A mobilokból származik a játékos piac legnagyobb bevétele

Az okostelefonok nemcsak a felhasználók számát tekintve vezetnek, állítja a GamingScan.

A mobilokból származik a játékos piac legnagyobb bevétele

A GamingScan a legfrissebb éves kimutatásokra hivatkozva azt közölte a játékos piac kutatása és a következő trendek meghatározása közben, hogy a mobiljátékok több forgalmat generálnak, mint a konzolok vagy éppen a PC-k szegmense. És más egyéb érdekességekre is fény derült.

2019 teljes egészében összesen 152,1 milliárd dolláros forgalmat produkáltak a játékszoftverek, ami minden korábbi évet meghaladó összeg, a 2018-as adat a GamingScan számai szerint 138,7 milliárd dollár volt. És 45 százalékban a mobilpiachoz köthető ez az elképesztő bevétel. Az Android és az iOS rendszerű eszközökön nagyon pörög az üzlet a szórakoztató szoftvereknek. És 2023-ra már 200 milliárd dollár feletti forgalom prognosztizálható.

Galéria megnyitása

A részletesebb számokat tekintve a GamingScan kimutatás arról tanúskodik, hogy az okostelefonokra vásárolt és ezeken futtatott játékokból 54,9 milliárd dolláros bevétele volt az ágazatnak, míg a táblagépek is jelentős szereppel bírtak, ezek 13,6 milliárd dollárral járultak hozzá a statisztikához. Ami a tableteket illeti, ott az iPadek számítanak az elsődleges fogyasztói eszköznek, míg a mobilokat nézve az Android van erős pozícióba. Összességében ez a szegmens 10,2 százalékot erősödött egyetlen év leforgása alatt.

Nem meglepő módon a mobilplatformok mögött a konzolok jönnek a bevételt tekintve. A játékra szabott eszközök 47,9 milliárd dolláros bevételt generáltak, ami továbbra is nagyon figyelemre méltó. És a különböző konzolok által generált bevétel 13,4 százalékkal emelkedett 2018-ról 2019-re, ami azt jelenti, hogy azért bőven felfelé ívelő pályán volt a vizsgált időszakban ezeknek a forgalma.

Ami a személyi számítógépeket illeti, a GamingScan arról számolt be, hogy 35,7 milliárd dolláros forgalmat hoztak ezek össze, de ez bizony már csak 4%-kal több, mint az egy évvel korábbi eredmény. Érdekesség, hogy a böngészőben futó játékok 15,1 százalékkal visszaestek egy év alatt, ami eléggé jelentős, de így is 3,5 milliárd dolláros bevételt generáltak. A dobozos és letöltött PC játékok viszont 6,6%-os erősödést követően 32,2 milliárd dolláros forgalommal zártak.

Galéria megnyitása

A GamingScan egyebek mellett arra is kitért, mely játékok bizonyultak aranytojást tojó tyúkoknak, ehhez az adatokat a SuperData Research szolgáltatta. Ami a PC-t illeti, itt a League of Legends, a Dungeon Fighter Online és a Fantasy Westward Journey Online 2 lett az első három. A konzoloknál már vegyesebb az összkép, ott a Mortal Kombat 11 húzta be az első helyet globálisan, és ezt a Fortnite, valamint a Sekiro: Shadows Die Twice követi. Mobilokon pedig a Honour of Kings lett a nyerő a Perfect World és a Fate/Grand Order előtt.

Galéria megnyitása

Nem meglepő módon a mobilok esetében egyébként az alkalmazásokon belüli fizetésekből származik a bevétel legnagyobb része. A Statista korábbi információ szerint 43% jön az in-app kiadásokból, 31 százalék a videós hirdetésekből, 19% a normál reklámokból, és egyebek mellett csak 4% az egyszeri telepítésekből, előfizetésekből. Ez az információ hasznos lehet azoknak, akik ilyen fejlesztésben gondolkodnak, és egyébként az alábbi ábra azt mutatja, hogy a normál appok esetében a bevétel elégé eltérő módon áll össze.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap