A sebgyógyulást felgyorsító ragtapasz készül a Harvardon

A gélalapú, hőre aktiválódó rendszert a magzati bőr inspirálta.

A sebgyógyulást felgyorsító ragtapasz készül a Harvardon

Amíg a méhen belül tartózkodunk, bőrünk elképesztő mértékű regenerációra képes: a magzati bőr nagyobb sérülésekből is képes rekordidő alatt, hegesedés nélkül gyógyulni. Ez jelentős részben annak köszönhető, hogy az embrionális sejtek olyan fehérjéket termelnek, amelyek gyorsan és szorosan zárják a sebet, összehúzva környező bőrt. Ez a folyamat, ahogy öregszünk, egyre kevésbé hatékony, ami gyulladásokhoz és hegesedéshez vezet.

Galéria megnyitása

A Harvard kutatói más intézmények munkatársaival együtt dolgozva azonban rájöttek, hogyan vehetik rá a bőrt arra, hogy gyógyulási szempontból „megfiatalodjon”. Ehhez egy úgynevezett aktív öntapadó kötszert hoztak létre, amely hidrogélekből és egy hőre összehúzódó, víztaszító polimerből áll. A végeredmény rugalmas, tartós, ezüst nanorészecskéinek köszönhetően óv a fertőzésektől és ideális környezetet teremt a szöveti regenációhoz.

A különleges ragtapasz, amely ragadósabb, mint a hagyományos kötszerekre jellemző, a testmelegre aktiválódik, vagyis a sebre ragasztva elkezd összehúzódni, ezzel a mechanikai hatással elősegítve és felgyorsítva a sebgyógyulást. Az eddig sertések és egerek bőrén tesztelt kötszer ezen túl a fertőzéseket is megakadályozta, és nem váltott ki nem kívánatos reakciókat az immunrendszer részéről sem. Egérbőrőn kipróbálva a tapasz rövid idő alatt 45 százalékkal csökkentette a sebfelületet.

Galéria megnyitása

Bizonyos sérülések esetében persze nem lenne jó, ha a bőrszélek túl gyorsan záródnának, de a szakértők arra is rájöttek, hogy az összehúzódás mértéke akrilamid monomerek hozzáadásával szabályozható. Így például a térdre vagy a könyökre lazábban kötő kötszer ragasztható, amely engedi, hogy a sebterület a sok mozgáshoz alkalmazkodva gyógyuljon.

A fejlesztők reményei szerint az újfajta kötszer nemcsak a baleseti sérülések, de a krónikus sebek, például a felfekvések vagy a cukorbetegség nyomán kialakult, nehezen gyógyuló tályogok kezelésében is jelentős pozitív változásokat hozhat. Az emberi tesztek megkezdése előtt a fejlesztők még azt akarják kideríteni, hogyan teljesít a kötszer az eddig teszteltektől eltérő körülmények között, például hidegebb időben, amikor a bőr hőmérséklete is megváltozik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap