A fotózás furcsán befolyásolja az emlékezetet

Ha valamiről képet készítünk, arra gyakran kevésbé emlékezünk, még akkor is, ha a fotót végül nem tartjuk meg.

A fotózás furcsán befolyásolja az emlékezetet

Napjainkban már nem kell profi gép ahhoz, hogy egészen jó minőségű képeket rögzítsünk, hiszen gyakorlatilag mindenkinek a telefonjában rejtőzik egy tisztességes kamera. Ennek megfelelően elég sokat is fotózunk, bár az elkészült képek javára aztán soha rá sem nézünk többet. Ami azért érdekes, mert a fotózás aktusa az utóbbi évek kutatásai alapján fura hatással van az emlékezetre.

2013-ban Linda Henkel, a Fairfield Egyetem pszichológusa kísérletekkel igazolta, hogy az emberek kevésbé képesek felidézni azokat a tárgyakat és ezek részleteit, ha lefotózták azokat, mint hogyha fényképezés nélkül nézelődnek. A kutatás ötlete Henkel saját tapasztalataiból eredt, a szakértő észrevette ugyanis, hogy maga is hajlamos ész nélkül fotózni ahelyett, hogy közvetlenül megélné az élményeket és látnivalókat.

Henkel szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a fényképezőgépet emlékezetünk egyfajta külső tárhelyének tekintjük, és ezzel együtt azt hisszük, hogy ez a tárhely egyben bármikor olvasható is számunkra, így agyunk nem olyan részletességgel dolgozza fel a külvilágot, mint egyébként tenné. A hosszú távú emlékmegőrzésben persze segíthetnek a fotók, de rövidtávú memóriánkra, és a részletek megjegyzésére így kifejezetten negatív hatással van a fényképezés.

Az első témába vágó tanulmány megjelenése óta mások is foglalkozni kezdtek a kérdéssel. Legutóbb a Kaliforniai Egyetem kutatói tesztelték Henkel hipotézisét, és egyben tovább is gondolták azt. Az volt ugyanis az előfeltevésük, hogy amennyiben Henkel magyarázata helyes, és a fotókat memóriánk kiterjesztéseként kezeljük, ha egy rögzített fénykép nem kerül megőrzésre, az általa okozott „memóriazavar” enyhébb lesz.

Ennek vizsgálatára a Snapchatet használták, amely a fotók elküldése után törli is azokat, vagyis ezek a fényképek kifejezetten egyszeri használatra és megtekintésre készülnek. A szakértők meglepetésére a kísérlet során a Snapchatelő diákok ugyanolyan kevéssé emlékeztek a lefotózott tárgyak részleteire, mint a nem rögtön törlődő rendszerben fotózók. És ugyanez volt a helyzet akkor is, ha egy hétköznapi fotóalkalmazással rögzítettek képeket, de azokat rögtön törölték is.

Úgy tűnik tehát, hogy attól függetlenül, hogy a fényképek megőrződnek-e vagy sem, agyunk kevesebb részletet raktároz el, ha lefényképezünk valamit. Ez a szakértők szerint azt sugallja, hogy nem egészen arról van szó, amit Henkel sejtett, hanem inkább valami olyasmi lehet a háttérben, hogy a fotózás aktusa megzavarja a látottak feldolgozásának és elraktározásának folyamatát. Úgy tűnik, hogy az agy azt hiszi, hogy a fotó rögzítésével együtt maga is rögzítette a tárgy képét. Hogy ez miért történik így, és mit lehetne tenni ellene, az egyelőre rejtély.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward