Shop menü

A SÓTALANÍTÁS SZÜKSÉGSZERŰSÉGE

A tengervíz sómentesítése egyelőre nagyon összetett és drága feladat, de egyre inkább szükség van rá.
Jools _
Jools _
A sótalanítás szükségszerűsége

Az olyan helyeken, mint San Diego vagy Dubaj ritka kincs az ivóvíz, tengervíz viszont rengeteg van, így sótalanító üzemekben csinálnak a sós vízből ivásra, öntözésre és egyéb célokra használható folyadékot. Különböző ipari sótalanítási technikák a 20. század közepe óta léteznek, és jelentőségük egyre nagyobb lesz, ahogy nő a Föld népessége, és ahogy az éghajlatváltozás nyomán egyre szélsőségesebbé válik az időjárás.

Az ivóvízhiánynak különösen azok a nagyvárosok vannak kitéve, amelyek száraz éghajlaton találhatók. Ilyen például Fokváros, ahol az elmúlt években többször is olyan mértékben lecsökkent a hozzáférhető ivóvíz mennyisége, hogy komoly vízhasználati korlátozásokat kellett bevezetni. Sőt, a tavalyi évben nagyon komolyan szóba került az is, hogy április környékén elzárják a csapokat, és a krízis végéig jegyre adják a vizet a város kijelölt pontjain. Ez a fenyegetés annyira visszafogta a vízfogyasztást, hogy a jegyrendszer bevezetésére végül nem volt szükség, de nagyon könnyen lehet, hogy a következő években idáig is eljut a helyzet.

 

Galéria megnyitása

A hatékony sótalanítás megoldást jelentene erre a problémára, a jelenlegi technikák azonban meglehetősen költségesek és energiaigényesek. Évek óta világszerte rengeteg kutató dolgozik azon, hogy olyan módszereket kísérletezzenek ki, amelyekkel jobban megoldható a feladat, és amelyek nem járulnak még inkább hozzá az éghajlat változásához. Jelenleg mintegy 15 ezer sótalanító üzem működik a világon, amelyek naponta 95 millió köbméter ivóvizet termelnek ki. Ennek a mennyiségnek a fele a Közel-Keleten és Észak-Afrikában termelődik, olyan helyeken, ahol minimális ivóvízkészletek állnak rendelkezésre, a fosszilis energiahordozókhoz viszont olcsón hozzá lehet jutni, így mindenképp szükség lenne a zöldebb, de hasonlóan kedvező árú megoldásokra.

Az ipari sótalanítás hajnalán egyszerűen elforralták a vizet: az első, 1945-ben Angliában épült sótalanító üzemben addig forralták a folyadékot, amíg az a sót hátrahagyva vízgőzzé vált, majd a gőzt lecsapatták. Ez módszer a régebbi üzemekben, főleg a Közel-Keleten, még ma is dívik, és bár kétségkívül működik, rengeteg energiát emészt fel.

Az 1960-as években a szakértők kidolgoztak egy új módszert, az úgynevezett fordított ozmózist. Ennek során a tengervizet nagy nyomással egy sor finom polimermembránon nyomják át, amelyek csak az apró vízmolekulákat engedik át, a nagyobb méretű sókat és ásványokat viszont nem. Az első ilyen rendszerű üzem Kuvaitban épült, és a technológia gyorsan elterjedt, így napjainkban a sótalanító üzemek 70 százaléka ilyen.

 

Galéria megnyitása

Ez a módszer mindenképpen kedvezőbb árú és kevesebb energiát emészt fel, mint a forralás, de az így kapott víz előállítási költsége még mindig 2–3-szorosa a természetes ivóvíz árának. Ráadásul a technológia hatásfokát nem lehet a végtelenségig növelni: hiába egyre jobbak a membránok és az energiavisszanyerő rendszerek, ezzel a megoldással egy adott energiamennyiségnél kedvezőbben sosem lehet egységnyi mennyiségű ivóvizet előállítani. Ezt a határt pedig már csaknem elérték a legtöbb a fordított ozmózisos üzemben.

Ennek ellenére sokan munkálkodnak ezen módszere fejlesztésén, és egészen másfajta megoldások kiötlésén is (például oldószerekkel próbálják különválasztani a vizet és a sót). Vizsgálják például, hogy diszkrét adagokban, vagy folyamatos működéssel kedvezőbb-e a fordított ozmózisos rendszerek működése. Mások úgy igyekeznek kedvezőbbé tenni a sótalanítás energiamérlegét, hogy megújuló forrásokból próbálják működtetni az üzemeket. Utóbbi megközelítéssel egyelőre csak kisebb prototípusüzemek készültek el, de Dubajban például célul tűzték ki, hogy 2030-ra az összes sótalanító üzem napenergiával működjön. És egyes kutatók a Nap erejét a már említett korai módszer, a forralás megújítására vetnék be. Egyelőre azonban az új metódusok egyike sem alkalmas arra, hogy ipari méretekben alkalmazzák.

Galéria megnyitása

A sótalanítás másik nagy problémája, ami egyre súlyosabbá válhat, ahogy az üzemek száma növekszik, hogy a folyamatok végén egyre nagyobb mennyiségű, magas sótartalmú víz marad vissza, amivel kezdeni kell valamit. Jelenleg naponta 142 millió köbméter telített sós víz termelődik világszerte, vagyis körülbelül másfélszer akkora mennyiség, mint a kitermelt ivóvíz mennyisége, ami sokatmondó a folyamatok hatékonyságával kapcsolatban.

Ezt az erősen sós vizet jelenleg többnyire valamennyire visszahígítják, majd visszaengedik a tengerbe. Ez azonban hosszú távon biztosan káros az élővilágra, egyrészt a sótartalom, másrészt a folyadékban visszamaradt vegyszerek miatt. Hogy mit lehetne ehelyett tenni, az egyelőre kérdés, de abban minden szakértő egyetért, hogy valami megoldásra szükség lesz.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére