Shop menü

A PASZTÁZÁS HIBÁJA MIATT TÚLMELEGEDHETNEK A POWERCOLOR RADEON RX 7900 XTX RED DEVIL VIDEOKÁRTYÁK

A hiba a PowerColor közleménye szerint csak egy kisebb mennyiségű videokártyát érint, azt viszont nem árulták el, az említett modelleken kívül egyéb termékek esetében is előfordulhat-e hasonló hibajelenség.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A pasztázás hibája miatt túlmelegedhetnek a PowerColor Radeon RX 7900 XTX Red Devil videokártyák

Az Igor’s LAB csapata egy érdekes problémára bukkant a napokban, ami a PowerColor egyik csúcskártyáját, a léghűtéssel ellátott Radeon RX 7900 XTX Red Devil modellt érinti. Ebből a termékből egyébként egy folyadékhűtéses változat is készült, ami a Radeon RX 7900 XRX Liquid Devil nevet viseli, annál a jelen szerint nem tapasztalható hasonló probléma. Hogy konkrétan miről is van szó? A GPU átlagos üzemi hőmérséklete és a legforróbb pont (HotSpot) hőmérséklete között rendkívül nagy különbség mutatkozik, ami arra utal, valami nincs rendben a hűtéssel.

Galéria megnyitása

A PowerColor Radeon RX 7900 XTX Red Devil a mérések szerint igen furcsa számokat mutat, már ami a hőfokokat illeti, ugyanis a 80 Celsius fokos üzemi hőmérséklet mellé 110 Celsius fokos HotSpot hőfok társul, ami 30 Celsius fokos differenciát jelent, ez pedig igencsak sok. Összehasonlításképpen a Sapphire Nitro+ modelljénél a maximális különbség ezen a téren 22 Celsius fok, igaz, az Igor’s LAB munkatársai Kelvin mértékegységet használnak Celsius helyett a különbségek tárgyalásakor, ami elírás lehet (30 Kelvin = -243,15 Celsius fok).

A szóban forgó videokártya tehát egyértelműen a hűtés hibája miatt produkál ekkora különbségeket, így természetesen benéztek a hűtő alá, mi is lehet a gond. A probléma egyszerű és banális: a hővezető pasztát nem sikerült egyenlően eloszlatni a GPU felületén, ennek köszönhetően a hőátadás nem volt zökkenőmentes, vagyis a kevesebb pasztát tartalmazó területek fokozottan melegedtek, hiszen nem tudták megfelelően leadni a termelődő hőt a hűtő talpazatának.

A javítás viszonylag egyszerű volt, a GPU lapka kapott egy új pasztaréteget, normálisan eloszlatva, egyenletes rétegben, majd a hűtő visszakerült fölé, és indulhattak is az újabb tesztek. Az átlagos GPU hőmérséklet 80 Celsius fokról 75 Celsius fokra csökkent, míg a HotSpot hőfoka 93-95 Celsius fok köré esett vissza a korábbi 110 Celsius fokról. Ezzel egyértelműen bizonyítást is nyert, hogy a paszta egyenetlen felvitele a probléma, az Igor’s LAB csapata fel is vette a kapcsolatot a PowerColor szakembereivel, hogy értesítsék őket a hibáról.

A PowerColor elismerte, hogy találtak egy hibát a gyártósoron, amelynek eredményeként egyes videokártyáknál magasabb HotSpot hőfokok mutatkoznak, mint kéne. A vizsgálatok alapján a hiba csak kevés videokártyát érint, és már el is kezdték a probléma elhárítását az újrapasztázás folyamatával. A visszajelzés eredményeként megvizsgálják, lehet-e és érdemes-e változtatni a videokártyák hűtőjének felszerelési folyamatán annak érdekében, hogy a hőátadás hatásfoka jobb lehessen. Igyekeznek minél hamarabb elhárítani a hibát, hogy biztosítsák: a vásárlókhoz csak a lehető legjobb minőségű videokártyák jussanak el. Azt nem részletezték, hogy a probléma csak a Radeon RX 7900 XTX Red Devil modellre korlátozódik-e, vagy egyéb termékek is érintettek lehetnek-e.

Időközben mindazok, akik esetleg hibás pasztázással rendelkező PowerColor videokártyát kaptak, amelynél a GPU átlagos hőmérséklete és a HotSpot hőfoka között a fentiekhez hasonlóan magas különbség mutatkozik, vegyék fel a kapcsolatot a gyártóval a további ügyintézés és a probléma megnyugtató rendezésének érdekében.

Érdekesség, hogy az esetet követően a PowerColor illetékesei meghívták az Igor’s LAB csapatát a PowerColor tajvani üzemébe a Computex idejére, erről remélhetőleg részletes beszámoló is készül majd, fotókkal dokumentálva – persze csak azokon a területeken, ahol erre engedélyt kapnak a látogatók. Remélhetőleg az új videokártyák gyártási minősége javulni fog az eset hatására.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére