A következő hónapban a DIY piacon is megjelenhet a RYZEN 3 2300X?

Egy maláj beszámoló szerint az említett processzorra már nem kell sokat várni. A termék időközben néhol már fel is bukkant, természetesen dobozos kivitelben.

A következő hónapban a DIY piacon is megjelenhet a RYZEN 3 2300X?

Az AMD RYZEN 3 2300X már régóta elérhető az OEM partnerek számára, ám a DIY piacon mindeddig nem jelent meg, pedig már a RYZEN 3000-es sorozat tagjai is jó ideje, tavaly július óta elérhetőek kereskedelmi forgalomban. Úgy tűnik, hamarosan változik a helyzet, azaz megjelenik a DIY piacon is a RYZEN 3 2300X, legalábbis bizonyos piacokon, még ha nem is globálisan. Erre utal az a beszámoló, amely a maláj Lowyat virtuális hasábjain jelent meg: a szerző szerint az AMD várhatóan március 3-án kezdi meg a RYZEN 3 2300X értékesítését a DIY piacon. Az egyelőre nem világos, hogy a rajt globális lesz-e, vagy csak bizonyos térségek kapják meg a költséghatékony központi egységet – utóbbira elég nagy az esély.

Galéria megnyitásaHogy mit is érdemes tudni a RYZEN 3 2300X-ről? Ez lényegében egy ZEN+ architektúra köré épülő, 12 nm-es csíkszélességgel készülő megoldás, ami a Pinnacle Ridge sorozatot erősíti. Összesen négy processzormaggal és négy szállal gazdálkodhat, hiszen nem rendelkezik SMT támogatással.

Órajelek terén 3,5 GHz-es alap- és 4 GHz-es maximális boost értékre számíthatunk, a TDP keret pedig 65 W. Az OEM piacról érkező processzor 8 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárat kapott, kétcsatornás DDR4-2933 MHz-es memóriatámogatással rendelkezik, valamint 16+4 PCIe 3.0-s sávot is munkára foghat.

A maláj árak alapján nagyjából 70 dolláros árra számíthatunk, ám az Amazon kínálatában 184 dolláros áron szerepel ez a modell, ami egy kissé meredek, hiszen a hatmagos RYZEN 5 3600 ára is csak 175 dollár. Amennyiben a 70-80 dollár körüli árból indulunk ki, akkor a RYZEN 3 2300X közvetlen riválisa az Intel Core i3-9100F lehet, ami jelenleg 82 dolláros áron kapható. Az Intel terméke szintén négy maggal és négy szállal dolgozik, viszont valamivel magasabb alap- és boost órajelen üzemel, mint riválisa, így érdekes lesz látni, mire megy egymás ellen a két modell egy-egy független tesztben.

Maga a RYZEN 3 2300X egyébként szorzózár-mentes kivitelben érkezik, azaz elméletben jól tuningolható, valamint jár hozzá egy AMD Wraith Stealt processzorhűtő is. Azzal, ha az AMD tényleg elérhetővé teszi a terméket a DIY piacon, valószínűleg azt akarja elősegíteni, hogy a processzorból felhalmozott raktárkészletek minél előbb apadjanak le, hogy a „régi” modell helyét átvehessék az újonnan érkező megoldások.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap