16 év után, alig néhány hét múlva végleg elbúcsúzik a Winamp

Az AOL úgy döntött, ideje nyugdíjazni az egykor népszerű zenelejátszó szoftvert, amely minden bizonnyal sokaknak okozott kellemes perceket az elmúlt évek során.

16 év után, alig néhány hét múlva végleg elbúcsúzik a Winamp

A Winamp név a többség számára egészen biztosan ismerősen cseng, ugyanis az egykor népszerű MP3 lejátszó szoftver az elmúlt másfél évtized során méltán vált ismertté és elismertté. Az utóbbi időben azonban elfogyott a lendület, a Winamp lemaradt és a felhasználók is elkezdtek tőle elpártolni. Ezért sajnos várható volt, hogy a Winamp rövidesen nyugdíjba megy, de azt valószínűleg csak kevesen gondolták, hogy erre még idén sor kerül.

Rövid történeti áttekintés

A Winamp legelső kiadásával 1997 elején készült el két lelkes fejlesztő, Justin Frankle és Dmitry Boldyrev. Az első változat windowsos felhasználói kezelőfelülete mögött az Advanced Multimedia Products MP3 lejátszó motorja dübörgött és a szoftver akkoriban a Winamp helyett még a WinAMP nevet használta. A minimalistának tekinthető 0.20a kiadás 1997 áprilisának 21-én érkezett meg, méghozzá ablak nélküli, kizárólag menüsorral rendelkező változatban. Ez a kiadás csak Play (Open), Pause, Stop és Unpause funkciókat kínált, a zenelejátszáshoz pedig parancssort kellett használni, de az MP3-akat úgy is lejátszotta az alkalmazás, ha azokat az ikonra dobtuk.

A Winamp aztán pár év alatt komoly népszerűségre tett szert. Fontos esemény volt, hogy 1999 márciusában a mögötte álló Nullsoft-ot felvásárolta az AOL, méghozzá 80 millió dollárnyi részvényért. A szoftver népszerűsége ezután is töretlenül növekedett, a 2000-es évek környékén élte igazi virágkorát, amikor a Winamp 2 volt a sláger, majd ezt követően azért néha voltak hullámvölgyek – például a Winamp 3 megjelenésekor, amikor a felhasználók az új verzió elleni tiltakozásul tömegesen kezdtek el visszatérni Winamp 2-re. Ezután folytatódott tovább a fejlesztés, a Winamp 4 kimaradt, helyette rögtön a Winamp 5 érkezett, méghozzá 2003 decemberében. A friss kiadás teljesen új, elsőre meglehetősen szokatlan felhasználói kezelőfelülettel (Modern Skin) sokkolta a Winamp rajongókat. A következő fontos mérföldkövet a Winamp 5.2-es kiadásának megjelenése jelentette, ami már lehetőséget kínált iPod szinkronizációra is.

A tízéves évforduló tiszteletére 2007 október 10-én bemutatkozott a Winamp 5.5 ünnepi kiadása, ami számos újítás mellett egy fontos változást is hozott: a szoftver repertoárjából kikerült a Windows 9x operációs rendszerek támogatása. Ugyanebben az időszakban megérkezett az alkalmazás androidos béta kiadása is, majd egy évvel később a maces Winamp Sync for Mac is bemutatkozott. Utóbbi Mac OS X 10.6-tól felfelé működött és lehetővé tette, hogy a Winamp könyvtárat szinkronizáljuk a Winamp for Android és az iTunes zenekönyvtárral – innen ered a Winamp Sync for Mac elnevezés.

Vissza a keserű valóságba

Tegnap, azaz 2013 november 20-án megjelent a Winamp legutolsó, 5.66-os kiadása és ezzel egy időben a letöltési oldalon egy kellemetlen, meglehetősen szomorú kiírás is feltűnt. A tájékoztatás értelmében úgy tűnik, december 20-tól kezdve véget ér egy korszak, ugyanis befejeződik a Winamp pályafutása: a szoftver a hivatalos oldalon sem lesz többé elérhető, sőt, maga a hivatalos weboldal, azaz a winamp.com is megszűnik.

A rossz hír

Az AOL a Winamp felhasználóknak azt tanácsolja, szerezzék be a szoftver legfrissebb kiadását, illetve töltsék le a winamp.com-ról azokat a skineket és plugineket, amelyekre szükségük van, ugyanis ezek december 20-a után elérhetetlenné válnak. Alternatív forrásból persze ezután sem lesz lehetetlen Winamp-hoz vagy Winamp kiegészítőkhöz jutni.

A döntés sajnos érthető, hiszen a Winamp felett eljárt az idő, a szoftvert egyre kevesebben használják, így csak idő kérdése volt, mikor szűnik meg a támogatása, és most sajnos eljött az idő. Azért szép másfél évtized volt, a szerkesztőségben még most is sokan használják a Nullsoft lejátszóját, úgyhogy történelmének mélypontjai ellenére is csak tisztelegni tudunk előtte.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward