olvasásához. Voltak olyan pletykák is a közelmúltban, hogy a MacBook Pro sorozat az Air-hez lesz hasonlatos, ez is az új géppel vált valósággá. A Retina képernyős Prót ugyanis az Apple állítása szerint a nulláról építették fel újra, a cél pedig az volt, hogy minél könnyebb és kisebb legyen. Ezen a fronton nem is igazán lehet belekötni, 1,8 cm-es magassága és 2kg-os súlya elég impozáns, és nem is akármilyen vasat rejt az aluminium gépház: négymagos i7-es processzor, 8GB memória, GeForce GT650M 1GB, 256GB flash tárhely, n-es WiFi és BT 4.0, ez az alap kiszerelés, ami elvileg akár 7 órán keresztül is képes akkumulátorról menni, ha nem terheljük agyon. Persze mindennek az árát is elég keményen megkérik, 2199 dollár az induló ár (itthon 700k+ forint), és akkor még csak 1 év garanciánk van a termékre.

Mivel a gépházat karcsúsították a többi Próhoz képest, ezért a gépen egy vékonyabb töltőcsatlakozó van (MagSafe 2). Mindkét oldalára jutott egy-egy USB3-as csatlakozó, elviekben egész jó sztereo hangszórókkal szerelték fel (persze azt ne felejtsük el, hogy egy notebookban más számít jónak mint egy normál hangfalnál), két Thunderbolt portot is kapott és ami elég meglepő, de üdvözlendő lépés az Apple-től: egy HDMI csatlakozó is ott figyel a bal oldalon, nincs szükség egy drága átalakítóra hozzá, ennek biztos sokan fognak örülni.

További jó hír, hogy a kijelző tükröződését 75%-kal csökkentették (ideje volt), és mivel manapság ez már szinte alapkövetelmény, elég „zöld” is lett a gép (PVC-, BFR-, arzén- és higany-mentes, nagyrészt újrahasznosítható, stb.). Mivel még nem tobzódunk a Thunderboltos kiegészítőkben, gyorsan mutattak is párat (gigabites ethernet, firewire) majd ugrottunk az előadás következő fontos pontjára.

OS X 10.8 – A hegyi oroszlán

Mivel egy ideje már mutogatják az OS X új változatát, így elég sokat tudunk róla, ezért koncentráljunk most arra, amit az előadáson láthattunk. Először is, a rendszer szerves részét képezi majd az iCloud, egyre több programba lesz beépítve. Aztán érkezik három új alkalmazás, amiknek a neve talán mindent elárul: Messages, Reminders és Notes. Az első a befutó üzeneteinket fogja össze, és finoman figyelmeztet, mikor új érkezik be. A Reminders egy egyszerű alkalmazás amibe felírhatjuk teendőinket, míg a Notesban a gyorsjegyzeteink foglalhatnak helyet, nem egy bonyolult darab.

Lesz diktálási lehetőség is, ami mindenhol működik, kiemelték, hogy még a Word-ben is. A közösségi média térnyerésének köszönhetően megjelenik a rendszerben a share (megosztás) gomb is, ami minden applikációba beeszi magát. Ezentúl bármit megoszthatunk majd egy-két kattintással, azon a felületen, amit akarunk (az Androidban láthatunk manapság hasonlót).

Új szolgáltatás a Power Nap, ami a gép alvó állapotában frissítgeti a megnyitott oldalakat, leszedi az update-eket, stb. Nem kell bekapcsolás után egyből ezzel kezdenünk. Az AirPlay Mirroring is a rendszer része lesz, és végre megérkezik a Game Center is. Utóbbi örömére még játszottak is gyorsan egyet a színpadon, mert miért ne. A szoftverek közül még azt emelték ki, hogy a Safari még gyorsabb lett, állításuk szerint JavaScript sebességben egy fokkal az IE előtt van. A Mountain Lion frissítést 20 dollárért vesztegetik majd.

Az előadás utolsó része az iOS 6-tal foglalkozott, amiben sajnos sok olyan újítás is lesz, amivel idehaza nem lehet mit kezdeni, de tartogat azért néhány meglepetést is, mint például a saját térképszoftver, 3D-s megjelenítéssel. A jobb tagoltság miatt a mobil operációs rendszerrel egy másik hírben foglalkozunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward